Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Werkstress verergert psychische klachten na ramp

vrijdag 11 juli 2014 | Bron: Nationale Zorggids

Werkstress verergert psychische klachten na ramp

Veel mensen kampen na een ramp met psychische klachten.  Als de klachten langere tijd aanhouden, dan blijkt niet de ramp zelf maar stress op het werk de klachten te verergeren. Het aanpakken van deze werkstress zorgt dan ook voor een aanzienlijke vermindering van de klachten. Dat is de conclusie uit onderzoek van Tilburg University.

Het onderzoek keek naar de ervaringen van bijna 425 getroffenen van de vuurwerkramp in Enschede. Zowel vlak na de ramp (twee tot drie weken erna) als enige tijd later (anderhalf jaar) werden zij ondervraagd over hun rampervaringen en posttraumatische stress klachten. Ook werd er gekeken naar normale werkstress en de mate waarin ze een gebrek aan sociale steun ervoeren.

Vaker angst- en depressieve klachten

Slachtoffers van rampen die anderhalf jaar later kampen met werkstress, hebben drie tot vier maal vaker last van angst- en depressieve klachten, irritaties en boosheid en veel vaker twee of meer ernstige psychische klachten dan slachtoffers zonder deze werkstress. Opvallend is dat deze klachten niet of nauwelijks samen hangen met de rampervaringen, maar wel met de werkstress. Met uitzondering van fobische klachten en het totaal aan herbelevings- en vermijdingsreacties, die wel veroorzaakt worden door de rampervaring.

Aangepaste behandeling

De resultaten zijn belangrijk voor de te bepalen behandeling na een ramp. Ze impliceren dat aandacht voor werkstress ook een onderdeel moet vormen van de nazorg. Een aanpak van deze stress zou de psychische klachten kunnen verminderen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -