Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vaker antistoffen bij zwangerschap na eiceldonatie

vrijdag 24 april 2015 | Bron: Lumc.nl

Vaker antistoffen bij zwangerschap na eiceldonatie

Bij een zwangerschap na eiceldonatie bestaat de foetus geheel uit lichaamsvreemd genetisch materiaal. Lisa Lashley van het Leidsch Universitair Medisch Centrum toonde aan dat bijna 70 procent van de vrouwen bij eiceldonatiezwangerschappen antistoffen aanmaakt. Bij een normale zwangerschap is dat slechts 25 procent. 

Immunologische paradox

Een zwangerschap heeft een grote impact op het immuunsysteem van de vrouw. De foetus is namelijk voor de helft lichaamsvreemd vanwege de vaders genen. Normaal gesproken maakt het lichaam antistoffen aan tegen lichaamsvreemd materiaal. Hoewel het afweersysteem meestal goed functioneert bij zwangeren wordt de foetus niet afgestoten. Dit verschijnsel noemt men de immunologische paradox.

Grotere genetische verschillen

Bij eiceldonatie is de foetus geheel lichaamsvreemd, wat een zwangerschap nog ingewikkelder maakt voor het immuunsysteem. Dat vrouwen na eiceldonatie vaker antistoffen aanmaken komt volgens Lashley door de grotere genetische verschillen tussen moeder en kind. Of de vorming van antistoffen ook leidt tot meer complicaties bij de zwangerschap is nog onduidelijk. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -