Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vitamine D en gezond gewicht bij zwangeren voorkomt ziektes bij kind

vrijdag 07 augustus 2015 | Bron: Amc.nl

Vitamine D en gezond gewicht bij zwangeren voorkomt ziektes bij kind

Een gezond gewicht en genoeg vitamine D tijdens de zwangerschap zijn erg belangrijk. Het verkleint namelijk de kans op overgewicht en suikerziekte type 2 bij het kind. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Academisch Medisch Centrum.

Aan het onderzoek namen ruim 1800 vrouwen en hun kinderen deel. Kinderen van moeders met overgewicht en een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap, hadden een hoger insulinegehalte in het bloed op vijfjarige leeftijd. Een vitamine D-tekort en overgewicht spelen namelijk beide een rol in de glucosehuishouding.

Vitamine D aanvullen

Onderzoeker Jessica Hrudey: 'Vitamine-D-tekort alleen verhoogt de kans op suikerziekte bij de kinderen op latere leeftijd niet, maar in combinatie met overgewicht van de moeder wel. Dus zwangeren met overgewicht moeten goed op vitamine D letten. Dit kan door in de zon te zitten, want vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht dat valt op de onbedekte huid, maar je kunt het ook uit voeding of supplementen halen.'

.
- Advertentie -
- Advertentie -