Zoeken

Kunstgebit of implantaat?

Een kunstgebit is niet altijd een pretje om te dragen. Het kauwen gaat lastig, omdat je gebit uitvalt en dus moet je weer aan de haal met kleefpasta. Je hebt een droge mond of juist te veel speeksel. Soms kan de gebitsprothese een plekje in je mond dusdanig irriteren, dat je dat ding liever zo snel mogelijk weer uit wilt doen. Maar helaas, kauwen zonder kiezen of iets afbijten zonder tanden is niet eenvoudig.

Heb jij ervaring met een kunstgebit, of krijg je er binnenkort één? Heb je veel last ervan, of ben je juist blij? Sommige mensen kiezen voor implantaten, is dat fijner dan een kunstgebit? 

Reageren

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen

 

Wist je dat?

Gezondheidsplein ook een vraag- en antwoordrubriek 'Tanderosie' heeft? Je kan hier gratis al je tandvragen stellen aan een deskundige of tussen de eerder gestelde vragen van andere bezoekers zoeken om te kijken of je vraag er soms al tussen staat. Neem snel eens een kijkje! 

Wist je dat?

Dossier Voedingsschema babyJe jouw baby vanaf vier maanden ook bijvoeding mag geven? Dit is vooral om je baby te laten wennen aan eten van een lepel. Je baby is tot nu toe alleen nog maar gewend aan de borst of fles te zuigen. Meer tips hierover en een handig maandelijks voedingsschema vind je in het dossier Voedingsschema baby .

Reacties

 • Sil

  Sandy

  Hallo allemaal, ik ben 24 jaar oud en ik heb 20 maart 2014 al mijn tanden moeten laten trekken. Dit was nodig omdat ik altijd heel veel gaatjes had en altijd al heel slechte tanden had. Er kwamen nu ook plekjes op mijn tanden waardoor ik niet meer durfde te lachen. Ik kon niet meer genieten van eten en drinken, omdat het enorme pijn deed aan mijn gezicht! 20 maart was de spannende dag dan daar, ik ging onder volledige narcose bij de kaakchirurg. Toen ik wakker werd, had ik mijn nieuwe gebit al in mijn mond en het voelde gelijk al eigen. Van de tanden laten trekken heb ik totaal geen last gehad, geen enkel beetje!!! Toen kwamen de drukpuntjes. Maar de tandtechnicus kan die puntjes snel verhelpen en geeft gelijk opluchting. Het eten ging ook al snel erg goed! Mijn onderkaak is erg veel geslonken, waardoor mijn ondergebit niet zo heel goed vast zit. Maar als ik weet dat ik iets hards ga eten, plak ik 'm even vast en dan gaat dat ook goed! Ik durf namelijk geen implantaten te nemen.

  Al met al ben ik dus véél tevredener met mijn kunstgebit. Ik kan weer genieten van eten en drinken en nog belangrijker; ik durf weer te lachen!!

  Reageer
 • Sil

  Nellie

  Ik heb precies hetzelfde gehad, dat heeft wel een jaar geduurd. Maar het is toch wel voor 90% goed gekomen. Kan wel niet alles af bijten, maar het is verder ook erg mooi. Dus het komt vast wel goed. Veel goeds er mee!

  Reageer
 • Sil

  linda

  Ik heb sinds 1995 3 implantaten die ze op een zenuw geboord hebben. Mijn halve mond is lam. De tandarts zei ten tijden van plaatsing: "Oh, dat gaat wel over" . Nu bijna 20 jaar later is het nog steeds hetzelfde. Geef mij dan maar een ouderwetse prothese, als die niet goed zit, kan je altijd veranderen of uithalen. Bij tandartsen gebeuren rare dingen .

  Reageer
 • Sil

  Milou

  Sinds 5 maand heb ik een nieuw kunstgebit. Deze is inmiddels dof en krijgt al tandsteen en vlekjes die ik niet meer kan verwijderen. Is dit een bekend probleem?
  Het betreft met name mijn kiezen maar ik ben bang dat het ook voorin zichtbaar wordt.

