Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Risico op menselijke besmetting met vogelgriep zeer klein'

maandag 17 november 2014 | Bron: Nrc.nl

'Risico op menselijke besmetting met vogelgriep zeer klein'

De vogelgriepvariant die afgelopen weekend werd aangetroffen op een boerderij in Hekendorp is nog niet eerder geconstateerd in Nederland. Dat meldt Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hoewel het gaat om een zeer besmettelijke variant, hoeven we ons volgens hem vooralsnog geen zorgen te maken om zelf ook besmet te raken. 

De H5N8- variant waar het om gaat dook eerder deze maand op bij kalkoenen in Duitsland en werd daarvoor vastgesteld bij watervogels in Zuid-Korea. Hoewel het gaat om een zeer besmettelijke variant van vogelgriep, die in sommige gevallen op mensen overgedragen kan worden, hoeven we ons nog geen zorgen te maken. “Het risico op besmetting van vogel naar mens wordt zeer laag ingeschat en er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte overdraagbaar is van mens tot mens,” aldus van Dissel.

Maatregelen tegen verspreiding

Op de boerderij van het gezin waar het virus werd vastgesteld zijn maatregelen getroffen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo worden alle 150.000 legkippen geruimd en geldt er een vervoersverbod van dertig dagen voor boerderijen binnen een straal van tien kilometer. Tevens is er een landelijk vervoersverbod van 72 uur voor pluimvee en gevogelte van kracht en zijn alle kinderboerderijen in Nederland tot woensdag 11:30 gesloten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -