Zoeken

Is sealen van kiezen effectief tegen gaatjes?

Sealen is een vorm van bescherming voor de tanden en kiezen tegen gaatjes. Sealen betekent letterlijk afdichten. Vooral kiezen met diepe groeven zijn erg lastig om te poetsen. Juist daar kunnen bacteriën welig tieren. Soms kunnen kiezen en tanden dusdanige groeven vertonen dat de tandarts besluit de diepere lagen op te vullen met een sealant. Het sealant is gemaakt van een plastic lak, dat snel droogt. Door het afdichten worden de tanden en kiezen beschermt tegen gaatjes.

Als een kies helemaal is doorgekomen kan hij geseald worden. De kans op een gaatje is bij een net doorgekomen kies veel groter. Meestal worden alleen de blijvende kiezen geseald. Een enkele keer gebeurt dit ook bij melkkiezen en -tanden.

Heb jij gesealde kiezen of heeft je kind net een behandeling gehad? Vind je dat het effectief genoeg is tegen gaatjes? Of laat jij liever de gaatjes boren? 

Reageren

Vorige paginaPatiƫntverhalen

Delen
Wist je dat?

Een baby met darmkrampjesBaby’s in de eerste maanden soms heftige darmkrampjes hebben doordat hun maag-darmkanaal nog niet helemaal goed ontwikkeld is? De darmen moeten simpelweg nog wennen aan hun nieuwe taak: het verteren van voedsel. Wil je weten wat je kunt doen tegen darmkrampjes bij baby’s? Lees dan het dossier Darmkrampjes bij baby’s

Wist je dat?

Doorkomend melkgebit bij baby'sDe onderste snijtanden als eerste doorkomen bij een melkgebit? Baby’s zijn vaak wat zeurderig, huilerig en rusteloos als hun melktandjes doorkomen. Om de pijn wat te verzachten kun je je kind op een (gekoelde) bijtring laten kauwen. Meer van zulke tips? Lees het dossier Doorkomende tandjes bij baby’s. 

Reacties

 • Sil

  Marga

  Ik heb gesealde kiezen. Nu ik 40 ben, zegt mijn tandarts (overigens niet dezelfde, die heeft geseald) dat de seals moeten worden uitgeboord, omdat ze kunnen gaan lekken. Daarbij kunnen dan beschadigingen ontstaan en zal ik 16 vullingen nodig hebben? Lijkt dit logisch?

  Reageer
 • Sil

  Linda (16)

  Ik ben een meid van 16 jaar en bij mij hebben ze dat een aantal jaar terug ook bij een aantal kiezen gedaan, en ik heb nog nooit gaatjes gehad in mijn eigen gebid, ook heb ik nooit fluor gehad! Dus volgens mij helpt het wel!

  Reageer
 • Sil

  Ngasira (16)

  Ik heb ook kiezen die geseald zijn en het resultaat is dat ik geen gaatjes in de afgelopen jaar erbij heb gekregen dus zal sealen wel een oplossing kunnen zijn tegen gaatjes

  Reageer
 • Sil

  Student THK

  Er kan op twee manieren worden geseald: zonder voorafgaande preparatie (verwijding groef) en met voorafgaande preparatie. Bij dit laatste worden de groeven tot max. 1,5 mm diep 'verbreed' met een speciaal kegelvormig boortje. Eventuele verkleuringen worden weggeboord. Daarna wordt het glazuur klaargemaakt voor de beschermende stof: de sealant. (Dit gebeurt direct bij het sealen zonder voorafgaande preparatie)Dit doet men door hele kleine putjes (niet waarneembaar) in het glazuur te etsen. Hierdoor blijft de sealant beter zitten. De tandarts laat de sealant (een kunsthars, overigens basis voor composiet) dan in het groefje lopen, zodat er een oppervlak overblijft die beter schoon te maken is. Dat was dan ook het doel!

  Sealants komen in diverse soorten op de markt: 'onzichtbare' en hele witte sealants zijn daarvan het bekendste. Het voordeel van de onzichtbare is dat ze niet zichtbaar zijn, maar dat is ook een nadeel bij controle door de tandarts. De witte sealant is beter herkenbaar, maar oer-lelijk!

  Reageer
 • Sil

  D.M. Karis

  Sealen is een prima idee. Het beschermt de fissuren (de groefjes boven op de kies) tegen lekkage. Dit wil echter niet zeggen dat bij de jong volwassenen, waarbij het gebit net volgroeid is, geen gaatjes meer kunnen ontstaan. Bij deze groep blijkt vaak dat er gaatjes ontstaan tussen de kiezen door het veelvuldig gebruik van suikerhoudende frisdranken en het niet reinigen van de vlakken tussen de kiezen met behulp van tandzijde.
  D.M. Karis, tandarts

  Reageer
 • Sil

  Erik

  Ik heb laatst aan mijn tandarts gevraagd of mijn tanden ook geseald konden worden. Zijn antwoord was, dat ik daar te oud voor was (ik ben 20 jaar) en het daarom geen zin zou hebben. Klopt dat?

  Reageer
 • Sil

  Riet

  Is er een leeftijd verbonden aan sealen? Ik ben 55 jaar.

  Reageer
 • Sil

  Kamala

  Mijn kiezen zijn 4 jaar geleden geseald ik heb nooit gaatjes gehad. En ik ben er best tevreden over.

  Reageer
 • Sil

  wendy

  Ik studeer voor tandartsassiste!!
  En kan jullie vertellen dat saelen heel goed is.

  Reageer
 • Sil

  Esther

  Sealen is een heel goed idee. Bij mij is dat nooit gebeurd en nu (ik ben 28) zit ik met de problemen. Nooit gaatjes gehad, prachtig gebit zei de tandarts. Nu zit ik bij een andere tandarts en die is zich wild geschrokken. Bijna alle kiezen moeten gevuld worden, ze lijken van de buitenkant goed, maar zijn van binnen kapot. Ik heb net 2 behandelingen gehad en kan binnenkort nog een keer. 1 kies was zo ver heen dat ze tot op de zenuw hebben moeten vullen. Het leek allemaal goed, tot deze week. Ik kreeg een wortelkanaalbehandeling en een dag erna een kaakinfectie erbij! Van nog nooit iets gehad met mijn gebit, ben ik in 3 weken een heleboel ervaringen rijker. Dus echt, laat bij je kinderen echt de kiezen sealen, scheelt later een boel ellende!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

84 - 4 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video