Zoeken

Ruggenprik of volledige narcose?

Wanneer je geopereerd wordt aan je voet of knie(gewricht) kun je in de meeste gevallen zelf kiezen tussen volledige narcose of een plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik. Bij de volledige narcose is het hele lichaam verdoofd en ben je een poosje buiten bewustzijn. Bij de ruggenprik wordt een bepaald deel van het lichaam compleet verdoofd, terwijl de rest van het lichaam normaal blijft functioneren.

Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.

Wat zou jij kiezen als je de keus had? Heb je ervaring met een van de twee vormen van anesthesie? Hoe voelde je na een ruggenprik of narcose? 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Lia

  In 2013 moest er een stuk darm verwijderd worden. Ik zou een ruggenprik krijgen. Helaas werkt dat bij mij dus niet. Twee narcotiseurs hebben het geprobeerd maar ze kregen het niet gedaan. Het deed ook vreselijk veel pijn en daardoor viel ik bijna flauw. En geloof me ik ben echt geen mietje. Volgens de narcotiseurs lag het niet aan mij ik ontspande prima. Ik heb dus gewoon een algehele narcose gehad en ik vraag nooit meer om een ruggenprik

  Reageer
 • Sil

  Regina

  Zeven pogingen bij mijn spoedkeizersnede, vreselijk maar ik had geen keuze! Tot slot heeft het heel lang geduurd voor het gevoel terug kwam.. Ik ben echt verschrikkelijk bang geweest. Ik vond het echt een hele nare ervaring. Ons eerste kindje is geboren onder gehele narcose en dat was toch voor mij een betere ervaring.

  Reageer
 • Sil

  Roel

  Een week geleden ben ik geopereerd en was ik van tevoren op deze site terecht gekomen omdat ik wilde kijken wat het meest verstandige zou zijn om te doen. Deze site maakt je vooral onzeker over je keuze door de verhalen die sommige mensen erop zetten, ik zou dan ook niet (alle) reacties gaan lezen! Het blijft zo dat iedereen zelf moet kijken naar de voor- en nadelen van zowel narcose als een ruggenprik. Niemand kan van tevoren zeggen hoe je gaat reageren op een van de twee.

  Dat gezegd hebbende, je zult hier niet voor niets terecht zijn gekomen, dus mocht iemand toch mijn ervaring ermee willen lezen: zelf heb ik gekozen voor een algehele narcose wat mij zeer goed is bevallen. De start van de narcose, lees het moment waarop mij de narcose werd toegediend, was heel geleidelijk. Ik voelde mijzelf langzaam wegzakken op tijd van vijf seconden. Vervolgens kon ik mij niets herinneren en werd ik wakker in de verkoeverkamer. Ik heb nadat ik wakker werd letterlijk nergens last van gehad zoals misselijkheid of iets dergelijks.

  Na de narcose was ik natuurlijk wat minder aanspreekbaar en duf, wat te vergelijken is met de situatie als je net wakker wordt maar eigenlijk verder wilt slapen. Dit heeft een paar uurtjes geduurd waarna ik volledig bij was en al klaar was om naar de gewone afdeling te gaan. Hier ben ik nog een paar uurtjes gebleven om vervolgens naar huis te gaan. Ook de rit naar huis was heel aangenaam en ik ben daarna niet misselijk geweest.

  Reageer
 • Sil

  Nancy

  Ben 3 weken geleden geopereerd, een kijkoperatie knie. Had ook een ruggenprik gevraagd, omdat ik dan zou kunnen meekijken. Nooit meer! Na de tweede poging van de anesthesist heb ik gesmeekt voor algehele narcose. Toch nog een derde keer proberen. Waarom het niet ging weet ik nog steeds niet. Het deed echt zo'n pijn. Nooit meer voor mij!

  Reageer
 • Sil

  Lowieke

  Vorige week meniscus operatie gehad. Bij mij was er plaatselijke verdoving afgesproken met de arts.
  Je kan dan alles volgen op schermen - leek me wel interessant.
  Net voor de operatie is de chirurg nog langs geweest en alles doorgelopen (ook dat de verdoving plaatselijk is). Maar in de OK hebben ze mij volledig verdoofd (zonder dat ik het wist).
  Gebeurt dit nog bij anderen? Ik heb een klacht ingediend bij de kliniek tegen de anesthesist en de behandelend arts.

