Zoeken

Ruggenprik of volledige narcose?

Wanneer je geopereerd wordt aan je voet of knie(gewricht) kun je in de meeste gevallen zelf kiezen tussen volledige narcose of een plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik. Bij de volledige narcose is het hele lichaam verdoofd en ben je een poosje buiten bewustzijn. Bij de ruggenprik wordt een bepaald deel van het lichaam compleet verdoofd, terwijl de rest van het lichaam normaal blijft functioneren.

Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.

Wat zou jij kiezen als je de keus had? Heb je ervaring met een van de twee vormen van anesthesie? Hoe voelde je na een ruggenprik of narcose? 

Reageren

Volgende paginaTest je kennis

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen
Impact van migraine bepalen?

De impact van (menstruele) migraine kan een flinke stempel op je leven drukken. Zo kan het je werk of studie negatief beïnvloeden, maar ook het sociale- en gezinsleven kan eronder leiden. Om te bepalen hoe groot die impact op jouw leven is, is er een handige test ontwikkeld: de MIDAS. De resultaten kun je bespreken met je huisarts. Dit helpt bij het bepalen van de meest effectieve behandeling. Maak de test hier direct!

Praat mee over seksualiteit!

Loopt het tussen de lakens niet zo vlotjes? En wil je weleens van anderen horen met welke standjes zij tot een hoogtepunt komen? Of hoe je (ex-)partner(s) moet vertellen dat je een SOA hebt? Wissel tips, adviezen en de laatste nieuwstjes met anderen uit op het seksualiteitforum

Reacties

 • Sil

  ellie

  Ik heb een voetoperatie gehad met ruggenprik. Ik heb een hele tijd minder controle gehad wat plassen betreft. Niet dat ik me nat maakte, maar minder voelde dat ik drang had, nu na bijna 3 mnd. is het weer goed. Ik hield toen ook vocht vast. De grote boodschap heb ik geen probleem mee gehad. Nu moest ik ook zes week rusten (liggen) dus ik dacht dat het daar door kwam. In aug. terug naar arts ik zal het vragen, of dat reactie van een ruggenprik kan zijn.

  Ben heel benieuwd naar de arts zijn reactie

  Reageer
 • Sil

  jomobiel

  Nieuwe knie gekregen met een ruggenprik.
  Tijdens de operatie ook nog een roesje gekregen, aangezien je het zagen en boren liever niet wil horen. Tijdens het hechten werd ik weer wakker. Dit is me prima bevallen zo.
  Moest na het zetten van de prik even op mijn rechterzij draaien zodat de verdoving meer rechts kwam zitten dan links en dat was ook logisch aangezien ik een nieuwe rechterknie kreeg.
  Benen worden eerst warm en dan voel je al vrij snel niets meer.
  Grote voordeel vind ik dat je na de operatie wel moet wachten tot alles weer "wakker" is maar je mag meteen weer iets eten en drinken.
  Het enige, wat ik wijd aan de ruggenprik is, dat ik mijn urine niet meer goed op kon houden en dat heeft zeker zes weken geduurd. Dat is een tijdje weer goed gegaan maar na 3 maanden kon ik wéér mijn urine niet op houden en wanneer moet ik voor de "grote boodschap"?
  Ook dat is niet te zeggen, want het komt opeens op het toilet, zónder dat je er voor gaat.
  Ik zou heel graag willen weten of meer mensen dit ongemak hebben mee gemaakt na het krijgen van de ruggenprik.

  Ben benieuwd of meer mensen dat hebben mee gemaakt

  Reageer
 • Sil

  Cor

  Ik heb een volledige heupprotese gekregen met een ruggeprik. Vooraf was ik erg zenuwachtig dat ik alles zou mee maken, dat het eng zou zijn en de prik zelf. Allemaal volstrekt overbodig! Ik kreeg een kalmerend anti angst middel. Van de ruggeprik zelf heb ik absoluut geen herinnering. Ik moet bij kennis geweest zijn anders wordt die prik niet gegeven. Tijdens de operatie kreeg ik een roesje zoals de narcotiseur dat noemt. Een roesje voor mij is 2 of 3 borrels. Wat ik daar kreeg voelde meer als 1 1/2 fles. Af en toe was ik wakker, en even snel was ik weer weg. En de momenten die ik wel mee gemaakt heb, waren absoluut niet beangstigend.
  Enige dat ik gevoeld heb was een hechting in mijn bil. Die deed even pijn en ik zei dat tegen de chirurg. Zijn antwoord was dat dat de een na laatste was. Je raadt het al. De laatste is er ook in geschoten.
  Maar het wakker worden is veel en veel prettiger. Al na een uur ofzo ben je weer redelijk helder en wakker. Je onderlichaam is nog een tijdje verlamd, maar dat komt vanzelf weer terug.
  Mijn keuze volgende keer? Ruggeprik. Niet eng, snel weer uit je lichaam, veiliger.

