Zoeken

Kunstgebit of implantaat?

Een kunstgebit is niet altijd een pretje om te dragen. Het kauwen gaat lastig, omdat je gebit uitvalt en dus moet je weer aan de haal met kleefpasta. Je hebt een droge mond of juist te veel speeksel. Soms kan de gebitsprothese een plekje in je mond dusdanig irriteren, dat je dat ding liever zo snel mogelijk weer uit wilt doen. Maar helaas, kauwen zonder kiezen of iets afbijten zonder tanden is niet eenvoudig.

Heb jij ervaring met een kunstgebit, of krijg je er binnenkort één? Heb je veel last ervan, of ben je juist blij? Sommige mensen kiezen voor implantaten, is dat fijner dan een kunstgebit? 

Reageren
Delen

 

Reacties

 • Sil

  Crico

  Zes maanden terug heb ik mijn tanden onder narcose laten verwijderen, na vijf weken geklungel om te eten heb ik mijn kunstgebit geplaatst en dat ging allemaal vrij vlotjes. Heb mijn gebit al laten opvullen wanneer het nodig was en gebruik lijm om ze vast te kleven, na wel 15 soorten te hebben getest ben ik uitgekomen op corega crème die het beste en het langste kleeft maar het probleem is dat ik steeds een droge mond heb, daar kan ik mee leven maar mijn speeksel is steeds zo slijmerig in mijn mond, ook al drink je warm of koud het komt bijna direct terug en dit met elke soort van lijm die ik testte, ik heb van dokter al xerotine gekregen maar die spray helpt voor geen meter, is het nu die lijm die problemen geeft of het gebit? Heeft er iemand hetzelfde probleem gehad of met wat kan je het verhelpen, zonder lijm kan ik echt niet eten.

  Reageer
 • Sil

  Arnold

  Ik heb een bovenprothese met haakjes, nu gaat mijn tand waar het haakje op bevestigd zit loszitten. Een tand waar die bevestiging op zat ben ik al kwijt, een tandartsverzekering heb ik op het moment niet door financiële omstandigheden, is kleefpasta een tijdelijke oplossing?

  Reageer
 • Sil

  Tineke

  Ik draag nu anderhalf jaar een kunstgebit. Lekker eten doe ik niet meer, ik eet het nodige. Ben dus veel afgevallen. Mijn leven is niet ten goede veranderd door het dragen van een kunstgebit. Ik zie er tegenop als ik moet eten. Uit eten doe ik ook niet meer en ben soms depressief. Kan in principe alles wel kauwen, maar het eten smaakt niet meer door dat plastic bovenstuk in mijn mond. Zijn er nog meer mensen die hier ervaring mee hebben?

  Reageer
 • Sil

  Gendut

  Jammer dat op heden mijn reactie nog niet geplaatst wordt. 20 maanden ellende van mijn klikgebit boven en onder heel veel pijn, vloeibaar eten etc is er eindelijk hoop.

  Na gesprek met de zorgverzekeraar ben ik doorverwezen. Stapje voor stapje bezig met mijn klikgebit. Pijn is minder, kan weer eten etc. Ik wilde dat mijn vreselijke leven voorbij was, maar nu lacht mijn leven weer toe. Gezellig zijn met mijn gezin/vrienden, lekker eten.

  De arts is nog steeds bezig, hij moet het doen met de implantaten die een ander gemaakt heeft, het is geen makkelijk opgave om in orde te maken wat een ander verpest heeft.

  Ik raad iedereen aan die zoveel pijn, ongemakken ondervindt om met hun zorgverzekeraar te gaan praten, second opinie aan vragen. Als je gelijk krijgt word je naar een ander verwezen.

  Ik ben zo dankbaar, blij dat ik een kans heb gekregen. Met hulp van de huisdokter, zorgverzekeraar en de arts heb ik weer hoop die ik lang heb verloren.

  De arts is zeer kundig, vriendelijk, luistert heel goed, samen denken voor een oplossing, stelt je erg op je gemak.

  Ik hoop dat iedereen goed geholpen zouden worden met de hoop pijn vrij, lachen door het leven weer tegemoet gaan.

  Reageer
 • Sil

  Monique

  Ik heb 15 juli een boven prothese gekregen. Alles getrokken onder plaatselijke verdoving, dat was te doen. Ze hebben een ontsteking in het bot weg moeten boren. Ben nu twee dagen verder. Ontzettend veel pijn, paracetamol werkt niet, heb ibuprofen 600 gekregen maar de pijn blijft heftig. Durf het gebit er niet uit te halen, omdat het zo zeer doet. Volgens mij heb ik ook drukplekken. Iemand tips wat ik kan doen? Moet hem toch schoon spoelen.

