Zoeken

"Toch maar een slotjesbeugel"

Verhaal door Joost (20)

Een mooi gebit is een belangrijk visitekaartje. Dat vindt ook Joost (20 jaar). Daarom nam hij een beugel toen zijn gebit shots en scheef begon te staan. 

"Al vanaf mijn twaalfde zei de tandarts dat ik misschien wel eens een beugel nodig zou hebben, maar er werd verder geen actie ondernomen. Ik had ook eigenlijk nergens last van en had niet echt zin in een beugel. Als ik naar klasgenoten keek die bijvoorbeeld een buitenboordbeugel hadden, dan werd ik daar niet bepaald enthousiast van."

Verstandskiezen

Toen ik een jaar of achttien was kreeg ik last van m'n verstandskiezen. Uit rötgenfoto's bleek dat de verstandskiezen in mijn onderkaak schuin naar voren lagen - en dus tegen de andere kiezen aandrukten. In mijn bovenkaak waren helemaal geen verstandskiezen aanwezig, dus daar was niks aan de hand. In die periode bleek dat bij mijn moeder - die ongeveer hetzelfde soort gebit heeft als ik - de kiezen in de bovenkaak gingen loszitten. M'n moeder had dus een gebitsprobleem dat ik zelf later ook zou kunnen krijgen. Bovendien gaven mijn eigen verstandskiezen problemen, waardoor de onderkaak nog verder naar voren zou komen te staan (en ik had al een soort 'centenbak'). Kortom, genoeg reden om me serieus zorgen te maken.

Orthodontist

"De tandarts besloot toen om me door te verwijzen naar de orthodontist - waar ik twee weken later al terecht kon. Mijn tanden stonden destijds nogal schots en scheef, en ik kon m'n kiezen niet goed op elkaar zetten, dus ik vond het wel een goed plan. Volgens de orthodontist waren er twee mogelijkheden. Ten eerste een kaakoperatie waarbij mijn onderkaak door middel van kaakchirurgie zou worden 'ingekort' - dit leek me wat te ingrijpend. En als tweede mogelijkheid een behandeling met een beugel en het trekken van twee hoektanden in de onderkaak, waardoor er ruimte zou ontstaan om de vier snijtanden van de onderkaak naar achteren te verplaatsen - en daarmee de 'centenbak' te verminderen."

Vaste beugel

"Ik kreeg een vaste beugel (de zogenaamde slotjesbeugel), en de hoektanden werden getrokken. De eerste dagen had ik echt veel last van de beugel. Mijn tanden en kiezen deden pijn en zaten los en ik kon niet meer kauwen (dus veel pap en zacht voedsel). De verstandkiezen werden er pas een jaar later uitgehaald. Nu gaat het over het algemeen prima, maar als de orthodontist nieuwe elastiekjes aanbrengt dan voel ik het weer goed, en zitten de tanden soms ook weer (tijdelijk) een beetje los. Sommige dingen mag ik niet eten, zoals bijvoorbeeld een appel, een mars, of kauwgom. Soms doe ik het wel, maar dan heel voorzichtig, zodat de slotjes niet afbreken."

"In het begin moest ik iedere week langskomen om de beugel bij te stellen. Nu nog maar één keer per maand. In totaal zal de behandeling zo'n 2,5 jaar duren, dus ik heb nog ongeveer een jaar te gaan. Aan het eind van de behandeling krijg ik waarschijnlijk nog een plakspalk (dat is een bepaald soort 'retentiebeugel': een ijzerdraadje dat wordt vastgelijmd) achter m'n ondertanden, om het resultaat vast te houden. Ik ben nu blij dat ik het gedaan heb. Op dit moment, al na een jaar dus, merk ik al duidelijk resultaat. Mijn tanden staan beter in de rij en ik kan m'n kiezen goed op elkaar zetten. Dat ik daarvoor dag en nacht een beugel moet dragen en zo nu en dan naar de orthodontist moet, heb ik er graag voor over."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen

Volgende paginaDiscussieer mee

Vorige paginaVraag & Antwoord Specialist

Delen
Wist je dat?

