Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Toenemende rol voor apotheker bij zelfzorg'

woensdag 03 december 2014 | Bron: Merck

'Toenemende rol voor apotheker bij zelfzorg'

De apotheker zal een steeds grotere rol gaan spelen bij zelfzorgmanagement. Niet alleen patiënten worden hiermee geholpen (met gericht advies), maar apothekers kunnen hiermee ook een deel van de groeiende werkdruk van huisarsten wegnemen. Dat is besproken tijdens het congres 'Consumer Health: evolution or revolution?' van Merck in Londen, waar verschillende professionals samen kwamen. 

Steeds meer mensen gaan op zoek naar zelfhulpmiddelen om milde gezondheidsklachten tegen te gaan of juist te voorkomen. Ze zijn steeds meer bewust van hun gezondheid en passen hun levensstijl hierop aan, waarbij er veel aandacht is voor zelfzorgmanagement. Merck verwacht dat de ondersteunende rol die apothekers hierin kunnen hebben, steeds meer zal toenemen. "Zij kunnen mensen hierin ondersteunen door het geven van gericht advies. Maar dan moeten ze hierin wel de juiste begeleiding krijgen", aldus Uta Kemmerich- Keil, CEO van Merck Consumer Health (links op de foto).

Diagnose checklist

Merck vind het de taak van farmaceuten om apothekers een gedegen opleiding te bieden die ingaat op de producten van die farmaceut, hun bijwerkingen en de voor- en nadelen. Ook moeten apothekers een soort 'diagnose checklist' krijgen die hen helpt bij het herkennen van de ziektesymptomen. "Denk bijvoorbeeld aan het veelvoorkomende vitamine D- tekort. Als mensen kampen met vermoeidheid en niet veel buiten komen, dan is de kans groot dat ze kampen met een gebrek aan vitamine D. Iets dat gemakkelijk aan het licht gebracht kan worden door apothekers en waarvoor mensen dus niet naar de huisarts hoeven", zegt Kemmerich-Keil.

Vertrouwensband belangrijk

Joan Pisani, hoofd van de Global Pharmaceuticals and Life Sciences Practice van PwC (derde van links op de foto), beaamt dit. "We merken dat veel mensen een vertrouwensband opbouwen met hun lokale apotheker", aldus Joan. Juist deze vertrouwensband vormt een belangrijk onderdeel voor het kiezen van de meest effectieve behandeling. Op de onlangs verschenen berichten die ophef zaaiden over de incentives die apothekers krijgen van farmaceuten om hun producten te verkopen, wordt dan ook weer gerefereerd aan deze band tussen apotheker en klant. "Apothekers moeten en zullen die incentives niet als leidraad zien voor het geven van advies, juist vanwege die vertrouwensband. Het is belangrijk om dát middel te kiezen dat ook het beste past bij de symptomen en klachten van de patiënt. Als dit niet gebeurt, en er gaat wat fout, dan is het vertrouwen ook meteen onherstelbaar beschadigd", aldus Ash Soni OBE, president van de Royal Pharmaceutical Society in Engeland.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -