Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slachtoffers brandwonden vaak kinderen

donderdag 27 maart 2014 | Bron: Brandwonden Stichting

Meer dan een kwart van de brandwondpatiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar. In 87% van de gevallen worden de brandwonden veroorzaakt door een ongeluk met een hete vloeistof. Dat blijkt uit onderzoek van de Brandwonden Stichting.

Overschatten leercapaciteit

Hete theeDe stichting is een onderzoek gestart om erachter te komen welke acties ouders ondernemen om brandwonden te voorkomen. Hieruit blijkt dat ouders hun kinderen willen aanleren dat ze niet aan hete koppen thee of koffie mogen komen. Ze verwachten dat hun kind dit snel oppikt, ook al zijn ze nog maar één jaar oud. Daarmee overschatten ouders de leercapaciteit van hun kind, aldus de Brandwonden Stichting.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat ouders de ernst en gevolgen van een brandwond door thee of koffie onderschatten. Ook zien ze niet genoeg in hoe snel een ongeluk zich voor kan doen.

Voorkomen

Om brandwonden bij kinderen te voorkomen is het belangrijk om als ouders toezicht te houden op risicovolle situaties, zoals bij het theedrinken en tijdens het koken. Ook moet erop gelet worden dat kopjes, waterkokers en hete pannen altijd buiten het bereik van kinderen blijven. Ten slotte kunnen ouders verschillende veiligheidsmaatregelen treffen, bijvoorbeeld een thermoskan en badthermometer gebruiken, om brandwonden te voorkomen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -