Zoeken

Ruggenprik of volledige narcose?

Wanneer je geopereerd wordt aan je voet of knie(gewricht) kun je in de meeste gevallen zelf kiezen tussen volledige narcose of een plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik. Bij de volledige narcose is het hele lichaam verdoofd en ben je een poosje buiten bewustzijn. Bij de ruggenprik wordt een bepaald deel van het lichaam compleet verdoofd, terwijl de rest van het lichaam normaal blijft functioneren.

Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.

Wat zou jij kiezen als je de keus had? Heb je ervaring met een van de twee vormen van anesthesie? Hoe voelde je na een ruggenprik of narcose? 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Foxy

  Mijn man heeft een nieuwe knie gekregen met een ruggenprik. Nooit meer dus. Hij heeft ruim twee jaar helemaal niet kunnen slapen. De eerste nacht in het ziekenhuis was het al raak, hij kreeg ook geen slaaptabletje of zo want er was geen arts die dat kon "voorschrijven". Ook had hij ondanks de morfinepomp vreselijke pijn. Wat werd er gezegd: meneer de pomp loopt dus.. maar hij lekte op z'n rug en als iemand ondanks de morfine zo veel pijn heeft.. kijk dan eens verder. Maar dat werd pas na drie dagen gedaan.

  Maar zijn slaapprobleem wordt afgedaan met de woorden: "Meneer komt met een verhaal..". Niemand neemt het serieus. Acupunctuur/therapieën/slaapcentrum.. en wat zeggen ze dan (terwijl de verpleging had gezegd dat hij helemaal niet had geslapen die nacht) meneer u heeft geslapen hoor.. kijk maar op het grafiekje. Lekker zootje de zorg tegenwoordig.. Alles wat je zegt wordt afgedaan als een verhaal..

  Reageer
 • Sil

  Wilj

  Al verschillende keren geopereerd. Met narcose steeds 48 uur gespuugd. Met zenuwbaanverdoving, toxische shock gehad omdat de anesthesist dit uit de vrije hand spoot in plaats van met echo en er een gedeelte in in bloedbaan kwam. Bijna niet overleefd (en de arts maar zeggen, nee hoor er was niets aan de hand u hyperventileerde).

  Na een ongeluk geopereerd aan knie om plaat en schroeven te zetten met ruggenprik. Kreeg van tevoren een slaappil en dat werkte wel, ruggenprik werd moeiteloos gezet en tijdens OK sliep ik een beetje. Tot.. ik nog op de tafel wakker werd en nog heel slaperig merkte dat ik mij niet kon bewegen! Ik ben totaal in paniek geraakt en ze hebben mij echt plat moeten spuiten.

  Ik ben op de uitslaapkamer gekatheteriseerd omdat ik te duf was om zelf te plassen en gevoel kwam erg langzaam terug. Ik ben bijna drie dagen slaperig gebleven. Toen de plaat en schroeven er weer uit moesten, een jaar later wilde ik narcose maar werd afgeraden in verband met extreme allergie voor vloeistoffen (dankzij toxische shock). Dus toch weer ruggenprik. Ik kreeg weer een slaappil, maar OK werd uitgesteld en na vijf uur wachten was deze uitgewerkt. Dat is mijn geluk geweest want kon nu helder denken. Het zetten ging weer probleemloos en het enige wat ik wilde bedenken was gewoon stil liggen, niet eens proberen te bewegen!! Op gegeven moment deed mijn rug wat zeer wilde verliggen en helaas de paniek vlamde op, zweet brak mij uit, maar weer kon ik omdat ik helder was mezelf tot de orde roepen, en stil blijven liggen. Het duurde twee uur voor ik weer gevoel kreeg. Het zal bij mij nooit favoriet zijn. Maar kan niet anders.

  Reageer
 • Sil

  Ferdinand

  Eerste keer ruggenprik bij verwijdering van een poliep. Ging probleemloos (door ervaren anesthesist). Tweede keer kijkoperatie meniscus, ruggenprik ging zeer moeizaam en was erg pijnlijk bovendien. Nadeel: uren "ontdooien" na operatie. Derde keer meniscus andere knie. Het lukte niet om de naald van de ruggenprik in de rug te krijgen. Zelfs niet na ruim twintig minuten doormodderen. Alsnog gehele narcose gehad. Dit beviel uitstekend!

  Reageer
 • Sil

  Lucifer

  Afgelopen maandag curretage ondergaan, onder een ruggenprik 'want dan heb je niet zoveel last als na een narcose'. Helaas kreeg ik een liquor-lekkage, en dus immense hoofd- en nekpijn.. na drie dagen (donderdag) een bloodpatch gekregen. De ergste hoofdpijn is wel gezakt, maar krijg toch weer pijn in mijn nek en schouders. Ik wil me zo graag weer mezelf voelen, ik lig nu al bijna een week plat, over twee weken ga ik trouwen en ik wil zo graag zo snel mogelijk pijnvrij zijn.. Wie heeft dit ook gehad en kan mij contacten?? NOOIT MEER een ruggenprik voor mij!

  Reageer
  • Sil

   Mar

   Hallo,

   Ik heb na een ruggenprik ook veel last gehad van hoofdpijn en daarbij misselijkheid, wazig zien, een zwaar en draaierig hoofd hebben. De anesthesist dacht aan een liquorlekkage en heb daarom eergisteren een bloodpatch gehad. Sinds dat moment heb ik vreselijke nekpijn. Kan eigenlijk alleen maar liggen, anders doet het te veel pijn. De andere klachten zijn wel weg. Ik ben heel benieuwd hoe het verder met jou is. Ben je opgeknapt en getrouwd nu? Hoor graag van je.

   Reageer
   • Sil

    Lucifer

    Hoi Mar,

    Ik ben volledig hersteld na een tweede bloodpatch (heeft nog wel een week of twee geduurd voor mijn hoofd weer helemaal normaal voelde). De nekpijn had ik ook en is opgelost door meerdere bezoeken aan een goede fysio/manueel therapeut.

    Leuk dat je het vraagt, twee weken geleden zijn wij getrouwd en kunnen weer vooruit kijken.. Het komt met jou ook goed, maar neem je tijd en rust!!

    Reageer
    • Sil

     Mar

     Hoi Lucifer,

     Goed om te horen dat je weer volledig hersteld bent en gefeliciteerd met jullie huwelijk! Vanwaar de tweede bloodpatch? Was het gaatje nog niet dicht en hoe komen ze daar achter?

     De nekpijn is bij mij gelukkig voor een groot deel over. M'n hoofd en oren voelen echter nog niet normaal. Ik hoop dat dit binnen twee weken ook over is.

     Groetjes

     Reageer
     • Sil

      Lucifer

      Dank je wel! Daar kwamen ze achter doordat mijn hoofd vaag bleef en ik pijn achter m'n oren bleef houden. Voor de zekerheid (in verband met mijn nadere trouwdag) drie dagen na de eerste bloodpatch dus een tweede bloodpatch gezet en daarna elke dag een beetje beter.. Beterschap!

      Reageer
 • Sil

  Boy

  Ben afgelopen donderdag 21 mei 2015 aan mijn rechter enkel geopereerd en had voor een ruggenprik gekozen. Ben in het verleden geopereerd onder volledige narcose. Vond de ruggenprik relaxed, muziek erbij en lekker praten met het operatieteam. Als ik de toekomst weer geopereerd moet worden kies ik zeker voor een ruggenprik.

  Reageer
 • Sil

  Chantal

  Ik ben 14 jaar oud en ik ben onder narcose geweest toen ik geopereerd werd. En ik ben blij met de keuze. Je krijgt eerst een spuitje in je hand het infuus. Wat helemaal niet echt pijn deed. Daarna kreeg je die vloeistof dus binnen. Het voelde best raar, ik keek naar het plafond en alles werd een beetje draaierig. Na 15 seconden viel ik gelijk weg en je hebt het dus ook niet door dat je wegvalt. Ik kreeg een mondkap om toen ik in slaap was.

