Zoeken

Is sealen van kiezen effectief tegen gaatjes?

Sealen is een vorm van bescherming voor de tanden en kiezen tegen gaatjes. Sealen betekent letterlijk afdichten. Vooral kiezen met diepe groeven zijn erg lastig om te poetsen. Juist daar kunnen bacteriën welig tieren. Soms kunnen kiezen en tanden dusdanige groeven vertonen dat de tandarts besluit de diepere lagen op te vullen met een sealant. Het sealant is gemaakt van een plastic lak, dat snel droogt. Door het afdichten worden de tanden en kiezen beschermt tegen gaatjes.

Als een kies helemaal is doorgekomen kan hij geseald worden. De kans op een gaatje is bij een net doorgekomen kies veel groter. Meestal worden alleen de blijvende kiezen geseald. Een enkele keer gebeurt dit ook bij melkkiezen en -tanden.

Heb jij gesealde kiezen of heeft je kind net een behandeling gehad? Vind je dat het effectief genoeg is tegen gaatjes? Of laat jij liever de gaatjes boren? 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Ikke

  Bij mijn dochtertje zou vandaag een kies worden geseald, maar de tandarts zag in die blijvende kies een mini gaatje. Heeft het dus geboord en ipv vulling vulde hij het met sealen.Nu heeft mijn kind dus een zere kies en daarvoor niet. Is dat normaal? Is dat napijn van het boren?

  Reageer
 • Sil

  Marga

  Ik heb gesealde kiezen. Nu ik 40 ben, zegt mijn tandarts (overigens niet dezelfde, die heeft geseald) dat de seals moeten worden uitgeboord, omdat ze kunnen gaan lekken. Daarbij kunnen dan beschadigingen ontstaan en zal ik 16 vullingen nodig hebben? Lijkt dit logisch?

  Reageer
 • Sil

  mv5

  Bij mijn kinderen zijn hun tanden geseald. Heel handig, want ze hebben allemaal een prachtig gebit, op ééntje na, die heeft altijd gaatjes en ontstekingen. Elf jaar is ze en ze heeft al zo'n dertig vullingen, heeft verschillende tanden en kiezen moeten laten trekken (de meeste waren van het melkgebit gelukkig), heeft vijf wortelkanaalbehandelingen gehad en dat terwijl ze geseald is en elke dag drie keer haar tanden heel goed poetst en flost en helemaal niet veel snoept. Gewoon pech met haar gebit, maar wel heel vervelend voor haar.

  Reageer
 • Sil

  Shaz

  Weet iemand of het product waarmee ze sealen ook schadelijk voor de gezondheid kan zijn? Net zoals amalgaamvullingen, die bij elke kauw een slecht stofje vrij laten komen.

  Reageer
 • Sil

  Sebas

  Eergisteren is mijn voortand gevuld, en ik neem vandaag een hap van mijn boterham en er laat zo een plakje los. Hoe komt dat? En is dat ook seal? Ik weet dat er wel zo'n lampje aan te pas kwam... moet er nu opnieuw geboord worden? Help?

  Reageer
 • Sil

  Timothy

  Weet er iemand hoe die sealants juist noemen met de commerciele naam?
  Sommige (meeste) tandartsen weten niet waar ik het over heb en beginnen over facing/veneer wat een bom geld kost!
  Wat kost sealen over het algemeen eigenlijk?

  Reageer
 • Sil

  Henk

  Mijn kiezen zijn gesealed toen ik een jaar of 14 was. Inmiddels zijn die seals allemaal losgekomen. Sommige met een hoop pijn tijdens het eten van iets plakkerigs als karamel. Wat ik me nu afvraag is in hoeverre die voorbehandeling met zuur of slijpen het glazuur blijvend heeft beschadigd. Zijn mijn kiezen nu niet veel kwetsbaarder dan voor het sealen? Moet ik nu terug voor een nieuwe behandeling? Valt het nog wel opnieuw te sealen? Niemand heeft me daar destijds uitleg over gegeven. Op de korte termijn helpt sealen vast tegen tandbederf. Maar als de seals na 5 a 10 jaar loslaten zit je alsnog met de ellende van diepe groeven waar ook nog eens het glazuur vanaf is. Ik ben er vrij cynisch over: Voor een tandarts is sealen een investering voor de toekomst.

  Reageer
 • Sil

  nikimax

  Sealen doet geen pijn maar mijn seal laag laat los en er zit ook een vulling onder. Ook is het zo dat mijn seal laag er maar voor de helft zit omdat mijn tanden nog groeien. Kan het zo zijn dat mijn zeal laag op een gegeven moment verdwijnt/loslaat? Kan het ook zo zijn dat lossen de seal laag aantast want ik had geflost en er lag opeens een stukje seallaag met tand en zwart puntje eraan in mijn mond.

  Reageer
 • Sil

  Marielle

  Ik had precies hetzelfde wat loran had! Nu (een half jaar later) heb ik een gaatje in een kies naast de tanden die geseald zijn. Ik heb op advies van de tandarts door de mondhygieniste een seal laten leggen op 2 gevoelige kiezen omdat ik al tijden last had met kauwen. Een paar uur na de seal merkte ik dat er wat zuur was achtergebleven, heb vervolgens snel met water gespoeld... De volgende dag bij het middageten was de pijn echt niet te harden! De volgende dag was het weer over, maar nu zit er dus toch een gaatje. Er is nu uiteraard niets anders aan te doen dan vullen. Gelukkig is de aangetaste kies een verstandskies, dus hij kan eruit indien nodig. Kan iemand mij vertellen of het door het achtergebleven zuur kan komen dat ik nu een gaatje heb? Voor mijn eigen gemoedsrust zou het fijn zijn dat te weten. Dan weet ik in ieder geval dat het niet is door verkeerd/slecht poetsen ofzo. Op zich heeft t wel geholpen voor de kiezen die geseald zijn, die zijn minder gevoelig. Maar zou het dus niet aanraden!

  Reageer
 • Sil

  H. van der Woerdt

  Het sealant droogt niet, maar wordt uitgehard met een uithardingslamp, waardoor de polymerisatie van het monomeer op gang komt en de sealing hard wordt.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

95 + 5 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video