Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zonnebril vergeten is gevaarlijk voor ogen

donderdag 23 april 2015 | Bron: Oogfonds.nl

Zonnebril vergeten is gevaarlijk voor ogen

Het is weer lente en dat betekent niet alleen regelmatig insmeren met zonnebrand, maar ook een zonnebril dragen. Bijna 80 procent van de Nederlanders vergeet dit laatste regelmatig. Zonder bescherming kan UV-straling echter verschillende oogaandoeningen of permanente schade aan de ogen veroorzaken. Daarom startte het Oogfonds gisteren de campagne ‘Vergeet je zonnebril niet’. 

Een zonnebril met een goede UV-bescherming is essentieel volgens het Oogfonds. Langdurige blootstelling aan de zon vergroot namelijk de kans op aandoeningen als staar, netvliesdegeneratie en slechtziendheid. Bovendien voel en zie je UV-straling niet, waardoor je ogen ongemerkt schade oplopen.

Onwetendheid over risico’s

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: "Bijna iedereen weet dat ze huidproblemen kunnen krijgen als ze zich onbeschermd aan de zon blootstellen, maar bij de meeste mensen is het risico van UV-straling voor de ogen simpelweg niet bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een zonnebril is."

.
- Advertentie -
- Advertentie -