Zoeken

Kunstgebit of implantaat?

Een kunstgebit is niet altijd een pretje om te dragen. Het kauwen gaat lastig, omdat je gebit uitvalt en dus moet je weer aan de haal met kleefpasta. Je hebt een droge mond of juist te veel speeksel. Soms kan de gebitsprothese een plekje in je mond dusdanig irriteren, dat je dat ding liever zo snel mogelijk weer uit wilt doen. Maar helaas, kauwen zonder kiezen of iets afbijten zonder tanden is niet eenvoudig.

Heb jij ervaring met een kunstgebit, of krijg je er binnenkort één? Heb je veel last ervan, of ben je juist blij? Sommige mensen kiezen voor implantaten, is dat fijner dan een kunstgebit? 

Reageren

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen

 

Wist je dat?

Gezondheidsplein ook een vraag- en antwoordrubriek 'Tanderosie' heeft? Je kan hier gratis al je tandvragen stellen aan een deskundige of tussen de eerder gestelde vragen van andere bezoekers zoeken om te kijken of je vraag er soms al tussen staat. Neem snel eens een kijkje! 

Wist je dat?

Dossier Voedingsschema babyJe jouw baby vanaf vier maanden ook bijvoeding mag geven? Dit is vooral om je baby te laten wennen aan eten van een lepel. Je baby is tot nu toe alleen nog maar gewend aan de borst of fles te zuigen. Meer tips hierover en een handig maandelijks voedingsschema vind je in het dossier Voedingsschema baby .

Reacties

 • Sil

  Iris

  Hallo, volgende week een afspraak gesprek bij de tandarts voor een gebit of klikgebit. Moet boven en onder. Ben 45 jaar advies en tandarts + verzekerd. Geen idee wat de kosten zijn. Graag reactie. Alvast bedankt.

  Reageer
 • Sil

  Edje

  Ik heb sinds dinsdag boven en onder een prothese. Ik vind het erg tegenvallen. Mijn gezicht is erg gezwollen, wat me verbaasd is dat het bij mijn rechteroog elke dag dikker word terwijl mijn kaak al begint te slinken. Ook doet het zeer in mijn neus en wang. Vannacht de onderkant uitgedaan. Ik heb namelijk nog geen oog dicht kunnen doen van de pijn. Ben ondertussen ontzettend moe en hang maar een beetje op de bank. Ik hoop dat het niet te lang meer duurt en ik mijn lippen ook kan bewegen om mijn tanden te kunnen zien. Voor nu sterkte voor iedereen.

  Reageer
 • Sil

  Suitangi

  Vorig jaar, om precies te zijn, 8 augustus ben ik geopereerd aan mijn onderkaak. Zijn mijn restant tanden verwijderd en is de kaak bijgeslepen, heb vervolgens een gebitsprothese gekregen, maar ben nooit zonder pijn geweest. Nu blijkt dat er geen tandvlees meer zit, zogezegd vel over bot, moet ook altijd kleefpasta gebruiken omdat ik dan niet kan eten. Nu moet ik weer geopereerd worden aan mijn kaak, moet qua ruimte weer wat van de kaak verwijderd worden en vervolgens kliksysteem geplaatst worden. Hier zie ik vreselijk tegen op, omdat ik bij de vorige operatie 2 weken ziek ben geweest. Maar ik heb geen keus, kan echter niet goed kauwen, zoals een sneetje brood of een stukje vlees, dan stop ik maar met eten, omdat het erg frustrerend is en te pijnlijk.

  Wie heeft deze ellende ook mee gemaakt, zou het nu dan sneller genezen? Ben echt nieuwsgierig of hier een reactie op komt!

  Reageer
 • Sil

  Simon

  Beste lotgenoten, ook ik wil hier even mijn verhaal kwijt. Alle tanden werden op 14 mei 2014 getrokken. De voorlopige bovenprothese was gedurende 6 weken goed, vervolgens nog enkele weken goed met kleefpasta. de onderprothese was niet goed.
  Heb dan door het bloeden veel problemen gehad. Sinds 15 juli heb ik ook veel speeksel wat heel vervelend is. De tandarts zei dat dit wel een jaar kan duren Nu krijg ik een definitieve boven en onderprothese, maar ik heb schrik dat die wegens het slinken van de kaken zullen moeten opgevuld worden of zelfs vervangen na een tijd (een jaar?). De tandarts stelde implantaten als veilige methode voor maar ik zie op het forum dat dat niet zo veilig is. wat ik zelf ontdekte was dat ik mogelijk helemaal niet in aanmerking kom voor implantaten. Aan de tandarts vertelde ik dat ik colitis ulcerosa heb, een chronische dikke darm ontsteking, maar die vond dat geen bezwaar. In augustus had ik een aanval waarna ik cortisone en een ander geneesmiddel dat het immuunsysteem verzwakt toegediend kreeg. Welnu door een verzwakt immuunsysteem is het risico van het plaatsen van implantaten te groot en zelfs levensbedreigend. Dit alles heb ik zelf op het internet moeten vinden. Implantaten mogen enkel voor mensen met een goede algemene gezondheid wat niet mijn geval is.
  Ik zal het dus moeten doen met het gewone kunstgebit dat wellicht mettertijd als de kaken blijven slinken (wat kennelijk tot een jaar na het trekken kan duren) onderaan los zal zitten met alle nare gevolgen van dien.
  Heeft iemand gelijkaardige ervaringen of tips die kunnen helpen?
  Alvast bedankt,
  Simon

  Reageer
 • Sil

  Sandy

  Hallo allemaal, ik ben 24 jaar oud en ik heb 20 maart 2014 al mijn tanden moeten laten trekken. Dit was nodig omdat ik altijd heel veel gaatjes had en altijd al heel slechte tanden had. Er kwamen nu ook plekjes op mijn tanden waardoor ik niet meer durfde te lachen. Ik kon niet meer genieten van eten en drinken, omdat het enorme pijn deed aan mijn gezicht! 20 maart was de spannende dag dan daar, ik ging onder volledige narcose bij de kaakchirurg. Toen ik wakker werd, had ik mijn nieuwe gebit al in mijn mond en het voelde gelijk al eigen. Van de tanden laten trekken heb ik totaal geen last gehad, geen enkel beetje!!! Toen kwamen de drukpuntjes. Maar de tandtechnicus kan die puntjes snel verhelpen en geeft gelijk opluchting. Het eten ging ook al snel erg goed! Mijn onderkaak is erg veel geslonken, waardoor mijn ondergebit niet zo heel goed vast zit. Maar als ik weet dat ik iets hards ga eten, plak ik 'm even vast en dan gaat dat ook goed! Ik durf namelijk geen implantaten te nemen.

  Al met al ben ik dus véél tevredener met mijn kunstgebit. Ik kan weer genieten van eten en drinken en nog belangrijker; ik durf weer te lachen!!

  Reageer
 • Sil

  Nellie

  Ik heb precies hetzelfde gehad, dat heeft wel een jaar geduurd. Maar het is toch wel voor 90% goed gekomen. Kan wel niet alles af bijten, maar het is verder ook erg mooi. Dus het komt vast wel goed. Veel goeds er mee!

  Reageer
 • Sil

  linda

  Ik heb sinds 1995 3 implantaten die ze op een zenuw geboord hebben. Mijn halve mond is lam. De tandarts zei ten tijden van plaatsing: "Oh, dat gaat wel over" . Nu bijna 20 jaar later is het nog steeds hetzelfde. Geef mij dan maar een ouderwetse prothese, als die niet goed zit, kan je altijd veranderen of uithalen. Bij tandartsen gebeuren rare dingen .

  Reageer
 • Sil

  Milou

  Sinds 5 maand heb ik een nieuw kunstgebit. Deze is inmiddels dof en krijgt al tandsteen en vlekjes die ik niet meer kan verwijderen. Is dit een bekend probleem?
  Het betreft met name mijn kiezen maar ik ben bang dat het ook voorin zichtbaar wordt.

  Reageer
 • Sil

  Slicher

  Ik heb sinds 2008 5 implantaten in mijn bovenkaak en 4 implantaten in mijn onderkaak. ik ben hier in 2006 aan begonnen. Mijn situatie was toen dat ik een bovenkaakprothese had in mijn onder mijn natuurlijke tanden. Ik moest dan eerst mijn mond helemaal laten saneren, anders zou de verzekering niets gaan vergoeden. Toen dat was gebeurd hebben ze in het ziekenhuis een stuk bot uit mijn dij gehaald en op mijn bovenkaak laten volgroeien. Toen deze volgroeid was hebben ze daar 5 implantaten boven en 4 implantaten onder geplaatst. De implantaten bevallen mij uitsteken. In het begin had ik pijn en week tandvlees. Ik ben toen voorzichtig begonnen met het masseren van mijn tandvlees met een superzachte tandenborstel. Het aanleren (en volhouden) van tandvlees masseren is zeer belangrijk, aangezien de dagelijkse massage, tandvleeskrimp tegengaat. Nu borstel ik mijn mond en implantaten gewoon alsof het tanden zijn. Ik poets door tot het tandvlees een beetje begint te tintelen, ten teken dat de doorbloeding plaatsvindt. het resultaat is dat de zenuwen, direct onder het tandvlees gelegen 'gevoelloos' worden van al dat gepoets, waardoor ik dus zonder problemen mijn tandvlees met een gewone tandenborsten kan poetsen. Samengevat kom ik tot de conclusie dat het dagelijks masseren, poetsen van het tandvlees (ik poets het liefst met een kruidentandpasta) het behoud van je implantaten bevorderd.

  Reageer
 • Sil

  Tantetaart

  Als ik hier alle reacties lees, begin ik schrik te krijgen. In september worden alle boventanden getrokken en krijg ik twee wortelimplantaten die het vals bovengebit " vasthoud". Iemand ervaring? Hoor het graag. Alvast bedankt.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

55 + 5 =

Stem op Gezondheidsplein als website van het jaar!
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Orgaandonatie - Hoe gaat dat?

Bekijk de video