Zoeken

Ruggenprik of volledige narcose?

Wanneer je geopereerd wordt aan je voet of knie(gewricht) kun je in de meeste gevallen zelf kiezen tussen volledige narcose of een plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik. Bij de volledige narcose is het hele lichaam verdoofd en ben je een poosje buiten bewustzijn. Bij de ruggenprik wordt een bepaald deel van het lichaam compleet verdoofd, terwijl de rest van het lichaam normaal blijft functioneren.

Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.

Wat zou jij kiezen als je de keus had? Heb je ervaring met een van de twee vormen van anesthesie? Hoe voelde je na een ruggenprik of narcose? 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Nancy

  Ben 3 weken geleden geopereerd, een kijkoperatie knie. Had ook een ruggenprik gevraagd, omdat ik dan zou kunnen meekijken. Nooit meer! Na de tweede poging van de anesthesist heb ik gesmeekt voor algehele narcose. Toch nog een derde keer proberen. Waarom het niet ging weet ik nog steeds niet. Het deed echt zo'n pijn. Nooit meer voor mij!

  Reageer
 • Sil

  Lowieke

  Vorige week meniscus operatie gehad. Bij mij was er plaatselijke verdoving afgesproken met de arts.
  Je kan dan alles volgen op schermen - leek me wel interessant.
  Net voor de operatie is de chirurg nog langs geweest en alles doorgelopen (ook dat de verdoving plaatselijk is). Maar in de OK hebben ze mij volledig verdoofd (zonder dat ik het wist).
  Gebeurt dit nog bij anderen? Ik heb een klacht ingediend bij de kliniek tegen de anesthesist en de behandelend arts.

  Reageer
 • Sil

  Yvonne

  Nou ik heb eens een kijkoperatie aan mijn knie gehad en om gehele narcose gevraagd. Dat hebben ze gedaan. Ik ben doodsbang voor een ruggenprik, vooral omdat verdovingen bij mij niet snel overgaan. Ik ben eens bij de tandarts geweest om een kies te trekken en de verdoving is vijf uur blijven zitten. Dus voor mij liever een ruggenprik.

  Reageer
 • Sil

  Sjakie

  Ik ben onlangs aan de enkel geopereerd. Met ruggenprik. Al met al viel het mij 100% mee. Volgende keer voor mij weer een ruggenprik.

  Reageer
 • Sil

  ellie

  Ik heb een voetoperatie gehad met ruggenprik. Ik heb een hele tijd minder controle gehad wat plassen betreft. Niet dat ik me nat maakte, maar minder voelde dat ik drang had, nu na bijna 3 mnd. is het weer goed. Ik hield toen ook vocht vast. De grote boodschap heb ik geen probleem mee gehad. Nu moest ik ook zes week rusten (liggen) dus ik dacht dat het daar door kwam. In aug. terug naar arts ik zal het vragen, of dat reactie van een ruggenprik kan zijn.

  Ben heel benieuwd naar de arts zijn reactie

  Reageer
 • Sil

  jomobiel

  Nieuwe knie gekregen met een ruggenprik.
  Tijdens de operatie ook nog een roesje gekregen, aangezien je het zagen en boren liever niet wil horen. Tijdens het hechten werd ik weer wakker. Dit is me prima bevallen zo.
  Moest na het zetten van de prik even op mijn rechterzij draaien zodat de verdoving meer rechts kwam zitten dan links en dat was ook logisch aangezien ik een nieuwe rechterknie kreeg.
  Benen worden eerst warm en dan voel je al vrij snel niets meer.
  Grote voordeel vind ik dat je na de operatie wel moet wachten tot alles weer "wakker" is maar je mag meteen weer iets eten en drinken.
  Het enige, wat ik wijd aan de ruggenprik is, dat ik mijn urine niet meer goed op kon houden en dat heeft zeker zes weken geduurd. Dat is een tijdje weer goed gegaan maar na 3 maanden kon ik wéér mijn urine niet op houden en wanneer moet ik voor de "grote boodschap"?
  Ook dat is niet te zeggen, want het komt opeens op het toilet, zónder dat je er voor gaat.
  Ik zou heel graag willen weten of meer mensen dit ongemak hebben mee gemaakt na het krijgen van de ruggenprik.

  Ben benieuwd of meer mensen dat hebben mee gemaakt

  Reageer
 • Sil

  Cor

  Ik heb een volledige heupprotese gekregen met een ruggeprik. Vooraf was ik erg zenuwachtig dat ik alles zou mee maken, dat het eng zou zijn en de prik zelf. Allemaal volstrekt overbodig! Ik kreeg een kalmerend anti angst middel. Van de ruggeprik zelf heb ik absoluut geen herinnering. Ik moet bij kennis geweest zijn anders wordt die prik niet gegeven. Tijdens de operatie kreeg ik een roesje zoals de narcotiseur dat noemt. Een roesje voor mij is 2 of 3 borrels. Wat ik daar kreeg voelde meer als 1 1/2 fles. Af en toe was ik wakker, en even snel was ik weer weg. En de momenten die ik wel mee gemaakt heb, waren absoluut niet beangstigend.
  Enige dat ik gevoeld heb was een hechting in mijn bil. Die deed even pijn en ik zei dat tegen de chirurg. Zijn antwoord was dat dat de een na laatste was. Je raadt het al. De laatste is er ook in geschoten.
  Maar het wakker worden is veel en veel prettiger. Al na een uur ofzo ben je weer redelijk helder en wakker. Je onderlichaam is nog een tijdje verlamd, maar dat komt vanzelf weer terug.
  Mijn keuze volgende keer? Ruggeprik. Niet eng, snel weer uit je lichaam, veiliger.

  Reageer
 • Sil

  Maja

  Ik heb een ruggenprik gehad bij verwijdering van een tumor bij darmuitgang. Van de prik heb ik weinig gemerkt, maar tijdens operatie was misselijk en zweette ik veel. Ik ben bijna wegvallen door lage bloeddruk (die ik zelf al heb). De prik verlaagt dit nog meer, toediening via infuus met Atropine en de rest ging goed. Nu thuis al vijf dagen scherpe hoofdpijn en misselijkheid. Pijnstillers helpen niet, dus hier wordt ik niet blij van.

  Reageer
 • Sil

  Evelien

  Ik word binnen vier weken geopereerd aan een gescheurde meniscus, dit met een ruggenprik. Ik ben niet bang voor de ruggenprik zelf, maar (misschien heel raar) dat ik geen gevoel meer in mijn onderlichaam voel, Ik ben bang dat ik hiervan in paniek raak wat ik al snel heb met rare sensaties in mijn lichaam. Herkent iemand dit en heeft daar ervaring mee dat het (hopelijk)achteraf meeviel?

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Ik word binnenkort geopereerd aan mijn bloedvaten in benen. Er worden dan stents via mijn liezen ingebracht. Tegelijkertijd worden er twee tenen geamputeerd. Voor deze ingreep wilde ik graag onder volledige narcose. Maar mijn anesthesist raadt een ruggenprik aan. Dus eigenlijk heb ik geen keuze te maken.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

17 - 7 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe ontstaat bekkenpijn tijdens de zwangerschap en wat zijn de symptomen?

Bekijk de video