Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vaccinatieprogramma baarmoederhalskanker lijkt succesvol

vrijdag 18 april 2014 | Bron: Algemeen Dagblad

Het vaccinatieprogramma voor jonge meisjes om baarmoederhalskanker te voorkomen lijkt zijn werk te doen. Uit onderzoek van het VUmc blijkt dat gevaccineerde meisjes minder virusinfecties hebben die kunnen leiden tot baarmoederhalskanker.

HPV virus

VaccinatieBaarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV virus, wat overgebracht kan worden via seksueel contact. Door de vaccinaties op jonge leeftijd te geven, nog voordat meisjes seksueel actief zijn, moeten virusinfecties op latere leeftijd worden voorkomen.

In het onderzoek werden de effecten van de vaccinaties  onder 1800 meisjes bekeken. Daaruit bleek dat gevaccineerde meisjes geen langdurige infecties hadden opgelopen met het HPV virus. Ook hadden ze minder kortdurende infecties dan niet-gevaccineerde leeftijdsgenoten. Deze resultaten zijn veelbelovend.

Nog niet met zekerheid te zeggen

Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of het programma gewerkt heeft. Dat komt doordat het tien tot vijftien jaar duurt voordat een HPV infectie zich tot baarmoederhalskanker heeft ontwikkeld. Volgens de onderzoekers betekenen minder infecties op de lange termijn echter ook minder baarmoederhalskanker.

De HPV vaccinatie werd in 2010 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds dat jaar krijgen alle meisjes van 13 jaar een oproep zich te laten inenten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -