Zoeken

Ruggenprik of volledige narcose?

Wanneer je geopereerd wordt aan je voet of knie(gewricht) kun je in de meeste gevallen zelf kiezen tussen volledige narcose of een plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik. Bij de volledige narcose is het hele lichaam verdoofd en ben je een poosje buiten bewustzijn. Bij de ruggenprik wordt een bepaald deel van het lichaam compleet verdoofd, terwijl de rest van het lichaam normaal blijft functioneren.

Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.

Wat zou jij kiezen als je de keus had? Heb je ervaring met een van de twee vormen van anesthesie? Hoe voelde je na een ruggenprik of narcose? 

Reageren

Volgende paginaTest je kennis

Vorige paginaPatiƫntverhalen

Delen
Wist je dat?

babyhuid problemenKinderen eczeem kunnen krijgen als gevolg van een allergische reactie op producten waar bijvoorbeeld koemelk, kippenei, vis of noten inzitten? Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij het vroegtijdig voorkomen en behandelen van huiduitslag. Ons dossier huidproblemen bij baby’s geeft je handvaten bij het opsporen van oorzaken, het herkennen van de symptomen en het kiezen voor een passende verzorging. 

Het vrouwelijk orgasme

Het vrouwelijk orgasme een mysterie? Lees alles over de G-spot, de clitoris en vrouwelijke ejaculatie in het dossier over het vrouwelijk orgasme!

Ga naar het dossier ‘Vrouwelijk orgasme’>>

Reacties

 • Sil

  a bos

  Waarom kan een ruggeprik soms naar boven doorlopen en andere tijdelijke verlammingen veroorzaken?

  Reageer
 • Sil

  KH Walburg

  Mijn ervaring met ruggenprik (2x) staat gelijk aan een nachtmerrie; beide keren zeer veel pijn waardoor flauwvallen. Pijn met name in de rug en de benen. Alsof ik klem zat tussen prikkeldraad (wat steeds strakker kwam te zitten). Uiteindelijk moest ik toch nog onder algehele narcose. Bovendien nog twee dagen misselijk en overgeven. Nee, geen ruggenprik meer voor mij!

  Reageer
 • Sil

  Wilma

  Ik zou volgende keer voor een volledige narcose kiezen omdat mijn blaas niet ging werken en ik aan de catheter moest. Hier ging het verplegend personeel de mist in omdat ze in een keer de inhoud van 2 liter afnamen wat naderhand gezien levensgevaarlijk was. Ook wisten ze niet te vinden waar ze de catheter in moesten brengen en zijn ze hier met z'n 3en een half uur mee bezig geweest. Verder was mij beloofd een walkman omdat ik de geluiden van kloppen en zagen niet zou horen. Ook dit ging mis vanwege batterijen die op waren. Misschien begrijpen jullie nu waarom ik dit voortaan niet meer zou kiezen

  Reageer
  • Sil

   irene

   Kon je wel gewoon naar het toilet na de ruggenprik?

   Reageer
 • Sil

  Jimmy

  Ik ben in 2 jaar tijd 2x aan mijn voet geopereerd. Er is 2 keer een groot gezwel uitgehaald. Ik heb voor beide keren gekozen voor een ruggeprik. De prik werkte bij mij beide keren heel goed. Je voelt vanaf je middel helemaal niets meer. Het is gewoon als het ware een duw in je onderrug waarna direct je benen gloeiend warm aanvoelen en 2 minuten later kun je ze niet meer bewegen. Je bent wakker in de OK en je kunt volgen wat ze doen. Met een beetje geluk kun je dezelfde dag nog naar huis zoals ik. Een ruggeprik werkt zon 2 a 3 uur waarna hij langzaam uitwerkt. Nog een voordeel is dat je direct na de operatie kunt genieten van een lekkere boterham en een kop koffie. Voor mij geen narcose waar je koppijn van krijgt, suf en misselijk van bent.

  Reageer
 • Sil

  Margaret Schwegler

  Het is al weer zo'n 14 jaar geleden. Maar ik weet het nog zo goed als de dag van gisteren. Ik ben nl bevallen dmv een keizersnee en heb toen voor de ruggeprik gekozen. Ik kan het iedereen aanbevelen. Je bent er helemaal bij en kunt alles volgen en ik voelde er helemaal niets van. Al vrij snel voelde ik me zo goed zodat ik zelf voor m'n kindje kon zorgen. Niet kotsend bij hoeven komen en me een paar dagen moe en niet lekker voelen is me hierdoor bespaard gebleven.
  Margaret

  Reageer
 • Sil

  Ingrid

  Ik heb al 2 maal eeen volledige narcose gehad en 1 keer een ruggenprik. Bij de eerste volledige narcose vanwege hernia had ik wat moeite om bij te komen. Met de ruggenprik had ik totaal geen problemen. Het ligt er denk ik ook aan wat voor soort operatie je moet ondergaan.

  Reageer
 • Sil

  nicole

  Vorig jaar geopereerd aan knie en een ruggenprik gehad. Dit valt zeer goed mee, nadien ben je er niet ziek van en de operatie kan je meevolgen op een scherm. Ooit eens een volledige verdoving gehad, waarvan ik vreselijk ziek geworden ben. Zelfs een paar uren bewusteloos gelegen. Dus geef mij maar een ruggenprik.

  Reageer
 • Sil

  anneke kootstra

  Voor mij liever geen ruggenprik meer, een paar jaar geleden ben ik geopereerd aan aambeien met een ruggenprik, met als gevolg dat ik ruim een week niet kon plassen, heel vervelend!!!

  Reageer
 • Sil

  Dita Hendriksen

  Daar ik verschillende keren vlak achter elkaar onder het mes moest vanwege een voetbreuk en al een eerdere ervaring had met een ruggenprik, leek mij dit bij de laatste operatie wel verstandig om dit toe te laten passen. Nee dus. Nooit weer. Tijdens de operatie kreeg ik pijn (in mijn voet), werd benauwd en begon te hyperventileren. Zuurstof gekregen en alsnog een volledige narcose met alle gevolgen vandien omdat je dan eigenlijk een dubbele dosis vergif in je lichaam krijgt. Nu ongeveer een jaar later heb ik nog de gevolgen. Veel last van benauwdheid. De heren en dames dokters weten niet of het de gevolgen zijn maar voor mijn gevoel wel! Vroeger nooit ergens last van gehad en nu opeens wel.

  Reageer
 • Sil

  janneke

  Ik heb als kind zijnde verschillende keren volledige narcose gehad en nu nog nachtmerries (na 20 jaar!). De ruggenprik heb ik de eerste keer 15 jaar geleden gehad met de keizersnede, een mooie ervaring en bovendien als voordeel dat ik er niet ziek van ben geweest. Twee weken geleden moest mijn baarmoeder eruit en weer gekozen voor de ruggenprik, jammer genoeg mislukte dit. De volgende keer als ik weer voor die keuze sta kies ik toch weer voor de ruggenprik. Voor mij het enige wat me niet ziek maakt en nachtmerries veroorzaakt.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

7 + 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video