Zoeken

Kunstgebit of implantaat?

Een kunstgebit is niet altijd een pretje om te dragen. Het kauwen gaat lastig, omdat je gebit uitvalt en dus moet je weer aan de haal met kleefpasta. Je hebt een droge mond of juist te veel speeksel. Soms kan de gebitsprothese een plekje in je mond dusdanig irriteren, dat je dat ding liever zo snel mogelijk weer uit wilt doen. Maar helaas, kauwen zonder kiezen of iets afbijten zonder tanden is niet eenvoudig.

Heb jij ervaring met een kunstgebit, of krijg je er binnenkort één? Heb je veel last ervan, of ben je juist blij? Sommige mensen kiezen voor implantaten, is dat fijner dan een kunstgebit? 

Reageren

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen

 

Wist je dat?

Gezondheidsplein ook een vraag- en antwoordrubriek 'Tanderosie' heeft? Je kan hier gratis al je tandvragen stellen aan een deskundige of tussen de eerder gestelde vragen van andere bezoekers zoeken om te kijken of je vraag er soms al tussen staat. Neem snel eens een kijkje! 

Wist je dat?

Doorkomend melkgebit bij baby'sDe onderste snijtanden als eerste doorkomen bij een melkgebit? Baby’s zijn vaak wat zeurderig, huilerig en rusteloos als hun melktandjes doorkomen. Om de pijn wat te verzachten kun je je kind op een (gekoelde) bijtring laten kauwen. Meer van zulke tips? Lees het dossier Doorkomende tandjes bij baby’s. 

Reacties

 • Sil

  Ansje

  Bij mij zijn 2 weken geleden al mijn tanden en kiezen onder narcose getrokken. In de 1e instantie leek het allemaal wel te gaan, totdat... op de pijn was ik wel voorbereid maar uiteindelijk was de pijn (en dan vooral onder) zo heftig dat ik het gebit eruit heb gehaald. Dat voelde fijn zeg. Nu konden de wonden gaan genezen. Echter nu heb ik het volgende probleem. Ik kan mijn gebit niet eens in doen zonder pijn en kokhalzen. Ook niet nadat het bijgeslepen is. Ik ben nu dus 2 weken verder en mijn grootste angst is dat ik het gebit dus nooit meer in zal kunnen houden. Is het normaal dat je eerst niet hoefde te kokhalzen en nu keer op keer en komt dit ooit nog goed? Ik moet er wel bij zeggen dat ik een watje ben en niet tegen pijn kan!

  Reageer
 • Sil

  Jessica

  Hallo.
  Ik heb 3 weken geleden mijn tanden laten trekken en een volledig kunstgebit gekregen. De kiezen waren met tussenpozen van 2 weken daarvoor al getrokken. Het bovengebit zit eigenlijk best wel goed. Onder absoluut niet. Heb last van drukplekjes en blaren. De tandarts slijpt 2x per week bij. Maar de plekjes 'verplaatsen' als het ware. Ik kan niets kauwen. Maak alles heel fijn. Wie kan mij vertellen wanneer ik weer kan kauwen en daarna afbijten?

  Reageer
 • Sil

  Angelwings

  Ik ga 18 december onder narcose voor boven prothese. Ik ben vreselijk bang. Hoe ga ik eruit zien? Kan ik wel tegen het plaatje tegen mijn gehemelte?! Ik durf hem niet uit te doen in het bijzijn van de kinderen en man. Hoe ga ik dan die pijn doorstaan waar jullie het over hebben? Ik ben zo bang..

  Reageer
 • Sil

  Mams

  Beste lotgenoten,
  Ik ben 48 jaar en heb 5 nov. een volledig gebit gekregen onder narcose. Alles eruit laten trekken, niks van gemerkt en toen ik wakker werd had ik mijn tandjes in, geen napijn gehad. Maar nu dag 6 veel pijn, drukplekje onder en een blaartje, eten heb ik sinds 5 nov. niet gedaan, alleen gepureerde troep gegeten want ik kan echt niet kauwen door de verse wonden en hechtingen. Pffff.
  vraag 1. hoelang duurt het voordat ik weer kan kauwen?
  vraag 2. wanneer gaan die oploshechtingen eruit?
  vraag 3. hoelang duurt het voordat je tandvlees weer de normale dikte heeft?
  Ik hoop dat iemand deze vragen kan beantwoorden. Ik weet dat het bij iedereen anders is, maar toch.
  Alvast bedankt

  Reageer
 • Sil

  Chrystalltarro

  Ik heb net mijn tanden moeten laten trekken omdat ze aan het uitgroeien waren. Heel vervelend want ik ben maar 53 jaar. En ik had geen gaatjes of rotte tanden. Vind het heel erg. Nu moet ik nog weken wachten en ondertussen wordt dan de maat genomen voor mijn eerste valse gebit. Leuk is anders. Ik heb heel mijn leven mijn tanden netjes gepoetst, maar ik heb dus echt pech. Ik weet niet hoe mijn mond gaat genezen, want ik heb heel veel pijn gehad van het trekken. Hoop nu dat mijn valse tanden niet te veel pijn gaan doen.

