Zoeken

Kunstgebit of implantaat?

Een kunstgebit is niet altijd een pretje om te dragen. Het kauwen gaat lastig, omdat je gebit uitvalt en dus moet je weer aan de haal met kleefpasta. Je hebt een droge mond of juist te veel speeksel. Soms kan de gebitsprothese een plekje in je mond dusdanig irriteren, dat je dat ding liever zo snel mogelijk weer uit wilt doen. Maar helaas, kauwen zonder kiezen of iets afbijten zonder tanden is niet eenvoudig.

Heb jij ervaring met een kunstgebit, of krijg je er binnenkort één? Heb je veel last ervan, of ben je juist blij? Sommige mensen kiezen voor implantaten, is dat fijner dan een kunstgebit? 

Reageren

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen

 

Wist je dat?

Gezondheidsplein ook een vraag- en antwoordrubriek 'Tanderosie' heeft? Je kan hier gratis al je tandvragen stellen aan een deskundige of tussen de eerder gestelde vragen van andere bezoekers zoeken om te kijken of je vraag er soms al tussen staat. Neem snel eens een kijkje! 

Wist je dat?

Doorkomend melkgebit bij baby'sDe onderste snijtanden als eerste doorkomen bij een melkgebit? Baby’s zijn vaak wat zeurderig, huilerig en rusteloos als hun melktandjes doorkomen. Om de pijn wat te verzachten kun je je kind op een (gekoelde) bijtring laten kauwen. Meer van zulke tips? Lees het dossier Doorkomende tandjes bij baby’s. 

Reacties

 • Sil

  Pip

  Ik heb op 26 januari 2015 een volledig gebit gekregen. De eerste twee weken waren een hel! Ben de eerste week twee keer naar de tandarts terug geweest om de drukpunten bij te laten slijpen. Nou dat lucht even op. Toen ben ik zelf maar iedere keer als het zeer deed aan de gang gegaan met een scherp mesje! Mag natuurlijk niet, maar was wel weer gelijk van de pijn af! Eind tweede week was ik zo zat van vloeibaar voedsel en ben ik begonnen met brood te eten (in blokjes), ging niet makkelijk maar lukte wel.

  Ben nu dus vier weken verder en als ik nu wat wil eten moet ik veel kleefpasta gebruiken (anders ligt m'n gebit dubbel in m'n mond) maar kan alles wel kauwen. Iets afbijten is een ander verhaal, want heb de kracht niet in mijn kaken. Vind het nog steeds heel erg lastig, want heb een gevoel dat ik hele dag een volle mond heb en het eten smaakt toch niet zo lekker als voor die tijd. Mijn tandarts zei dat het drie maanden duurt voor je gewend bent, nou het zal mij benieuwen. Hoop dat ik dan gewoon iets af kan bijten, want alles eerst in stukjes moeten snijden ben ik nu ook wel zat.

  Reageer
 • Sil

  Swetlana

  Mensen vanuit mijn ervaring: plaats nooit een kunstgebit in jullie mond, anders het is geen leven meer! Een hel!

  Reageer
 • Sil

  Donberg

  Ik ben een man van 40 en heb al jaren problemen met mijn gebit. Net donderdag 5 februari 2015 geopereerd, bot uit heup gehaald en in bovenkaak geplaatst. Ik had eerst 4 implantaten, maar na 2 jaar kwamen alle 4 de implantaten los, werden opnieuw geïmplanteerd, maar weer kwam een implantaat los. Nu nog 3 over, heb het gevoel na de operatie dat alles weer los is gekomen en heb op het moment meer last van mijn onderkaak dan van mijn heup en mijn bovenkaak is om gek van te worden.

  Reageer
 • Sil

  Cornelis

  Ik had in mijn onderkaak 2 implantaten. Dat zijn 2 schroeven die in je onderkaak worden vastgezet. Na een week of 6 is er nieuw bot om de schroeven gegroeid en zit het spul vast. Daarna zet de tandtechnicus er een brugje op en in je gebit zit een ijzer staafje wat over het brugje heen geklikt word. In een woord GEWELDIG. Maar helaas voor mij na 7 jaar ligt het hele spul er weer uit. 1 van de implantaten kwam los en een kaakchirurg heeft nu ook de 2e verwijderd. Het gaat voor mij heel lang duren ,als dat al mogelijk is ,om ooit weer nieuwe te plaatsen. Ik ben waarschijnlijk een van de weinigen die dit overkomt. Ik kan iedereen adviseren om het te laten doen. Veel mensen in mijn omgeving hebben het ook laten doen en zijn er zeer tevreden over. Gewoon zonder na te denken spareribs eten bijvoorbeeld. Heerlijk idee toch.

