Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wei-eiwitten voor ontbijt verbetert bloedsuiker bij diabetes

maandag 18 augustus 2014 | Bron: Leesbaaronderzoek

Wei-eiwitten voor ontbijt verbetert bloedsuiker bij diabetes

Wanneer mensen met diabetes type 2 voor het ontbijt eerst zogenaamde wei-eiwitten eten, verbetert dit mogelijk hun bloedsuiker. Het zorgt ervoor dat het lichaam beter op de insuline reageert en ook de bloedsuikerpieken na de maaltijd zijn lager. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat pas is gepubliceerd in Diabetologia.

Wei- eiwitten

Wei is een bijproduct dat bij de bereiding van kaas uit melk ontstaat. Het bevat melksuikers (lactose), eiwitten, vitamines en mineralen. De eiwitten worden gezuiverd en verkocht als wei-eiwitten.

Lagere bloedsuiker en meer insuline

Aan het onderzoek deden zo'n 15 diabetespatiënten mee. De helft kreeg voor het ontbijt wei- eiwitten, de andere helft niet. Het bleek dat de groep die wei-eiwitten namen, een lagere bloedsuiker hadden (28% lager). Dit effect bleef tot 3 uur na het ontbijt aanhouden. Ook de hoeveelheid insuline en c-peptide in het bloed bleek voor deze groep hoger te zijn, namelijk 105% ten opzichte van 43% in de andere groep. Het produceren van insuline bleek daarnaast sneller te gaan wanneer de deelnemers de wei-eiwitten hadden genuttigd. De insulineproductie was maar liefst 96% hoger dan in de controlegroep. Dit is heel belangrijk, want een trage insulinereactie zorgt voor die kenmerkende hoge bloedsuikerpieken na de maaltijd bij diabetes. Verder zorgde het wei-eiwit voor hogere hoeveelheden van het GLP-1 hormoon in het bloed (298%).

Meer onderzoek nodig

Omdat de onderzoeksgroep niet heel groot was, is meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen. Ook dient er dan gekeken te worden naar de lange termijn effecten. Van teveel wei-eiwitten kun je namelijk ook weer flink aankomen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -