Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

‘Zink remt ouderdomsblindheid af’

vrijdag 21 november 2014 | Bron: Radboudumc

‘Zink remt ouderdomsblindheid af’

Ouderen die beginnende ouderdomsblindheid (maculadegeneratie) hebben, doen er goed aan om zink te slikken. Dat adviseren onderzoekers  van het Radboudumc. Zink zou volgens hen het immuunsysteem weten te kalmeren, met het gevolg dat de ouderdomsblindheid  wordt afgeremd. 

Vertraging van 25%

Een grote studie, uitgevoerd door het toonaangevende National Eye Institute in Washington, toonde aan dat zink het risico op progressie naar het eindstadium van ouderdomsblindheid met 25% kan vertragen. Het onderzoek gaf echter niet aan hoe deze effecten ontstaan. Wetenschappers van het Radboudumc zijn daarom een onderzoek hiernaar gestart.

Kalmerende werking van zink

Ze volgden enkele patiënten met ouderdomsblindheid gedurende een periode van drie maanden. Zij kregen dagelijks 50 milligram zink. De wetenschappers analyseerden vervolgens hun bloed. Hieruit bleek dat de activiteit van het complementsysteem (onderdeel van je immuunsysteem) te kalmeren en hiermee ook af te remmen.

Goedkope behandeling van ouderdomsblindheid

Volgens oogarts Klevering hebben deze bevindingen gevolgen voor de huidige behandeling van ouderdomsblindheid. "Deze ontdekking kan verstrekkende gevolgen hebben voor allerlei andere aandoeningen. Kijk bijvoorbeeld naar bepaalde nierziekten, waarbij de overactiviteit van het complementsysteem ook een rol kan spelen. Ook op het vlak van de medicijnontwikkeling is de ontdekking interessant. Diverse farmaceutische bedrijven werken inmiddels aan dure 'complement-remmers'. Mogelijk is het dagelijks gebruik van extra zink een goed en goedkoop alternatief", aldus Klevering.

.
- Advertentie -
- Advertentie -