  Reageer
 • Sil

  a bos

  Waarom kan een ruggeprik soms naar boven doorlopen en andere tijdelijke verlammingen veroorzaken?

  Reageer
 • Sil

  KH Walburg

  Mijn ervaring met ruggenprik (2x) staat gelijk aan een nachtmerrie; beide keren zeer veel pijn waardoor flauwvallen. Pijn met name in de rug en de benen. Alsof ik klem zat tussen prikkeldraad (wat steeds strakker kwam te zitten). Uiteindelijk moest ik toch nog onder algehele narcose. Bovendien nog twee dagen misselijk en overgeven. Nee, geen ruggenprik meer voor mij!

  Reageer
 • Sil

  Wilma

  Ik zou volgende keer voor een volledige narcose kiezen omdat mijn blaas niet ging werken en ik aan de catheter moest. Hier ging het verplegend personeel de mist in omdat ze in een keer de inhoud van 2 liter afnamen wat naderhand gezien levensgevaarlijk was. Ook wisten ze niet te vinden waar ze de catheter in moesten brengen en zijn ze hier met z'n 3en een half uur mee bezig geweest. Verder was mij beloofd een walkman omdat ik de geluiden van kloppen en zagen niet zou horen. Ook dit ging mis vanwege batterijen die op waren. Misschien begrijpen jullie nu waarom ik dit voortaan niet meer zou kiezen

  Reageer
  • Sil

   irene

   Kon je wel gewoon naar het toilet na de ruggenprik?

   Reageer
 • Sil

  Jimmy

  Ik ben in 2 jaar tijd 2x aan mijn voet geopereerd. Er is 2 keer een groot gezwel uitgehaald. Ik heb voor beide keren gekozen voor een ruggeprik. De prik werkte bij mij beide keren heel goed. Je voelt vanaf je middel helemaal niets meer. Het is gewoon als het ware een duw in je onderrug waarna direct je benen gloeiend warm aanvoelen en 2 minuten later kun je ze niet meer bewegen. Je bent wakker in de OK en je kunt volgen wat ze doen. Met een beetje geluk kun je dezelfde dag nog naar huis zoals ik. Een ruggeprik werkt zon 2 a 3 uur waarna hij langzaam uitwerkt. Nog een voordeel is dat je direct na de operatie kunt genieten van een lekkere boterham en een kop koffie. Voor mij geen narcose waar je koppijn van krijgt, suf en misselijk van bent.

  Reageer
 • Sil

  Margaret Schwegler

  Het is al weer zo'n 14 jaar geleden. Maar ik weet het nog zo goed als de dag van gisteren. Ik ben nl bevallen dmv een keizersnee en heb toen voor de ruggeprik gekozen. Ik kan het iedereen aanbevelen. Je bent er helemaal bij en kunt alles volgen en ik voelde er helemaal niets van. Al vrij snel voelde ik me zo goed zodat ik zelf voor m'n kindje kon zorgen. Niet kotsend bij hoeven komen en me een paar dagen moe en niet lekker voelen is me hierdoor bespaard gebleven.
  Margaret

  Reageer
 • Sil

  Ingrid

  Ik heb al 2 maal eeen volledige narcose gehad en 1 keer een ruggenprik. Bij de eerste volledige narcose vanwege hernia had ik wat moeite om bij te komen. Met de ruggenprik had ik totaal geen problemen. Het ligt er denk ik ook aan wat voor soort operatie je moet ondergaan.

  Reageer
 • Sil

  nicole

  Vorig jaar geopereerd aan knie en een ruggenprik gehad. Dit valt zeer goed mee, nadien ben je er niet ziek van en de operatie kan je meevolgen op een scherm. Ooit eens een volledige verdoving gehad, waarvan ik vreselijk ziek geworden ben. Zelfs een paar uren bewusteloos gelegen. Dus geef mij maar een ruggenprik.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

23 - 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video