Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

‘Seksueel actieve man minder kans op prostaatkanker’

vrijdag 31 oktober 2014 | Bron: Standaard

‘Seksueel actieve man minder kans op prostaatkanker’

Goed nieuws voor mannen die in hun leven met meer dan 20 vrouwen de lakens hebben gedeeld. Zij hebben namelijk minder kans op prostaatkanker. Althans, dat beweren Canadese onderzoekers. 

Minder kans op (prostaat)kanker

Voor de Canadese studie werden 3.208 mannen gedurende een periode van vier jaar gevolgd. Het bleek dat de mannen die met meer dan 20 vrouwen seks hadden gehad, 28% minder kans hadden op het ontstaan van prostaatkanker en 19% minder kans op andere vormen van (agressieve) kanker. Opvallend is dat wanneer de man nog geen seksuele partner heeft gehad, dit ervoor zorgt dat het risico op prostaatkanker juist toeneemt. Zij hebben twee keer zoveel kans om het te krijgen. Ook voor seksueel actieve homoseksuele mannen is er minder goed nieuws. Wanneer zij met meer dan 20 mannen seks hebben, betekent dit juist een toenemende kans op prostaatkanker. De kans om een andere agressieve kanker te krijgen, is zelfs vijf keer zo groot. Monogame homoseksuelen blijken geen verhoogd risico te lopen op prostaatkanker.

Oorzaak onbekend

Het is vooralsnog niet bekend hoe het komt dat hoe meer vrouwelijke bedpartners de man heeft, hoe minder kans op prostaatkanker er is. De onderzoekers verwachten dat dit te maken heeft met het beschermde effect van ejaculaties. Critici plaatsen echter vraagtekens bij de methodologie van de studie en zijn daarom niet overtuigd van de uitkomsten. Zij zijn van mening dat er andere verbanden zijn te leggen. Iemand die meerdere partners heeft gehad, zorgt wellicht beter voor zichzelf en dit zou ook de effecten teweeg kunnen brengen. Tenslotte zijn het vooral factoren als leeftijd, erfelijkheid en etniciteit die bepalend zijn voor het krijgen van kanker.

.
- Advertentie -
- Advertentie -