Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

‘Zelfzorgmiddel veel goedkoper dan doktersrecept’

dinsdag 17 juni 2014 | Bron: Skipr

Een recept voor eenvoudige kwalen dat via de huisarts wordt voorgeschreven is tot wel drie keer duurder dan een zelfzorgmiddel bij apotheker of drogist. Dit blijkt uit berekeningen van de Consumentenbond in de Gezondgids van juni 2014.

MedicijnenVeel receptgeneesmiddelen tegen bijvoorbeeld hoest, voetschimmel en hooikoorts vallen onder het eigen risico en moeten uit eigen zak betaald worden, mits dit eigen risico nog niet vol gemaakt is. De Consumentenbond vindt daarom dat huisartsen hun patiënten vaker op de goedkopere, maar net zo goed werkende zelfzorgmiddelen moeten wijzen. Ter vergelijking een receptgeneesmiddel tegen huidschimmel kost bijna 18 euro, terwijl een vergelijkbaar zelfzorgmiddel maar 5,50 kost. Een verschil dat in de broekzak gevoeld wordt.

Zelf om goedkoper alternatief vragen

De Consumentenbond adviseert patiënten ook om zelf naar een goedkoper alternatief te vragen, als de dokter een recept uitschrijft. “Schroom niet hierover te beginnen, het kan heel goed een voordeliger maar even goed alternatief opleveren”, zegt Carl Jakobs, campagneleider van de Consumentenbond. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -