Zoeken

Kunstgebit of implantaat?

Een kunstgebit is niet altijd een pretje om te dragen. Het kauwen gaat lastig, omdat je gebit uitvalt en dus moet je weer aan de haal met kleefpasta. Je hebt een droge mond of juist te veel speeksel. Soms kan de gebitsprothese een plekje in je mond dusdanig irriteren, dat je dat ding liever zo snel mogelijk weer uit wilt doen. Maar helaas, kauwen zonder kiezen of iets afbijten zonder tanden is niet eenvoudig.

Heb jij ervaring met een kunstgebit, of krijg je er binnenkort één? Heb je veel last ervan, of ben je juist blij? Sommige mensen kiezen voor implantaten, is dat fijner dan een kunstgebit? 

Reageren

Volgende paginaInteressante artikelen

Vorige paginaPatiƫntverhalen

Delen

 

Wist je dat?

Spreekuur tanden vragenJe vragen kunt stellen over je gebit in het online spreekuur ‘tanden’? Een tandarts beantwoordt dan al jouw vragen over hoe je bijvoorbeeld het beste kunt poetsen en hoe je ontstoken tandvlees kan voorkomen. Ga naar het online spreekuur ‘tanden’.

Wist je dat?

spreekuur vragen stellenGezondheidsplein ook een Online Spreekuur tanderosie heeft? Je kan hier gratis al je vragen stellen die je nog hebt over tanderosie. Stel hier je vraag over tanderosie aan onze specialist of bekijk de eerder gestelde vragen van andere.

Reacties

 • Sil

  Beardie

  Hallo. Ik ben een vrouw van 55 jaar. Heb sinds een jaar een volledig kunstgebit. Op zich geen centje pijn, behalve wanneer het ondergebit zo vastgeplakt moet worden, wat vrij vaak is. Nu wil ik graag een klikgebit, maar al die verschillende reacties maken me er erg onzeker over.

  Reageer
 • Sil

  Kruimel

  Moet 4 april al mijn tanden laten trekken voor een kunstgebit maar ben verkouden. Kan dat dan wel? Hoop het wel want wil het graag gehad hebben. Dan kan ik weer normaal praten en lachen. Heb geen koorts, gewoon wat grieperig. Weet iemand dit? Alvast bedankt voor jullie hulp.

  Reageer
 • Sil

  Essell

  Vandaag (13 maart 2014) zijn al mijn tanden en kiezen getrokken. Mijn ondergebit zit los en ik ben helemaal in paniek! Ga morgen naar tandtechnicus maar die heeft al gezegd dat dat zo los blijft zitten. Ik ben er erg verdrietig over. Ben zo bang dat het niet goed komt.

  Reageer
 • Sil

  Leni (54) lenja@zeelandnet.nl

  Ik heb al 30 jaar een kunstgebit. Laat het de laatste 10 jaar om de 5 jaar vernieuwen. Ben nu ben 54 jaar en het is net of mijn onderkaak was verzakt. Nu is het net of mijn mond rechts meer naar beneden staat. Ik slaap op die zijde heel vaak zonder gebit. Mijn onder kaak was 8 jaar geleden al verzakt en kwam in aanmerking voor opvulling en implataten. Het laatste is geen probleem, maar het eerste durf ik niet. Heb ik daar nu de gevolgen van??
  Wat is het en wat moet ik nu? Alvast bedankt!!

  Reageer
 • Sil

  Maartje

  Het is een schande, dat in deze huidige moderne tijd, mensen nog steeds met een stuk "plastic" in de mond moeten lopen. Vroeger werd er nauwelijks aandacht aan de tanden besteed. Men had het al moeilijk genoeg om te kunnen overleven. Een kunstgebit is en blijft nog steeds iets, waarvan meestal de arme mensen de dragers zijn. In hun jonge jaren kreeg men slecht voedsel en de daarbij behorende ziekenfondstandartsen. Het wordt tijd dat men zich eens gaat verdiepen in een betere methode om mensen, die toch ook moeten eten, van een beter gebit te voorzien. Inderdaad implantaten. Maar die zijn alleen geschikt voor de recentere gebitsdragers.