Gezondheidsplein ook een vraag- en antwoordrubriek 'Tanderosie' heeft? Je kan hier gratis al je tandvragen stellen aan een deskundige of tussen de eerder gestelde vragen van andere bezoekers zoeken om te kijken of je vraag er soms al tussen staat. Neem snel eens een kijkje! 

Wist je dat?

Dossier Voedingsschema babyAls je borstvoeding geeft, je jouw baby de eerste drie maanden het beste extra Vitamine K kunt geven? Dit zit namelijk onvoldoende in moedermelk en is wel van belang voor de groei en ontwikkeling van je baby. Meer tips over extra vitamines of voeding vind je in het dossier Voedingsschema baby. Zo lees je bijvoorbeeld meer over wanneer je de overstap kunt maken van vloeibare naar vaste voeding. 

Reacties

 • Sil

  Beugelbek

  Hoi, ik ben een jongen van 11. ik heb ook een overbeet en daarom had en heb ik nog steeds een plaatje beugel (al 3 maanden). Gisteren kreeg ik onderbeugel (slotjes). Ik moet het plaatje nog 2 maanden dragen, daarna krijg ik ook slotjes boven. Het zetten deed niet zo'n pijn maar ze maken je mond wel heel droog want, anders plakken de slotjes niet zeggen ze. En nu heb ik heel veel pijn en kan op niks kauwen! Kan iemand me helpen of raad of tips geven? Help a.u.b.!

  Reageer
 • Sil

  Else

  als 12jarige droeg ik een draadbeugel om overbeet te corrigeren.Achteraf blijkt dat er teveel!tanden zijn getrokken zodat mijn gebit teveel naar binnen verplaatste.Nu 35 en aan de slotjesbeugel voor meer tandboog.Wie heeft ervaring en resultaat?

  Reageer
 • Sil

  Brigitte

  hallo, ben 38 jaar en volgende week krijg ik mijn beugel .Mijn behandeling gaat ongeveer 2jaar duren. De voortanden staan te veel vooruit en mijn onderkaak moet met een operatie naar voren worden gebracht . Al bij al ben ik blij dat ik ermee gestart ben maar toch vraag ik me af , wat staat me allemaal te wachten .
  Graag wat reactie's van oudere (zoals ik)
  die dit ook hebben meegemaakt of nu meemaken .

  Reageer
 • Sil

  Gitta (27)

  Ik ben 27 jaar en heb nu ruim een jaar een beugel. Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk toch doorgezet. Ik moet in totaal zo'n 2,5 jaar ermee lopen en daarna nog het gebruikelijke draadje aan de achterkant van mijn voortanden.

  Regelmatig heb ik er de balen van, maar dan realiseer ik me weer waar ik het voor doe. En dan blijkt het toch wel weer allemaal de moeite waard. En wat is nou 2,5 jaar op een heel mensenleven! Bovendien heb ik er verder geen pijn of echt last van. Handig is anders, maar dat went én is tijdelijk.

  Het leukste is dat een vriendin van mij recentelijk ook een beugel heeft gekregen. Het is prettig om een "lotgenoot" te hebben en samen te kunnen klagen!

  Gitta

  Reageer
 • Sil

  Lucia (20) luciavangemen@hotmail.com

  Hoi, hier even een reactie op Brigitte! Ik ben 20 jaar en had een overbeet van 13 mm en scheve voortanden. Ook werd mij verteld dat ik ongeveer 2 jaar slotjes zou moeten en dat een kaakoperatie - waarbij mijn onderkaak naar voren zou worden gezet- nodig was. Ik vond dit wel al te drastisch, en heb gekozen voor een uitneembare plaatjesbeugel, die ook wel vaker als retentiebeugel wordt gebruikt. Nu, een half jaar later, staan mijn tanden helemaal recht in een mooie boog en is mijn overbeet nog maar 5 mm, iets waar ik zeker wel mee kan leven. Ik zie er nu beter uit, maar mijn gezicht is niet ingrijpend veranderd, wat bij een kaakoperatie vaak wel het geval is.