  Ik vraag mij nu af hoe en met wat ik mijn tandvlees verder moet verzorgen. Voor nu. Maar ook als ik mijn valse tanden ga hebben. Want die haal je eruit om te poetsen. Hoe onderhoud ik dan mijn tandvlees? Hoe onderhouden andere mensen hun mond?

  Reageer
 • Sil

  Iris

  Hallo, volgende week een afspraak gesprek bij de tandarts voor een gebit of klikgebit. Moet boven en onder. Ben 45 jaar advies en tandarts + verzekerd. Geen idee wat de kosten zijn. Graag reactie. Alvast bedankt.

  Reageer
 • Sil

  Edje

  Ik heb sinds dinsdag boven en onder een prothese. Ik vind het erg tegenvallen. Mijn gezicht is erg gezwollen, wat me verbaasd is dat het bij mijn rechteroog elke dag dikker word terwijl mijn kaak al begint te slinken. Ook doet het zeer in mijn neus en wang. Vannacht de onderkant uitgedaan. Ik heb namelijk nog geen oog dicht kunnen doen van de pijn. Ben ondertussen ontzettend moe en hang maar een beetje op de bank. Ik hoop dat het niet te lang meer duurt en ik mijn lippen ook kan bewegen om mijn tanden te kunnen zien. Voor nu sterkte voor iedereen.

  Reageer
 • Sil

  Suitangi

  Vorig jaar, om precies te zijn, 8 augustus ben ik geopereerd aan mijn onderkaak. Zijn mijn restant tanden verwijderd en is de kaak bijgeslepen, heb vervolgens een gebitsprothese gekregen, maar ben nooit zonder pijn geweest. Nu blijkt dat er geen tandvlees meer zit, zogezegd vel over bot, moet ook altijd kleefpasta gebruiken omdat ik dan niet kan eten. Nu moet ik weer geopereerd worden aan mijn kaak, moet qua ruimte weer wat van de kaak verwijderd worden en vervolgens kliksysteem geplaatst worden. Hier zie ik vreselijk tegen op, omdat ik bij de vorige operatie 2 weken ziek ben geweest. Maar ik heb geen keus, kan echter niet goed kauwen, zoals een sneetje brood of een stukje vlees, dan stop ik maar met eten, omdat het erg frustrerend is en te pijnlijk.

  Wie heeft deze ellende ook mee gemaakt, zou het nu dan sneller genezen? Ben echt nieuwsgierig of hier een reactie op komt!

  Reageer
 • Sil

  Simon

  Beste lotgenoten, ook ik wil hier even mijn verhaal kwijt. Alle tanden werden op 14 mei 2014 getrokken. De voorlopige bovenprothese was gedurende 6 weken goed, vervolgens nog enkele weken goed met kleefpasta. de onderprothese was niet goed.
  Heb dan door het bloeden veel problemen gehad. Sinds 15 juli heb ik ook veel speeksel wat heel vervelend is. De tandarts zei dat dit wel een jaar kan duren Nu krijg ik een definitieve boven en onderprothese, maar ik heb schrik dat die wegens het slinken van de kaken zullen moeten opgevuld worden of zelfs vervangen na een tijd (een jaar?). De tandarts stelde implantaten als veilige methode voor maar ik zie op het forum dat dat niet zo veilig is. wat ik zelf ontdekte was dat ik mogelijk helemaal niet in aanmerking kom voor implantaten. Aan de tandarts vertelde ik dat ik colitis ulcerosa heb, een chronische dikke darm ontsteking, maar die vond dat geen bezwaar. In augustus had ik een aanval waarna ik cortisone en een ander geneesmiddel dat het immuunsysteem verzwakt toegediend kreeg. Welnu door een verzwakt immuunsysteem is het risico van het plaatsen van implantaten te groot en zelfs levensbedreigend. Dit alles heb ik zelf op het internet moeten vinden. Implantaten mogen enkel voor mensen met een goede algemene gezondheid wat niet mijn geval is.
  Ik zal het dus moeten doen met het gewone kunstgebit dat wellicht mettertijd als de kaken blijven slinken (wat kennelijk tot een jaar na het trekken kan duren) onderaan los zal zitten met alle nare gevolgen van dien.
  Heeft iemand gelijkaardige ervaringen of tips die kunnen helpen?
  Alvast bedankt,
  Simon

  Reageer
 • Sil

  Sandy

  Hallo allemaal, ik ben 24 jaar oud en ik heb 20 maart 2014 al mijn tanden moeten laten trekken. Dit was nodig omdat ik altijd heel veel gaatjes had en altijd al heel slechte tanden had. Er kwamen nu ook plekjes op mijn tanden waardoor ik niet meer durfde te lachen. Ik kon niet meer genieten van eten en drinken, omdat het enorme pijn deed aan mijn gezicht! 20 maart was de spannende dag dan daar, ik ging onder volledige narcose bij de kaakchirurg. Toen ik wakker werd, had ik mijn nieuwe gebit al in mijn mond en het voelde gelijk al eigen. Van de tanden laten trekken heb ik totaal geen last gehad, geen enkel beetje!!! Toen kwamen de drukpuntjes. Maar de tandtechnicus kan die puntjes snel verhelpen en geeft gelijk opluchting. Het eten ging ook al snel erg goed! Mijn onderkaak is erg veel geslonken, waardoor mijn ondergebit niet zo heel goed vast zit. Maar als ik weet dat ik iets hards ga eten, plak ik 'm even vast en dan gaat dat ook goed! Ik durf namelijk geen implantaten te nemen.

  Al met al ben ik dus véél tevredener met mijn kunstgebit. Ik kan weer genieten van eten en drinken en nog belangrijker; ik durf weer te lachen!!

  Reageer
  • Sil

   Martin

   Beste Sandy,

   Ik ben ook nog jong, 32 en sinds gisteren heb ik een volledig kunstgebit. Door zeer veel gaatjes, scheve tanden en breuk de beslissing genomen. Ik heb erg veel last van de verhemelteplaat. Voelt echt alsof de helft van mijn mond constant vol zit. Heb jij daar geen last van? Ook eten vind ik erg lastig. Ondergebit komt dan constant los. Hoe was dat bij jou?

   Groet,
   Martin

   Reageer
   • Sil

    Sandy

    Hey!
    Knap dat je de stap ook hebt gezet! Heb je ook gelijk na het trekken van alle tanden het gebit erop gekregen Ik heb de eerste weken wel wat last gehad van drukplekjes, maar ben bij ieder drukplekje terug gegaan naar mijn tandtechnicus. Ik heb ook best veel moeite gehad met het eten van stevige dingen zoals de korst van boterhammen enzo. Maar na een maand of 2 kon ik eigenlijk alles wel weer eten.

    Mijn onderkaak is heel erg geslonken waardoor mijn ondergebit sowieso heel los zit, maar dit vind ik niet storend. Als de wonden genezen zijn kun je het nog altijd met kleefpasta vast kleven. Ik kies hier persoonlijk liever voor als voor implantaten, omdat ik bang ben voor pijn in mijn mond. Met implantaten hou je toch een meer 'open' verbinding tussen de implantaten en de kaak, dus is het ontstekingsgevaar ook groter. Dit is mijn persoonlijke mening.

    Ik kan er nu kauwgum, nootjes, karamel en alles weer mee kauwen. Tussendoor heb ik 1 keer een zachte vulling in het gebit aan laten brengen omdat mijn tandvlees nog niet goed geheeld was. Hierdoor zat het wel weer beter. Toen mijn tandvlees goed geheeld was en mijn kaak ver uitgeslonken was, heb ik het laten 'rebasen', permanent opvullen voor een goede pasvorm. Nu zit mijn ondergebit nog steeds wel los, maar niet hinderlijk. En als ik weet dat ik iets ga eten zoals spareribs ofzo, plak ik het vast en dat gaat super!

    Groetjes!

    Reageer
   • Sil

    Sandy

    En dat volle gevoel in de mond, daar wen je aan. Ik moest ook veel kokhalzen op het begin. En als je nu het gebit uit doet het 's nachts, weet je op het begin even niet wat je aan moet met die 'grote lege ruimte'

    Reageer
  • Sil

   Mams

   Hoi hoi,
   Ik onderging hetzelfde als jij maar mijn vraag is hoelang heeft het bij jou geduurd voordat je weer normaal kon eten? Ik zit nu op dag 6 en kan nog niks eten, alleen gepureerde troep, zoals soep, vla ect.
   Alvast bedankt

   Reageer
   • Sil

    Sandy

    Bij mij heeft het toch wel een week of 2 geduurd, maar dat verschilt per persoon. Ligt helemaal aan de wondgenezing, daarbij rook ik ook nog dus gaat het sowieso wat langzamer. Komt allemaal goed!
    Succes

    Reageer
  • Sil

   Jack

   Hoi Sandy,
   Goed zeg om te horen dat je ondanks je hele jonge leeftijd toch goed kunt omgaan met je prothese. Ben zelf 51 en heb net afgelopen donderdag me onderprothese gekregen. Als ik alle verhalen hier zo lees, valt het bij mij nog mee geloof ik, wat geschrijn en gevoelige plekjes, maar eet gewoon. Heel veel succes Sandy!

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

43 - 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is menstruele migraine? Een neuroloog legt uit!

Bekijk de video