Zoeken

Aloë Vera: gevaarlijk of wondermiddel?

Aloë Vera is een tropische vetplant die al eeuwen wordt gebruikt om haar medicinale werking. En sinds kort is Aloë Vera weer helemaal in. Niet zozeer omdat er nieuwe goede kanten aan de plant zijn ontdekt, maar eerder doordat veel aanbieders zich op de markt voor dit product hebben gestort. Ook het internet staat vol met verhalen over dit schijnbaar fantastische wondermiddel.

Wat men soms vergeet te vermelden is dat er ook nadelen aan het gebruik kunnen zitten. Zo werken sommige Aloë Vera-producten bijvoorbeeld laxerend bij inwendig gebruik. Ze mogen daarom niet langdurig worden gebruikt en worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Begeleiding van een arts kan soms wenselijk zijn. De gel voor uitwendig gebruik is wel veilig.

Wat is nu waar van dit wondermiddel? Hoe zit het met het aanbod van producten? Heb je ervaring met Aloë Vera? 

Reageren

Volgende paginaTest je kennis

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen
Wist je dat?

Dossier hormoongevoelige borstkankerHormoongevoelige borstkanker overgangsklachten met zich mee brengt? De tumor is dan afhankelijk van hormonen om te kunnen groeien. Hormoongevoelige borstkanker reageert goed op hormoontherapie, welke ervoor zorgt dat er geen oestrogeen bij de kankercellen kan komen. De tumor kan daardoor niet meer groeien en kan zelfs kleiner worden. Meer over deze vorm van borstkanker en (de bijwerkingen van) hormoontherapie, lees je in het dossier Hormoongevoelige borstkanker en overgang.

Impact van migraine bepalen?

De impact van (menstruele) migraine kan een flinke stempel op je leven drukken. Zo kan het je werk of studie negatief beïnvloeden, maar ook het sociale- en gezinsleven kan eronder leiden. Om te bepalen hoe groot die impact op jouw leven is, is er een handige test ontwikkeld: de MIDAS. De resultaten kun je bespreken met je huisarts. Dit helpt bij het bepalen van de meest effectieve behandeling. Maak de test hier direct!

Reacties

 • Sil

  Jolanda

  Ik vind de werking van Aloe Vera heel fijn, maar waar goed op gelet moet worden is inderdaad welke delen ze gebruiken van de plant. Dat moet op de verpakking staan en anders niet kopen. Mijn huid is duidelijk meer zacht en niet meer zo schraal.

  Reageer
 • Sil

  Ximone

  Ik heb zelf een Aloe Vera plant, die een genezende werking heeft, maar niet voor consumptie geschikt.
  Ik gebruik een blad/stengel waarvan ik de gelachtige binnenkant smeer op (brand)wondjes, zonnebrandplekken, onrustige huid en puistjes. Het kan overdag onder de make-up aangebracht worden of je brengt het snachts aan.
  Het werkt verkoelend en verbeterend.

  Reageer
 • Sil

  Dave 83

  Ik heb een ernstige huidaandoening en gebruik nu sinds 8 maanden Aloe producten welke ik op Curacao heb gekocht. Curaloe, super goede spullen voor inwendig en uitwendig gebruik. Kent iemand het product? Ik zag dat ik het ook online kan bestellen... thanks!

  Reageer
 • Sil

  jvd

  Hey

  Toevallig ben ik hier terechtgekomen nadat ik op zoek ben gegaan naar reviews voor aloe vera care tabletten tegen acne. Daarin staat dat je max 3 tabletten per dag mag van innemen. Zijn er nadelen aan verbonden aan dit middel? Is het een zogezegd wondermiddel tegen acne?

  Grtjes

  Reageer
 • Sil

  Claude

  Artikel begint al onzorgvuldig want Aloe vera is geen vetplant. Met hun puntige en stekelige bladeren lijken aloë's op vetplanten of cactussen, maar dat zijn het niet. Aloë's zijn lelieachtigen, net als de ui, de knoflook, de tulp – en de lelie uiteraard.

  Reageer
 • Sil

  Anneke

  Toevallig was ik afgelopen week op Lanzarote bij een fabriekje waar aloë vera wordt verwerkt. Er werd heel duidelijk uitgelegd dat er aan de onderkant waar het blad vast zit aan de stam een bepaald goedje zit, hiermee beschermt de plant zich tegen insecten enz. Dit spul moet je dus niet binnen krijgen omdat dit heel erg laxerend kan werken. Als je voor de rest er voorzichtig mee omgaat, 't meeste is toch bedoeld voor de buitenkant, dan kan het weinig kwaad.

  Reageer
 • Sil

  Ellen

  Ik wil graag weten hoe je de aloë vers plant moet gebruiken bij de ziekte van Crohn. Hoeveel moet je nemen en hoe maak je het klaar. Ik heb zelf een grote plant. Gebruik hem uitwendig maar wist niet dat je hem ook ter verlichting van Crohn kan gebruiken.

  Reageer
 • Sil

  Jane

  Een vriendin is bij een party van Forever Living geweest en vertelde dat er ook iets was voor rusteloze benen. Ze wist echter niet meer wat dit was. Kan iemand mij hieraan helpen. Ik heb nl. veel last van rusteloze benen.

  Reageer
  • Sil

   Marlies

   Hai Jane, ik zal het voor je uitzoeken. Groet Marlies

   Reageer
 • Sil

  A

  Het is belangrijk om zeker te zijn dat het om de goede Aloë Vera plant gaat, daarbij moet de inhoud van het blad in de producten zijn verwerkt en niet het blad zelf. Het gehele blad werkt inderdaad laxerend. Ook moeten Aloë Vera producten geen extra bestanddelen hebben, Aloë moet als hoofdbestanddeel gebruikt worden en dat is in veel producten niet het geval.

  Reageer
 • Sil

  Vera Aloe

  Dag, Aloë Vera, ik las erover dat het helend zou zijn betreffende littekens. Dus, ik heb een Aloë Vera in de tuin. In een pot. Het is per ongeluk niets anders dan een Aloë Vera. Ik maakte een papje met de binnenkant van het blad door dit te raspen, te mengen met wat baby-olie. Even roeren en smeren op een paar littekens die keurig dicht zijn. Ik stond in de fik. Vreselijk! Pijn en ontstellende jeuk. Dus geen aanrader om zelf te dokteren met verse Aloë Vera!

  Reageer
  • Sil

   Jeroen

   Weet dat er meer dan 200 verschillende aloeplanten zijn. De Barbadensis is een bekende die erg rijk is aan voedingsstoffen. Je kunt niet zomaar een plant in Nederland gebruiken op de beschreven manier. Het vraagt om beleid welk deel van de plant je gebruikt. Jouw conclusie in de laatste zin slaat de spijker op zijn kop.

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

11 - 1 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is een hersenvliesontsteking?

Bekijk de video