  Reageer
 • Sil

  Slicher

  Ik heb sinds 2008 5 implantaten in mijn bovenkaak en 4 implantaten in mijn onderkaak. ik ben hier in 2006 aan begonnen. Mijn situatie was toen dat ik een bovenkaakprothese had in mijn onder mijn natuurlijke tanden. Ik moest dan eerst mijn mond helemaal laten saneren, anders zou de verzekering niets gaan vergoeden. Toen dat was gebeurd hebben ze in het ziekenhuis een stuk bot uit mijn dij gehaald en op mijn bovenkaak laten volgroeien. Toen deze volgroeid was hebben ze daar 5 implantaten boven en 4 implantaten onder geplaatst. De implantaten bevallen mij uitsteken. In het begin had ik pijn en week tandvlees. Ik ben toen voorzichtig begonnen met het masseren van mijn tandvlees met een superzachte tandenborstel. Het aanleren (en volhouden) van tandvlees masseren is zeer belangrijk, aangezien de dagelijkse massage, tandvleeskrimp tegengaat. Nu borstel ik mijn mond en implantaten gewoon alsof het tanden zijn. Ik poets door tot het tandvlees een beetje begint te tintelen, ten teken dat de doorbloeding plaatsvindt. het resultaat is dat de zenuwen, direct onder het tandvlees gelegen 'gevoelloos' worden van al dat gepoets, waardoor ik dus zonder problemen mijn tandvlees met een gewone tandenborsten kan poetsen. Samengevat kom ik tot de conclusie dat het dagelijks masseren, poetsen van het tandvlees (ik poets het liefst met een kruidentandpasta) het behoud van je implantaten bevorderd.

  Reageer
 • Sil

  Tantetaart

  Als ik hier alle reacties lees, begin ik schrik te krijgen. In september worden alle boventanden getrokken en krijg ik twee wortelimplantaten die het vals bovengebit " vasthoud". Iemand ervaring? Hoor het graag. Alvast bedankt.

  Reageer
 • Sil

  Duifje

  Hallo, ik had tien jaar lang implantaten. Loop al die tijd te sukkelen met prothesen aan de onderkant, altijd pijn en nog meer pijn. Weer een nieuwe laten maken, weer niet goed. Toen gingen die implantaten ontsteken. Ik heb ze goed gespoeld en heb antibiotica gekregen. Dus met al enkel ellende, nu in januari 2014 begon het weer. Eerst naar de tandarts, misschien dat er wat tandsteen zit, maar nee alles was goed schoon. Dus ging ik weer spoelen, maar dat hielp niet. Toen naar de kaakchirurg gestuurd en een foto gemaakt: het zag er echt heel slecht uit! Weer penicilline gekregen, maar ook dat hielp niet. Vervolgens heb ik pijnstillers gekregen en toen na twee maanden weer naar de kaakchirurg geweest. Hij zei dat het beter was om het er uit te laten halen. Nou dat is afgelopen dinsdag gebeurd en die kant was er zo uit, maar de andere kant helaas niet. Hij moest boren om plek te krijgen en na veel getrek was die eruit. Ik moest spoelen met zoutwater en wat ijs op de plek, zodat die niet zou gaan zwellen. Nu is het ondertussen al zaterdag en mijn lip is nog steeds verdoofd. Er zit helemaal geen gevoel meer in en de pijn begint ook weer steeds erger te worden. Ik weet het niet meer. Weet iemand raad? Ik begin een beetje moe te worden hiervan..

  Reageer
  • Sil

   Hannie

   Ik heb ook implantaten aan de onderkant, sinds 2 jaar. Als je veel geluk hebt zit het meteen goed en zonder pijn. Bij mij werd de prothese te groot, er kwam steeds eten onder, maar ik had geen pijn. Nu heb ik de prothese laten brasen. En heb ik steeds drukplekjes die pijn doen. Ik ga steeds terug en dan wordt het bijgeslepen, maar het blijft pijn doen als ik eet.

   De tandarts zegt dat die oudere drukplekjes nog even pijn geven en dat het daarna over is. Maar ik heb na anderhalve dag nog steeds pijn, zodat ik hem er steeds uithaal! mijn tandvlees is vuurrood, maar ik houd nog hoop! ik mag terug naar de tandarts als ik nog pijn houd.

   Reageer
  • Sil

   Marietje

   Ik heb 21 jaar implantaten, vier stuks, onderin. Heb het laatste jaar veel pijn en tintelingen gehad. Wil ze er graag uit, maar de kaakchirurg wil het niet doen. Hoe gaat dat eruit halen en wie doet dat? Gr. marietje

   Reageer
   • Sil

    Duifje

    Ze zijn er nu uit bij mij sinds een week of zes. Een hoop pijn gehad hoor met uithalen, de eerste ging wel maar die andere was in de botten gegroeid dus hij moest er met een boor weer uit. Nu moet ik weer een nieuwe prothese aan laten maken want deze past niet meer, maar ben wel blij dat ze er uit zijn hoor. Gewoon doorzetten bij de kaakchirurg! Als je wilt dan halen ze het er echt wel uit hoor, vooral als je steeds ontstekingen hebt. Sterkte en succes!

