Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Uitzaaiende kankercellen verspreiden sneller dan gedacht

vrijdag 22 mei 2015 | Bron: NOS.nl

Uitzaaiende kankercellen verspreiden sneller dan gedacht

Uitzaaiende kankercellen kunnen rustige kankercellen aanzetten om te gaan uitzaaien. Dat blijkt uit een onderzoek van het Hubrecht Instituut uit Utrecht. Het onderzoek is een doorbraak in het onderzoek naar de uitzaaiing van kanker

Blaasjes

Kankercellen met zogenaamde DNA fouten dragen hun agressieve gedrag over aan kankercellen zonder deze DNA fouten. De agressieve kankercellen scheiden microscopisch kleine blaasjes uit met daarin agressief makende moleculen. Rustige cellen nemen deze blaasjes op, worden ook agressiever en gaan uitzaaien.

Intravitale microscopie techniek

Om het gedrag van individuele tumorcellen te analyseren, ontwikkelden de onderzoekers een speciale intravitale microscopie techniek. Hiermee was het mogelijk om het gedrag van kankercellen te filmen in levende organismen. Door de tumorcellen verschillende kleuren te geven werd duidelijk welke cellen kunnen bewegen en uitzaaiingen veroorzaken. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -