Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

‘Vier jaar korter leven door dagelijks twee blikjes frisdrank’

donderdag 23 oktober 2014 | Bron: HLN

‘Vier jaar korter leven door dagelijks twee blikjes frisdrank’

Wie iedere dag twee blikjes frisdrank wegtikt, heeft een grotere kans om eerder te sterven. Vier jaar eerder om precies te zijn. Althans, als we Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad American Journal of Public Health mogen geloven.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Francisco, werden 5.300 Amerikanen tussen 20 en 65 jaar enkele jaren gevolgd. Alle deelnemers hadden geen verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten. Er werd gekeken naar hoeveelheid frisdrank die werd genuttigd en de mogelijke gezondheidseffecten hiervan. Te veel frisdrank bleek niet alleen te zorgen voor een verhoogde kans op overgewicht, maar ook het verouderingsproces werd aanzienlijk versneld.

Sneller ouder

De telomeren, het DNA dat op het uiteinde van de chromosomen zit, krimpen naarmate je leeftijd stijgt. Dit proces lijkt te versnellen onder invloed van frisdrank. Hoe meer het telomeer krimpt, hoe moeilijker een cel kan regenereren, wat voor een veroudering van het lichaam zorgt. Dit komt er op neer dat wanneer iemand dagelijks 60 cl frisdrank, gelijk aan twee blikjes, maar liefst 4,6 jaar aan levensverwachting inboeten.

Geldt niet voor lightdranken of fruitsap

Professor Epel waarschuwt: "We denken dat we veel frisdrank mogen drinken zolang we maar niet verdikken, maar deze studie wijst op het bestaan van een onzichtbaar mechanisme dat voor een versnelde veroudering zorgt". De effecten werden alleen gevonden bij de frisdrankgebruikers. De onderzoekers vonden die niet bij mensen die lightdrankjes en fruitsappen dronken. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -