Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Stress tijdens zwangerschap van invloed op darmflora kind

maandag 26 januari 2015 | Bron: Ru.nl

Stress tijdens zwangerschap van invloed op darmflora kind

Aanstaande moeders opgelet: zwangere vrouwen die gestrest zijn tijdens de zwangerschap geven hun kinderen een minder gunstige samenstelling van darmbacteriën mee dan moeders die geen angst of stress ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Er werd nog niet eerder onderzoek gedaan naar de samenhang van stress tijdens de zwangerschap en de darmgezondheid van kinderen. 

Voor het onderzoek werd het speeksel van aanstaande moeders gecontroleerd op de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Verder vroegen de onderzoekers de zwangere vrouwen om een vragenlijst in te vullen over de hoeveelheid stress en angst die ze ervaren. Ze onderzochten tevens ontlastingsmonsters van 56 baby’s tussen zeven dagen en vier maanden oud. Het resultaat was dat zowel de gerapporteerde stress als de cortisolniveaus van moeders verband hielden met een afwijkende darmflora van de pasgeboren baby’s.

Meer kans op allergie

Bij de zuigelingen van gestreste moeders werden meer Proteobacteriën, minder melkzuurbacteriën en minder Actinobacteriën gemeten in hun microbiota. Uit eerdere onderzoek blijkt dat dit een ongunstige samenstelling is van de darmflora, waardoor kinderen meer kans hebben op darmklachten en allergische reacties. De onderzoekers vragen zich af of het geven van extra darmbacteriën deze kinderen kan helpen bij hun ontwikkeling.

Geen causaal verband

De onderzoekers benadrukken tevens dat het gaat om een duidelijke samenhang en niet om een causaal verband. Dat wil zeggen dat niet ieder kind van een moeder met stress tijdens de zwangerschap een afwijkende darmflora heeft.

.
- Advertentie -
- Advertentie -