Zoeken

Mijn tanden en kiezen brokkelen af en er ontstaan spleten, hoe komt dit?

Ik heb nu zo'n vier maanden last van afbrokkelende tanden en kiezen, ook zijn ze erg dun en rafelige randen aan de onderkant van mijn voortanden en allemaal spleten tussen mijn vier voortanden. Ik ben ten einde raad. Ik ben al bij mijn tandarts geweest maar daar krijg ik te horen dat mijn gebit er keurig uitziet en de slijtage wel meevalt. Zelf denk ik hier heel anders over. Ik heb het gevoel over een jaar een kunstgebit te moeten aanschaffen als de enorme sltijage zo door gaat. Ik kan niets eten wat kracht kost om te kauwen (bijvoorbeeld chips), want dan breken er weer stukjes tand en kies af. Ik zou graag wat tips willen om het afbrokkelen te kunnen voorkomen en de reden willen weten waarom er spontaan spleten ontstaan tussen mijn tanden. Zelf dacht ik aan tanderosie, echter heeft mijn tandarts gemeld dat dit nog niet het geval is. Ook zou het fijn zijn als ik erachter kom wat een andere reden van het afbrokkelen kan zijn, aangezien ik de tandarts vertrouw op haar woord dat ik geen tanderosie heb.

Antwoord op de vraag over afbrokkelend gebit

Wat vervelend dat je zo het gevoel hebt dat het niet goed gaat met je gebit. Op zich geruststellend dat een tandarts vindt dat het wel mee valt. Wie heeft er nu gelijk?

Die twijfel kun je alleen goed wegnemen als je een mening vraagt bij één van de universiteitsklinieken. Die kun je vinden op het internet, en dan zelf contact leggen. Groningen, Amsterdam, Nijmegen.

Soms werkt een bescherplaatje voor snachts heel goed. Dan slijt het plastic, en niet je tanden. Maar daarover weten ze bij de universiteitsklinieken alles!

Sterkte!

Beantwoord door

  • Bas Njio

    Bas Njio volgde in Amsterdam de studie tot tandarts en specialiseerde daarna tot orthodontist. Sinds 1997 heeft hij een specialistische orthodontische praktijk: www.rechtetanden.nl. Hij richt zich specifiek op esthetische en gecombineerde behandelingen voor volwassenen (www.smilelounge.nl). Zijn handelsmerk is een efficiente behandeling met onzichtbare (linguale) en bijna onzichtbare beugels.

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video