Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Veel onwetendheid over risico’s koortslip voor baby’s

dinsdag 01 juli 2014 | Bron: Zovirax

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen weet niet dat een koortslip voor baby’s een verhoogd risico vormt en zij hier flink ziek van kunnen worden. Dit blijkt uit het nationale koortsliponderzoek van Zovirax, een antikoortslipcrème van farmaceut GlaxoSmithKline.

Ruim 510 vrouwen tussen 21-55 jaar werden ondervraagd over de gevolgen van een koortslip voor pasgeborene. Ruim twee derde gaf aan de baby gewoon te knuffelen en verzorgen als zij met het herpes simplex-virus besmet zouden zijn. Terwijl verschillende kraamzorginstanties dit juist afraden of adviseren dan extra hygiënemaatregelen te nemen. Zoals het dragen van een mondkapje of regelmatig de handen wassen.

Baby die borstvoeding krijgtEén van de vragen uit het onderzoek was of moeders met een koortslip borstvoeding mogen geven. Bijna een kwart antwoordde hierop tijdelijk mee te stoppen. Maar in de praktijk is een acute herpes simplex-infectie geen reden om dit te doen, tenzij de infectie zich heeft uitgebreid naar de tepel.

Afweermechanisme

Jonge baby’s hebben een grote kans om ziekte te worden van een koortslip, omdat hun afweermechanisme nog onvoldoende ontwikkeld is. Hierdoor kunnen de gevolgen ook extra heftig zijn en een besmetting soms zelfs leiden tot een hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Voorzichtigheid is dan ook geboden als iemand in de omgeving van een zuigeling een koortslip heeft.

.
- Advertentie -
- Advertentie -