Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Smartphone in slaapkamer opladen maakt dik

woensdag 08 oktober 2014 | Bron: DailyMail

Een oplichtende smartphone of tablet in je slaapkamer onderbreekt niet alleen je welverdiende nachtrust, maar het kan je ook nog eens dik maken, waarschuwen onderzoekers. 

Pikkedonker

Smartphone op nachtkastje Volgens hen moeten we in het pikkedonker slapen, zodat hormonen het voedsel op een juiste manier in energie omzetten. Het omgevingslicht van mobiele telefoons, computers, maar ook lantaarns verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en zorgt ervoor dat je dagelijkse portie eten niet goed wordt omgezet in energie, met als gevolg dat de kilo’s eraan kunnen vliegen. Vooral apparaten die blauwe licht uitstralen ontwrichten de slaap en dus ook de stofwisseling.

Blauw licht maakt hongerig

Amerikaans onderzoek laat daarnaast zien dat het nachtelijk gebruik van smartdevices hongerig maakt. Ook hier is het blauwe licht weer verantwoordelijk voor. 15 minuten nadat je smartphone of tablet hebt opgestart, komt het hongergevoel op. Als je hieraan toe geeft en een klein snackje of hele maaltijd naar binnen werkt, dan is dat gevoel niet meteen weg. Het houdt nog zeker twee uur aan.

Opbergen

Dus: wil je overgewicht voorkomen, zet dan een aantal uur voor het slapengaan je Ipod of Samsung uit en laat ze beneden of berg ze op als je gaat slapen, raadt slaaponderzoeker dr. Simon Kyle aan. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -