Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Te vroeg geboren baby's hebben vaker astma

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: MedicalFacts

Te vroeg geboren baby’s ontwikkelen vaker astma als kind. Dit blijkt uit onderzoek onder anderhalf miljoen baby’s. Baby’s die meer dan twee maanden te vroeg ter wereld kwamen hadden drie keer zoveel risico om op latere leeftijd astmaklachten te krijgen.

Kinderen die te vroeg geboren worden, krijgen vaak last van ademhalingsproblemen, omdat hun longen onderontwikkeld zijn. Uit het onderzoek – waarbij de gegevens van dertig studies over vroeggeboorte zijn samengevoegd – bleek dat baby’s die meer dan drie weken voor de uitgerekende datum ter wereld kwamen bijna vijftig procent meer risico hadden om astmaklachten te ontwikkelen. Bij kinderen die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren was dit risico zelfs drie keer zo hoog als dat van op tijd geboren kinderen. Het risico om astmaklachten te ontwikkelen was vergelijkbaar voor jonge en oudere kinderen. Dat kan er op duiden dat te vroeg geboren kinderen niet over de risico’s heen groeien.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek moet nu uitwijzen hoe vroeggeboorte kan leiden tot astma en of eventuele behandelingen dit risico kunnen verlagen.

 

 

.
- Advertentie -
- Advertentie -