Zoeken

Ruggenprik of volledige narcose?

Wanneer je geopereerd wordt aan je voet of knie(gewricht) kun je in de meeste gevallen zelf kiezen tussen volledige narcose of een plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik. Bij de volledige narcose is het hele lichaam verdoofd en ben je een poosje buiten bewustzijn. Bij de ruggenprik wordt een bepaald deel van het lichaam compleet verdoofd, terwijl de rest van het lichaam normaal blijft functioneren.

Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.

Wat zou jij kiezen als je de keus had? Heb je ervaring met een van de twee vormen van anesthesie? Hoe voelde je na een ruggenprik of narcose? 

Reageren

Volgende paginaTest je kennis

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen
Vraag gratis proefsachet Wapiti DarmMild aan! Vraag gratis proefsachet Wapiti DarmMild aan!

Om je stoelgang te ondersteunen kun je Wapiti DarmMild gebruiken. Dit is een natuurlijk product gemaakt van vruchtenextracten. Om precies te zijn van mango, papaya en jujube (een soort bes). Deze vruchten helpen een regelmatige stoelgang in stand te houden.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen Wapiti DarmMild gebruiken. Bij een zwangerschap of als je borstvoeding geeft, moet je altijd voor gebruik je huisarts raadplegen. Hetzelfde geldt voor darmaandoeningen.

Bestel hier een gratis proefsachet!

- advertorial -

Wist je dat?

dossier Hoofdpijn bij menstruatieMenstruatie een trigger kan vormen voor het ontstaan van migraine? Dit heeft te maken met je veranderende hormoonspiegel. Maar wanneer wordt er nu echt gesproken over menstruele migraine? En klopt het dat de migraineaanvallen dan heviger en moeilijker te behandelen zijn? Dat en meer lees je in het dossier Hoofdpijn bij menstruatie. Weten wat je te wachten staat, kan je helpen begrijpen waarom hoofdpijn optreedt en – nog belangrijker- het kan je handvaten geven om te bepalen hoe je er vanaf kunt komen. Lees snel verder! 

Reacties

 • Sil

  Yvonne

  Nou ik heb eens een kijkoperatie aan mijn knie gehad en om gehele narcose gevraagd. Dat hebben ze gedaan. Ik ben doodsbang voor een ruggenprik, vooral omdat verdovingen bij mij niet snel overgaan. Ik ben eens bij de tandarts geweest om een kies te trekken en de verdoving is vijf uur blijven zitten. Dus voor mij liever een ruggenprik.

  Reageer
 • Sil

  Sjakie

  Ik ben onlangs aan de enkel geopereerd. Met ruggenprik. Al met al viel het mij 100% mee. Volgende keer voor mij weer een ruggenprik.

  Reageer
 • Sil

  ellie

  Ik heb een voetoperatie gehad met ruggenprik. Ik heb een hele tijd minder controle gehad wat plassen betreft. Niet dat ik me nat maakte, maar minder voelde dat ik drang had, nu na bijna 3 mnd. is het weer goed. Ik hield toen ook vocht vast. De grote boodschap heb ik geen probleem mee gehad. Nu moest ik ook zes week rusten (liggen) dus ik dacht dat het daar door kwam. In aug. terug naar arts ik zal het vragen, of dat reactie van een ruggenprik kan zijn.

  Ben heel benieuwd naar de arts zijn reactie

  Reageer
 • Sil

  jomobiel

  Nieuwe knie gekregen met een ruggenprik.
  Tijdens de operatie ook nog een roesje gekregen, aangezien je het zagen en boren liever niet wil horen. Tijdens het hechten werd ik weer wakker. Dit is me prima bevallen zo.
  Moest na het zetten van de prik even op mijn rechterzij draaien zodat de verdoving meer rechts kwam zitten dan links en dat was ook logisch aangezien ik een nieuwe rechterknie kreeg.
  Benen worden eerst warm en dan voel je al vrij snel niets meer.
  Grote voordeel vind ik dat je na de operatie wel moet wachten tot alles weer "wakker" is maar je mag meteen weer iets eten en drinken.
  Het enige, wat ik wijd aan de ruggenprik is, dat ik mijn urine niet meer goed op kon houden en dat heeft zeker zes weken geduurd. Dat is een tijdje weer goed gegaan maar na 3 maanden kon ik wéér mijn urine niet op houden en wanneer moet ik voor de "grote boodschap"?
  Ook dat is niet te zeggen, want het komt opeens op het toilet, zónder dat je er voor gaat.
  Ik zou heel graag willen weten of meer mensen dit ongemak hebben mee gemaakt na het krijgen van de ruggenprik.