  Reageer
 • Sil

  Arja Alkemade

  Hoi, dit is een reactie op Lucia. Ik ben een meisje van 17 jaar, en ik heb een overbeet van 8 mm. De tandarts heeft mij tevens twee jaar slotjes en een kaakoperatie, of één jaar slotjes en een spalkje geadviseerd. Zo'n plaatjesbeugel lijkt me echter een veel beter alternatief. Ik zou hier graag wat meer informatie over krijgen (bijvoorbeeld hoe hij werkt en hoelang je hem per dag moet dragen). Bij voorbaat dank.

  Reageer
 • Sil

  Helene

  Ik heb nu ruim anderhalf jaar een beugel. Ik had een overbit van 13mm en mij werd gezegd dat ik een kaakoperatie moest ondergaan, anders zou die overbit blijven. Ik heb nu geen overbit meer en dat zonder operatie!

  Reageer
 • Sil

  Kitty

  Tegen Arja wil ik even mijn verhaal over mijn plaatje kwijt. Ik heb 4 jaar een beugel gehad, slotjes. En 1 jaar (terwijl ik die beugel ook had) een plaatje. Ik moest hem gewoon de hele dag inhouden. In het begin is het heel erg vervelend, omdat je eerst een paar dagen gaat slissen, maar dat went vrij snel. Je hoort er dan niks meer van en je ziet alleen een paar draadjes lopen. Ik ben erg blij dat ik een beugel heb genomen, want mijn voortanden stonden 5-6 mm uit elkaar, en ik had een behoorlijke overbeet. Als ik nu naar mijn tanden kijk, was het die 4 jaar zeker waard. Mijn tanden staan hardstikke mooi, maar ook niet meteen al te onnatuurlijk recht. Voor iedereen die twijfelt over het nemen van een beugel: beoordelen op je uiterlijk hoort eigenlijk niet, maar soms gebeurt het toch. Het kan heel veel schelen als je tanden er al goed en verzorgd uit zien!!

  Reageer
 • Sil

  Alex

  Reactie op Brigitte:<br>
  Ik heb op mijn 15e een kaakoperatie ondergaan vanwege een overbeet. Mijn onderkaak is toen naar voren gezet. Het alternatief was kiezen trekken, maar dan zou ik een plat bekkie krijgen en dat wilde ik niet. Maar ik raad je aan om die operatie te vermijden als het kan. Bij mij is het fout gegaan: ze hebben mijn kaken schuin op elkaar gezet. Nog ruim 3 jaar heb ik pijn gehad. En mijn kaak is weer een stukje terug gegaan zelfs! Mijn ortodontist had destijds geen plaatje achter mijn voortanden geplaatst, dus ook dat is weer gaan verschuiven. Nu stelt hij voor om weer een kies te trekken en zo mijn boven- en ondertanden op een lijn te krijgen. Maar dat zie ik dus absoluut niet zitten. Ik ga op zoek naar een ortodontist die gewoon een plaatje erachter wil zetten, zodat het niet nog erger wordt. Nu kan ik er nog mee leven.. Mijn gezicht is verbeterd door de operatie, dat wel, maar het valt bijna niemand op hoor. Daar hoef je dus niet erg bang voor te zijn als je toch voor de operatie zou kiezen. Succes met je keuze.

  Reageer
 • Sil

  Josie

  Ik ben 36 en had ook een overbeet van 14mm. Ik heb dus gekozen voor de operatie en een slotjesbeugel. Het heeft alles bij elkaar zo'n 4 jaar geduurd, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Nu heb ik 's nachts nog een plaatjesbeugel voor boven en onder zit er een draadje achter mijn tanden. Ik ben wel van mening dat je er zelf voor 100% achter moet staan en een kaakchirurg moet hebben waar je vertrouwen in hebt.
  Want het is inderdaad een hele ingreep.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

93 + 7 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video