Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Suikerverslaving bestaat niet

dinsdag 30 juni 2015 | Bron: Uu.nl

Suikerverslaving bestaat niet

Veel mensen beweren dat suiker verslavend is. Hierdoor zouden ook steeds meer Nederlanders overgewicht hebben. Uit het promotieonderzoek van Han de Jong blijkt echter dat suikerverslaving niet bestaat. Suiker eten geeft een gevoel van beloning, maar verstoort ons beloningssysteem niet zoals bij een drugsverslaving.

Chocolademelk

Om het effect van suiker te onderzoeken kregen ratten chocolademelk toegediend. Voor meer melk moesten de ratten op een knopje drukken, soms wel duizend keer. De onderzoekers analyseerden ondertussen het dopaminesysteem, dat een grote rol speelt bij verslaving. De ratten gingen ver voor een dosis chocolademelk, maar niet zo ver als aan cocaïne verslaafde ratten.

Snel afkicken

“Suiker is wel degelijk belonend,” legt De Jong uit. “Het bevordert de afgifte van dopamine, de stof die verantwoordelijk is voor beloning en motivatie. [..] Maar dat is wat anders dan een verslaving.” Ratten met een cocaïneverslaving trotseren bijvoorbeeld stroomschokken om maar aan cocaïne te komen. Suiker eten leidt echter niet tot zulk onverschillig gedrag, bij een stroomschok waren de ratten al snel afgekickt.  

Verandering in de hersenen

Volgens De Jong moet je verslavingen serieus nemen en niet bagatelliseren door te zeggen dat mensen ook afhankelijk kunnen zijn van bijvoorbeeld lekker eten. “We zien heel duidelijk dat zaken als drugs, nicotine en alcohol onze hersenen echt veranderen, verslaafden tot patiënten maken eigenlijk. Suiker doet dat niet.”

.
- Advertentie -
- Advertentie -