  Reageer
 • Sil

  Petra

  Een kunstgebit dragen is zeker geen pretje. Het maakt je vaak erg onzeker. Mijn leven is drastisch veranderd nadat ik "gezegend" was met zo'n onding. Maar een mens moet toch eten. Alhoewel? Zelfs eten is vaak geen pretje. Lekker in een appel bijten is er niet meer bij. En ik kan het weten. Al meer dan 30 jaar draagster. Heren tandartsen! Wees eens creatief in het bedenken van een mensvriendelijker oplossing. Dank U! Petra.

  Reageer
 • Sil

  M. Zwarts

  Een kunstgebit is een verschrikking, als je -zoals ik- deze prothese al op jonge leeftijd aan heb moeten schaffen. In de jaren '70 was er een gigantisch tekort aan tandartsen en trekken was bijna de enige uitkomst. Werd ook met veel enthousiasme door tandartsen gedaan. Nodig of niet.
  Nu heb ik een briefje van mijn huisarts voor een kaakchirurg, maar waar kan ik inlichtingen krijgen over bij wie ik het beste terecht kan? Ik wil de beste chirurg met de meeste ervaring en bovenal menselijk.<br>
  Wie kan mij helpen????

  Reageer
 • Sil

  Selly van Loon

  Ik zou een consult bij een kaakchirurg aanvragen. Als het nog mogelijk zou zijn voor botopbouw-implantaten zou ik er zeker voor gaan, want je kaak blijft slinken als er geen tanden of kiezen meer in zitten (bij de een gaat dit sneller dan bij de ander). Als botopbouw niet meer mogelijk is, zou ik -indien mogelijk- voor alleen implantaten gaan. Dit stopt het slinken en de prothese zit weer stevig op zijn plaats en blijft daar ook.

  Reageer
 • Sil

  Ingrid Scherpenzeel

  Mijn man draagt sinds een jaar of vijf een bovenprothese. Nu is zijn kaak gaan slinken, waardoor er overtollig tandvlees onstaan is. Dit wordt door de kaakchirutg verwijderd. Kan iemand mij vertellen hoe dat in zijn werk gaat en hoelang de nasleep ongeveer is (pijn, eten, werken)?
  Bedankt.

  Reageer
  • Sil

   yvonne

   Hallo Ingrid.
   Ik draag nu drie jaar een bovenprothese, en door het slinken van mijn kaak was dit bij mij ook het geval. Op verzoek van de tandarts heb ik het overtollige wildvlees aan mijn boven kaak laten verwijderen. Ik zag er enorm tegenop, maar ben zo blij dat ik het gedaan heb. Je wordt verdoofd, ze snijden in overleg het overtollige vlees weg en het wordt gehecht. Deze hechtingen lossen vanzelf op. Neem op tijd pijnstillers, vooral de eerste vier dagen. Na een kleine twee weken kun je alles weer eten. Neem wel iemand mee voor het terugrijden. Die keuze had ik helaas niet namelijk. Succes.

   Reageer
 • Sil

  angelique weerman

  Ik heb ook op zeer jonge leeftijd mijn tanden en kiezen verloren, echter na 4 jaar was mijn onderkaak zo geslonken dat er maar een oplossing was een vestibulium plastiek maar daar heb ik nu spijt van mijn kaak is nog verder geslonken. Nu zit ik met een sacking chin een kin waarbij de spieren en het zenuwweefsel los ligt van de kaak er loopt nu een onderzoek om te kijken of dit te maken heeft met mijn kaakoperatie. Ik kwam destijds niet in aanmerking voor kaakimplantaten omdat mijn kaak nog te hoog zou zijn. Ik had afgezien van de operatie maar kreeg klachten en moest de operatie ondergaan. Nu heb ik er een probleem bij een losse en gevoeloze kin.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

41 + 9 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video