  Na de operatie werd ik naar de uitslaapkamer gebracht waar ik nog 1 uur in slaap was. Toen ik langzaam wakker werd voelde het best raar. Ik was heel moe nog en sloot af en toe m'n ogen. Een half uur later had ik m'n ogen gewoon helemaal open, ik mocht naar de kinderafdeling. Voor de rest was ik nog wat witjes en moe. Ze zeiden tegen mij dat ik een nacht overnachten in het ziekenhuis kon verwachten. Maar omdat ik me niet meer ziek voelde en koorts had mocht ik 9 uur 's avonds naar huis. Ik was 8 uur geopereerd 's ochtends.

  Reageer
 • Sil

  Wkoster

  Ik ben binnenkort aan de beurt voor een operatie aan mijn been, ik verkies de ruggenprik voor de derde keer en ik wil er graag bij zijn tijdens de operatie en wel om de volgende reden, de vorige operatie moest ik geholpen worden aan mijn linkerbeen en toen ik op de operatietafel lag sprak de arts over het rechterbeen. Ik zei tegen hem is het niet het linkerbeen? Even kijken op de papieren zei hij en tot mijn verbazing zei hij terloops u hebt gelijk meneer sorry.

  Reageer
 • Sil

  Lia

  In 2013 moest er een stuk darm verwijderd worden. Ik zou een ruggenprik krijgen. Helaas werkt dat bij mij dus niet. Twee narcotiseurs hebben het geprobeerd maar ze kregen het niet gedaan. Het deed ook vreselijk veel pijn en daardoor viel ik bijna flauw. En geloof me ik ben echt geen mietje. Volgens de narcotiseurs lag het niet aan mij ik ontspande prima. Ik heb dus gewoon een algehele narcose gehad en ik vraag nooit meer om een ruggenprik

  Reageer
 • Sil

  Regina

  Zeven pogingen bij mijn spoedkeizersnede, vreselijk maar ik had geen keuze! Tot slot heeft het heel lang geduurd voor het gevoel terug kwam.. Ik ben echt verschrikkelijk bang geweest. Ik vond het echt een hele nare ervaring. Ons eerste kindje is geboren onder gehele narcose en dat was toch voor mij een betere ervaring.

  Reageer
 • Sil

  Roel

  Een week geleden ben ik geopereerd en was ik van tevoren op deze site terecht gekomen omdat ik wilde kijken wat het meest verstandige zou zijn om te doen. Deze site maakt je vooral onzeker over je keuze door de verhalen die sommige mensen erop zetten, ik zou dan ook niet (alle) reacties gaan lezen! Het blijft zo dat iedereen zelf moet kijken naar de voor- en nadelen van zowel narcose als een ruggenprik. Niemand kan van tevoren zeggen hoe je gaat reageren op een van de twee.

  Dat gezegd hebbende, je zult hier niet voor niets terecht zijn gekomen, dus mocht iemand toch mijn ervaring ermee willen lezen: zelf heb ik gekozen voor een algehele narcose wat mij zeer goed is bevallen. De start van de narcose, lees het moment waarop mij de narcose werd toegediend, was heel geleidelijk. Ik voelde mijzelf langzaam wegzakken op tijd van vijf seconden. Vervolgens kon ik mij niets herinneren en werd ik wakker in de verkoeverkamer. Ik heb nadat ik wakker werd letterlijk nergens last van gehad zoals misselijkheid of iets dergelijks.

  Na de narcose was ik natuurlijk wat minder aanspreekbaar en duf, wat te vergelijken is met de situatie als je net wakker wordt maar eigenlijk verder wilt slapen. Dit heeft een paar uurtjes geduurd waarna ik volledig bij was en al klaar was om naar de gewone afdeling te gaan. Hier ben ik nog een paar uurtjes gebleven om vervolgens naar huis te gaan. Ook de rit naar huis was heel aangenaam en ik ben daarna niet misselijk geweest.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

73 - 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video