  Ben benieuwd of meer mensen dat hebben mee gemaakt

  Reageer
 • Sil

  Cor

  Ik heb een volledige heupprotese gekregen met een ruggeprik. Vooraf was ik erg zenuwachtig dat ik alles zou mee maken, dat het eng zou zijn en de prik zelf. Allemaal volstrekt overbodig! Ik kreeg een kalmerend anti angst middel. Van de ruggeprik zelf heb ik absoluut geen herinnering. Ik moet bij kennis geweest zijn anders wordt die prik niet gegeven. Tijdens de operatie kreeg ik een roesje zoals de narcotiseur dat noemt. Een roesje voor mij is 2 of 3 borrels. Wat ik daar kreeg voelde meer als 1 1/2 fles. Af en toe was ik wakker, en even snel was ik weer weg. En de momenten die ik wel mee gemaakt heb, waren absoluut niet beangstigend.
  Enige dat ik gevoeld heb was een hechting in mijn bil. Die deed even pijn en ik zei dat tegen de chirurg. Zijn antwoord was dat dat de een na laatste was. Je raadt het al. De laatste is er ook in geschoten.
  Maar het wakker worden is veel en veel prettiger. Al na een uur ofzo ben je weer redelijk helder en wakker. Je onderlichaam is nog een tijdje verlamd, maar dat komt vanzelf weer terug.
  Mijn keuze volgende keer? Ruggeprik. Niet eng, snel weer uit je lichaam, veiliger.

  Reageer
 • Sil

  Maja

  Ik heb een ruggenprik gehad bij verwijdering van een tumor bij darmuitgang. Van de prik heb ik weinig gemerkt, maar tijdens operatie was misselijk en zweette ik veel. Ik ben bijna wegvallen door lage bloeddruk (die ik zelf al heb). De prik verlaagt dit nog meer, toediening via infuus met Atropine en de rest ging goed. Nu thuis al vijf dagen scherpe hoofdpijn en misselijkheid. Pijnstillers helpen niet, dus hier wordt ik niet blij van.

  Reageer
 • Sil

  Evelien

  Ik word binnen vier weken geopereerd aan een gescheurde meniscus, dit met een ruggenprik. Ik ben niet bang voor de ruggenprik zelf, maar (misschien heel raar) dat ik geen gevoel meer in mijn onderlichaam voel, Ik ben bang dat ik hiervan in paniek raak wat ik al snel heb met rare sensaties in mijn lichaam. Herkent iemand dit en heeft daar ervaring mee dat het (hopelijk)achteraf meeviel?

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Ik word binnenkort geopereerd aan mijn bloedvaten in benen. Er worden dan stents via mijn liezen ingebracht. Tegelijkertijd worden er twee tenen geamputeerd. Voor deze ingreep wilde ik graag onder volledige narcose. Maar mijn anesthesist raadt een ruggenprik aan. Dus eigenlijk heb ik geen keuze te maken.

  Reageer
 • Sil

  angelli

  Rare ervaring gehad met ruggeprik moet weer gaan opereren

  Reageer
 • Sil

  Annechien

  Dus conclusie!
  Iedereen met een nare ervaring moet dit even melden! Ik heb een hele goede ervaring. De prik deed geen pijn (het is ook een klein naaldje) en ze gaan niet diep dus ze komen niet een bij de zenuwbaan in de buurt. De verdoving kwam bij mij ook hoog. Ligt aan jezelf en je lichaam et cetera. Ik heb me aan de afspraken gehouden: niet eten en drinken twee uur van te voren. Was na de operatie net zo fit en had ook geen pijn. Dus ik zou zeggen ruggenprik is echt wel veilig en goed te doen. Ik ben gezond en ben gewoon een bikkel.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

47 + 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is een hersenvliesontsteking?

Bekijk de video