    Reageer
    • Sil

     Marietje

     Dankjewel voor je reactie. Ga je nu gewoon zonder implantaten verder? Ik heb er een prothese op zitten. Marietje

     Reageer
     • Sil

      Duifje

      Ja, ben bij de tandarts geweest maar hij zei dat hij niks meer kon doen. Prothese past niet meer en als ik het vast maak met lijm is het na 3 uur weer los. Of ik moet nieuwe inplantaten laten plaasten, maar dat doe ik niet. Zo als ik thuis ben doe ik hem gewoon uit en als ik weg moet plak ik hem wel vast. Nog bedankt voor je reactie, ik wens je er veel sterkte mee.

      Reageer
 • Sil

  Nancy

  Vorig jaar gingen alle tanden en kiezen in mijn bovenkaak los zitten. Er zat volgens de tandarts niets anders op dan een prothese te nemen. Ik ging naar een tandtechnicus toe en die zei dat ik me geen zorgen moest maken en dat alles goed zou komen. Maar het kunstgebit dat ik kreeg zat volkomen scheef en zat niet lekker.

  Ik bleef maar terugkomen om het op te laten vullen en voelde me doodongelukkig. Maar volgens deze tandtechnicus kwam het met het blijvende gebit dik in orde en was het een kwestie van tijd. Ik heb een second opinion gevraagd bij iemand anders. Nou deze schrok van het broddelwerk en verzekerde mij dat ik hier geen genoegen mee hoefde te nemen. ik ben op een zeer vervelende manier weggegaan en naar deze nieuwe tandtechnicus gegaan. Bij het vorige gebit was mijn bovenlip verandert in een dun afhangend driehoekje en dat terwijl ik altijd een zeer volle bovenlip had.. Ik was zo blij dat deze man mij kon helpen en liet het aan hem over. Die bovenlip zou volgens hem zeer moeilijk worden en dat kon alleen maar door een overbeet te creëren. Ik ben erg ontdaan dat ik er nu anders uit zie en met een overbeet zit waardoor kauwen heel anders voelt. Wie kan mij hoop geven dat dit ook anders kan. Wie kan mij helpen.

  Reageer
  • Sil

   Heidi

   Nancy, ik heb hetzelfde probleem. Sinds die implantaten (2 jaar geleden) heb ik echt een afhangende mond die me wel 10 jaar ouder doet lijken. Ik hoop dat jij me een tip kan geven waar ik nu terechtkan.

   Reageer
 • Sil

  Chantie

  Hallo. Ik heb sinds twee maanden een volledig gebit. Heb negen jaar geleden al een bovenprothese gekregen en slechts zes maanden gedragen. Wederom sta ik op het punt om hem "uit te gooien" ik vindt het ontiegelijk vervelend. Kan er nauwelijks mee eten. Welke kleefpasta ik ook probeer, niks werkt goed. Ik word er ook misselijk van: zowel het gebit als de kleefpasta/poeder. Buiten dat kan ik nog steeds niet normaal praten doordat mijn tong onder en boven continue langs het gebit schuurt. Is al het een en ander aan gedaan. Het is wel minder, maar minder dan dit wordt het niet. Bovengebit loop ik ook constant "aan te zuigen". Ondergebit zit redelijk mits ik het plak. Nu heb ik dus over vier maanden een afspraak bij de implantoloog voor boven en onder klik. Maar blij kan ik nog lang niet zijn, want het ligt er maar aan of mijn verzekering ermee akkoord gaat. Mocht dat niet het geval zijn ben ik bang dat mijn "nieuwe tandjes" weer in hun bakje belanden. Want dan eet en praat ik liever zonder tanden.

  Reageer
  • Sil

   Tineke

   Ik heb nu 8 maanden een kunstgebit en ben er niet blij mee. Kan er wel mee eten, maar het eten smaakt niet meer met dat stuk plastic in mijn mond. Gooi altijd halverwege mijn eten weg omdat ik dan misselijk wordt. Bovendien vind ik het vies als er eten rondom mijn kunstgebit zit. Ik overweeg ook implantaten, maar weet dus ook niet of ik het wel vergoed krijg. Vind het belachelijk als je tanden en kiezen worden getrokken dat je geen keuze hebt wat je wil. Over implantaten wordt dan niet gesproken. Ben letterlijk kotsmisselijk van mijn kunstgebit.

   Reageer
 • Sil

  Beardie

  Hallo. Ik ben een vrouw van 55 jaar. Heb sinds een jaar een volledig kunstgebit. Op zich geen centje pijn, behalve wanneer het ondergebit zo vastgeplakt moet worden, wat vrij vaak is. Nu wil ik graag een klikgebit, maar al die verschillende reacties maken me er erg onzeker over.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

31 - 1 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief
Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video