  Reageer
 • Sil

  Less27

  Aanstaande donderdag twee weken geleden dat ik onder algehele narcose m'n bovengebit heb laten trekken in het ziekenhuis en een volledige prothese heb gekregen voor boven. Jeetje mina ik was ontzettend zenuwachtig en gespannen maar het is me 1000% meegevallen. At na twee dagen weer voorzichtig een pannenkoek. Verder vla, appelmoes en veel drinken. Heb geen dik gezicht gehad niets en al helemaal geen napijn.

  Nu bijna twee weken verder eet ik chips, vis, aardappels, brood (zonder korstjes), frietjes, eigenlijk alles wel weer. Heb wel een paar keer bij de tandarts aangeklopt voor drukpuntjes die best zeer deden. Maar zodra het geslepen is heb ik nergens geen last meer van. Merk wel dat hij losser gaat zitten maar met een klein drupje kleefcrème zit het muurvast. Het is nog wel wennen hoor, soms een beetje misselijk van het gebit maar verder mag ik niet klagen!

  Reageer
 • Sil

  Happy

  Heb al jaren implantaten. In 2007 heb ik alles in een keer laten trekken en dat was zeer traumatisch. Niet alleen door de pijn maar het was alsof mijn been afgezaagd werd. Toch gewoon doorbijten want de periode daarna is ook geen pretje. De tijdelijke implantaten veroorzaakten best veel last. Dan duurt een jaar lang!

  Maar het is na het huwen van mijn echtgenoot de beste keuze die ik ooit had kunnen maken in mijn leven! Ik ben er nog steeds zo verschrikkelijk blij mee. Ze ogen heel natuurlijk, klein spleetje tussen mijn voortanden en zelfs een klein hoekje eraf (zoals ik ook daarvoor had). Kan gewoon alles eten: appels, noten, stokbrood.

  De implantaten zitten muurvast en soms moet ik best kracht zetten om ze te verwijderen voor de dagelijkse "cleaning". Mijn angst is eigenlijk alleen nog maar hoe mijn potentiële verzorgers mijn tanden dagelijks gaan verwijderen mocht ik ooit te oud en/of te ziek zijn om het zelf te kunnen..

  Reageer
 • Sil

  Wolf

  Ik ben nu 58. Ik had van boven een gedeeltelijk gebit en had er in het begin wel last van maar na een tijd begon alles oke te worden. Ik kon eten, praten en zo nu is het wel een probleem, het zit vaak los en nu moet ik kleefpasta nemen.

  Vorige week heb ik het slechte van onder laten weghalen en ook een gedeelte van een mond gekregen dat is bevestigd met ijzeren haakjes over de andere tanden. Vaste voeding eten gaat niet, niets anders dan pijn onder aan mijn mond waar mijn tong zit. Eruit halen kan ik niet, zit te vast die haakjes. Het zal nu een week zijn.

  Om mijn kosten wat te beperken wacht ik nog wat om terug te gaan. Soms vloek ik wel eens en nu maar hopen dat het ooit beter zal gaan. Want zeg nu zelf het is toch beter iets in je mond dan enkel gaten. Ik moet nu enkel drinken en voeding eten die niet vast is. Ik mis dat wel maar als ik kijk naar iemand die ik ken en die loopt daar zonder tanden dan wil ik liever de pijn verdragen zo goed ik kan, dan op die manier te lopen. Het is zoals mensen die een ledemaat verloren hebben, ze willen toch liever ook een arm of zo dan niets denk ik? Ik wens jullie allemaal nog veel stekte toe.

  Reageer
 • Sil

  Elisa

  Wie weet wat het in totaal gaat kosten voor vier implantaten en een daarop passende brug of iets dergelijks voor de bovenkaak? Ik heb net van de zorgverzekeraar een bericht terug gehad dat ze het tot hun spijt niet kunnen vergoeden. Aanvraag en de bijbehorende beet is door mijn kaakchirurg daar naartoe verstuurd. Kaakchirurg begreep mijn probleem heel goed (pijn, moeite met eten, gebit thuis uitdoen, moe in de mond etc. etc.). Niet te geloven dat je op jonge leeftijd al zo naar door het leven moet. Heeft misschien iemand ook een tip waar ik ze kan laten zetten mocht het bedrag meevallen??

  Reageer
 • Sil

  Dolly

  Geen pretje onderste prothese.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

75 - 5 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video