  Reageer
 • Sil

  Yvonne

  Nou ik heb eens een kijkoperatie aan mijn knie gehad en om gehele narcose gevraagd. Dat hebben ze gedaan. Ik ben doodsbang voor een ruggenprik, vooral omdat verdovingen bij mij niet snel overgaan. Ik ben eens bij de tandarts geweest om een kies te trekken en de verdoving is vijf uur blijven zitten. Dus voor mij liever een ruggenprik.

  Reageer
 • Sil

  Sjakie

  Ik ben onlangs aan de enkel geopereerd. Met ruggenprik. Al met al viel het mij 100% mee. Volgende keer voor mij weer een ruggenprik.

  Reageer
 • Sil

  ellie

  Ik heb een voetoperatie gehad met ruggenprik. Ik heb een hele tijd minder controle gehad wat plassen betreft. Niet dat ik me nat maakte, maar minder voelde dat ik drang had, nu na bijna 3 mnd. is het weer goed. Ik hield toen ook vocht vast. De grote boodschap heb ik geen probleem mee gehad. Nu moest ik ook zes week rusten (liggen) dus ik dacht dat het daar door kwam. In aug. terug naar arts ik zal het vragen, of dat reactie van een ruggenprik kan zijn.

  Ben heel benieuwd naar de arts zijn reactie

  Reageer
 • Sil

  jomobiel

  Nieuwe knie gekregen met een ruggenprik.
  Tijdens de operatie ook nog een roesje gekregen, aangezien je het zagen en boren liever niet wil horen. Tijdens het hechten werd ik weer wakker. Dit is me prima bevallen zo.
  Moest na het zetten van de prik even op mijn rechterzij draaien zodat de verdoving meer rechts kwam zitten dan links en dat was ook logisch aangezien ik een nieuwe rechterknie kreeg.
  Benen worden eerst warm en dan voel je al vrij snel niets meer.
  Grote voordeel vind ik dat je na de operatie wel moet wachten tot alles weer "wakker" is maar je mag meteen weer iets eten en drinken.
  Het enige, wat ik wijd aan de ruggenprik is, dat ik mijn urine niet meer goed op kon houden en dat heeft zeker zes weken geduurd. Dat is een tijdje weer goed gegaan maar na 3 maanden kon ik wéér mijn urine niet op houden en wanneer moet ik voor de "grote boodschap"?
  Ook dat is niet te zeggen, want het komt opeens op het toilet, zónder dat je er voor gaat.
  Ik zou heel graag willen weten of meer mensen dit ongemak hebben mee gemaakt na het krijgen van de ruggenprik.

  Ben benieuwd of meer mensen dat hebben mee gemaakt

  Reageer
 • Sil

  Cor

  Ik heb een volledige heupprotese gekregen met een ruggeprik. Vooraf was ik erg zenuwachtig dat ik alles zou mee maken, dat het eng zou zijn en de prik zelf. Allemaal volstrekt overbodig! Ik kreeg een kalmerend anti angst middel. Van de ruggeprik zelf heb ik absoluut geen herinnering. Ik moet bij kennis geweest zijn anders wordt die prik niet gegeven. Tijdens de operatie kreeg ik een roesje zoals de narcotiseur dat noemt. Een roesje voor mij is 2 of 3 borrels. Wat ik daar kreeg voelde meer als 1 1/2 fles. Af en toe was ik wakker, en even snel was ik weer weg. En de momenten die ik wel mee gemaakt heb, waren absoluut niet beangstigend.
  Enige dat ik gevoeld heb was een hechting in mijn bil. Die deed even pijn en ik zei dat tegen de chirurg. Zijn antwoord was dat dat de een na laatste was. Je raadt het al. De laatste is er ook in geschoten.
  Maar het wakker worden is veel en veel prettiger. Al na een uur ofzo ben je weer redelijk helder en wakker. Je onderlichaam is nog een tijdje verlamd, maar dat komt vanzelf weer terug.
  Mijn keuze volgende keer? Ruggeprik. Niet eng, snel weer uit je lichaam, veiliger.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

48 - 8 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video