Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Te vroege bevalling verhoogt kans op hart- en vaatziekten

dinsdag 03 maart 2015 | Bron: Umcutrecht.nl

Te vroege bevalling verhoogt kans op hart- en vaatziekten

Vrouwen die te vroeg bevallen hebben op latere leeftijd twee keer zo veel kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) dat verscheen in het tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.

De onderzoekers combineerden de resultaten van tien grote zwangerschapsonderzoeken. In totaal deden daar meer dan 900.000 vrouwen aan mee. Uit de resultaten bleek dat vrouwen die voor de 37e week spontaan bevallen, dubbel zo veel kans hebben op een hartinfarct, beroerte of andere hart- en vaatziekten. Een vroeggeboorte komt bij acht tot elf procent van de bevallingen in Nederland voor.

 Verdere analyse nodig

Verdere analyse van vroeggeboorte als risicofactor moet de oorzaak van de verhoogde kans op hart- en vaatziekten achterhalen. “Niettemin zouden deze vrouwen al wel gestimuleerd kunnen worden om een gezonde leefstijl na te streven,” zegt onderzoeker Karst Heida. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -