Zoeken

Mondverzorging

Een jaarlijks bezoekje aan de tandarts is een must voor een gezonde mond

Een gezond, mooi verzorgd gebit. Wie wil dat nou niet? Een gezonde mond is niet alleen een goede binnenkomer, maar het draagt ook nog eens bij aan jouw gezondheid. Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid. Zo heeft een gezonde mond een verband met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, vroeggeboorte, obesitas en zelfs dementie. Wie gezond oud wil worden, moet dus zuinig op zijn gebit zijn. In deze special geven we je daarom onder meer tips hoe je tanden het beste kunt verzorgen. Ook laten we deskundigen aan het woord over de gevolgen van een ongezond gebit. 

Test je kennis over mondgezondheid! Test je kennis over mondgezondheid!

Heb je enig idee? Je staat er niet bij stil, maar je mond is enorm belangrijk. Je praat, eet, lacht, zingt en zoent met je mond. Maar wist je ook dat er een relatie bestaat tussen een gezonde mond en een gezond lichaam?

Weet jij hoe belangrijk de gezondheid van jouw mond is?

Doe de test!

Dubbelinterview met patiënt en tandarts

Lees het dubbelinferview met Anita Vogelzang en haar tandarts"Aandacht hebben voor de mens áchter de patiënt"

Sommige mensen trek je met geen tien paarden naar de tandarts. Ook al doen hun kiezen aan alle kanten pijn. Anderen laten de halfjaarlijkse controle gelaten over zich heen komen. Ongeacht wie er aan hun gebit zit. En dan is er Anita Vogelzang, die voor elke behandeling dwars door de provincies crost om bij haar favoriete tandarts aan te kunnen schuiven. Helemaal van Limburg naar Amsterdam. “Bij niemand anders voel ik me veilig”

Lees het dubbelinterview!

Specialist legt uit

TandstokersGoede mondgezondheid belangrijk voor algehele gezondheid

De mond verklapt veel over hoe het is gesteld met iemands algehele gezondheid. Andersom kan een slechte mondgezondheid een bedreiging vormen voor de algehele gezondheid. Hoe zit dat precies?

Lees de uitleg van Prof. Dr. Fred Rozema, bijzonder hoogleraar Medisch Tandheelkundige interactie. 

Achtergrondartikel

'Een gezonde mond kan een vroeggeboorte voorkomen'

Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op tandvleesontstekingen. En deze kunnen weer tot vroeggeboorte of andere zwangerschapscomplicaties leiden. Hoe kan dit, en wat kun je hier tegen doen? 

Lees het achtergrondartikel! 

16 tips voor een gezonde mond

Een gezonde, stralende mondEen gezonde mond, dat wil iedereen wel. Maar de realiteit is vaak anders. Ontstoken tandvlees, tandplak, gaatjes, tandsteen, tanderosie en verkleuringen. Door je tanden goed te verzorgen kun je zelf veel van deze problemen aan je gebit voorkomen.

Bekijk de belangrijkste tips! 

Achtergrondartikel

Poetsen tegen aderverkalkingPoetsen tegen aderverkalking

Last van hart- en vaatziekten? Dit kan verband houden met je mond, blijkt uit nieuwe bevindingen. Een schoon en gezond gebit kan hartproblemen helpen voorkomen.

Lees hier meer over en tips om tandvleesontsteking te voorkomen. 

Volgende paginaVideo's

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief