Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Ziekteverloop MS te voorspellen via ogen'

woensdag 22 oktober 2014 | Bron: Telegraaf

'Ziekteverloop MS te voorspellen via ogen'

Een speciale techniek die de ogen van MS-patiënten bekijkt, maakt het mogelijk om vast te stellen wat er in de hersenen van die persoon gebeurt. Daarnaast kan er bekeken worden hoe schade aan de zenuwcellen zich weet te verspreiden. Op deze manier kan het ziekteverloop goed in de gaten worden gehouden. Deze techniek maakt het in de toekomst wellicht ook mogelijk om het verloop te kunnen voorspellen. 

Dat zijn de bevindingen van een onderzoek uitgevoerd in het VUmc in Amsterdam. Vooral wanneer het verloop met deze techniek in de toekomst is te voorspellen, kan dit voor veel menen nuttige informatie opleveren. Op dit moment is dat namelijk nog niet mogelijk, terwijl patiënten juist wel willen weten waar ze aan toe zijn. Het verloop is ontzettend verschillend per persoon. De ene persoon gaat heel hard achteruit, terwijl dit bij de ander juist niet het geval is.

Nauwkeuriger beeld van ziekte

De nieuwe techniek geeft ook een nauwkeurig beeld van de werkelijkheid. Op dit moment gebruiken artsen een MRI-san van de hersenen om de staat van een patiënt te beoordelen. Vaak blijkt dit beeld niet overeen te komen met hoe iemand zich daadwerkelijk voelt.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -