Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

WHO: ‘verhoog belasting op tabak naar 75 procent’

dinsdag 07 juli 2015

WHO: ‘verhoog belasting op tabak naar 75 procent’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert overheden om de belasting op sigaretten te verhogen naar 75 procent van de prijs. Zonder maatregelen stijgt het aantal sterfgevallen als gevolg van roken aanzienlijk, aldus de WHO.

Jaarlijks sterven ongeveer 6 miljoen mensen als gevolg van roken aan ziektes, zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Zonder maatregelen stijgt dit aantal volgens de WHO tot ruim 8 miljoen in 2030. Te weinig overheden maken nu nog gebruik van belasting op tabak om mensen van roken te weerhouden, aldus de WHO.

Effectief

“Belasting heffen op tabaksproducten is een van de meest effectieve en rendabele manieren om tabaksgebruik terug te dringen en tegelijk inkomsten te generen”, meent WHO-chef Margaret Chan. Hierover zijn niet alle deskundigen het echter eens. In Nederland bestaat al ongeveer driekwart van de prijs van sigaretten uit btw en accijns.

Van plan om te stoppen met roken? Kijk eens in het dossier Stoppen met roken voor handige tips.

.
- Advertentie -
- Advertentie -