  Reageer
 • Sil

  Hetty

  Ik heb zo'n last van dat gebit. Te veel speeksel, hoofdpijn en continu kokhalzen. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Wie heeft tips?

  Reageer
 • Sil

  isaha

  Goedenmiddag lotgenoten.
  Ik ben een vrouw van 66 en heb 4 maanden geleden onder een klik gebit gekregen er zijn 2 wortels blijven zitten zodat er later mocht het nodig zijn implantaten op konden omdat ik bijna geen kaakbot heb zou dat het gebit misschien beter op zijn plaats houden.....nou het waren 4 ellendige maanden ,kan nu nog niet normaal eten dan vliegt mijn gebit door mijn mond en omdat ik een paar keer van tafel moet om het schoon te maken gaat uit eten ook niet. Het enige voordeel is dat ik ben afgevallen....het gedoe om een boterham te eten maakt dat ik minder eet omdat ik het zat ben stop ik dan.
  Tig keren terug geweest maar het kan nu niet meer opgevult worden en was het beter om de twee implantaten te plaatsen.... Ben nu 2000 Euro kwijt voor alleen ellende en nu nog eens 300 euro neer tellen voor plaatsen van 2 implantaten
  dat zit me toch wel tegen want wat als het dan nog steeds niet goed is?
  Het zachte laagje dat als opvulling is gebruikt word steeds zachter met gevolg dat restjes eten er in gaan zitten bah bah.
  Na vier maanden hoop ik dat het einde in zicht is maar ik denk het niet want mijn tandarts zegt telkens voor alles okay is zijn we een jaar verder. nou ja als me dat van te voren was gezegd had ik de 6 tanden die ik onder nog had laten opknappen natuurlijk

  Reageer
 • Sil

  simon

  Beste lotgenoten

  Ik heb maagklachten wellicht als gevolg van het loszitten van de onderste prothese Ik moet nog wachten op de klikprothese. Heeft iemand hiermee ervaring en zo ja wat kan hieraan gedaan worden? Helpt Motilium of Primperan

  Met vriendelijke groeten


  Simon

  Reageer
 • Sil

  Ansje

  Bij mij zijn 2 weken geleden al mijn tanden en kiezen onder narcose getrokken. In de 1e instantie leek het allemaal wel te gaan, totdat... op de pijn was ik wel voorbereid maar uiteindelijk was de pijn (en dan vooral onder) zo heftig dat ik het gebit eruit heb gehaald. Dat voelde fijn zeg. Nu konden de wonden gaan genezen. Echter nu heb ik het volgende probleem. Ik kan mijn gebit niet eens in doen zonder pijn en kokhalzen. Ook niet nadat het bijgeslepen is. Ik ben nu dus 2 weken verder en mijn grootste angst is dat ik het gebit dus nooit meer in zal kunnen houden. Is het normaal dat je eerst niet hoefde te kokhalzen en nu keer op keer en komt dit ooit nog goed? Ik moet er wel bij zeggen dat ik een watje ben en niet tegen pijn kan!

  Reageer
 • Sil

  Jessica

  Hallo.
  Ik heb 3 weken geleden mijn tanden laten trekken en een volledig kunstgebit gekregen. De kiezen waren met tussenpozen van 2 weken daarvoor al getrokken. Het bovengebit zit eigenlijk best wel goed. Onder absoluut niet. Heb last van drukplekjes en blaren. De tandarts slijpt 2x per week bij. Maar de plekjes 'verplaatsen' als het ware. Ik kan niets kauwen. Maak alles heel fijn. Wie kan mij vertellen wanneer ik weer kan kauwen en daarna afbijten?

  Reageer
 • Sil

  Angelwings

  Ik ga 18 december onder narcose voor boven prothese. Ik ben vreselijk bang. Hoe ga ik eruit zien? Kan ik wel tegen het plaatje tegen mijn gehemelte?! Ik durf hem niet uit te doen in het bijzijn van de kinderen en man. Hoe ga ik dan die pijn doorstaan waar jullie het over hebben? Ik ben zo bang..

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

8 + 2 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video