Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Relatief veel Nederlandse werknemers kampen met psychische klachten

woensdag 10 december 2014 | Bron: Samensterkzonderstigma.nl

Nederlanders vaker last van werkgerelateerde psychische klachten

Veel werknemers met psychologische klachten durven dit niet kenbaar te maken bij hun werkgever. Daarom blijven ze doorwerken terwijl ze ziek zijn. Het gevolg is onderpresteren, productverlies en uiteindelijk een langere verzuimduur. Dat blijkt uit een grootschalig literatuuronderzoek in opdracht van Samen Sterk zonder Stigma, een organisatie met als doel het taboe op psychische aandoeningen doorbreken.

Uit het onderzoek blijkt dat juist de gevolgen die optreden door het verzwijgen van psychologische problemen, werkgevers, leidinggevenden en collega’s bevestigen in hun vooroordelen. Dat betekent minder kans op promotie, toeschrijving van fouten aan de aandoening en uiteindelijk werkbehoud voor de zieke werknemer. Oorzaak is dat een psychische aandoening vaak niet als legitieme ziekte erkend wordt.

Boosdoener is tijdelijk contract

Psychische aandoeningen zijn in Nederland de belangrijkste oorzaak van langdurig verzuim. Oorzaak ligt deels in het feit dat relatief veel werknemers een tijdelijk contract hebben en dus een groter risico lopen om hun baan te verliezen. Veel vaker dan bijvoorbeeld in andere EU-landen. Gerdien Rabbers, directeur van Samen Sterk zonder Stigma: “Vroegtijdig herkennen van signalen en in gesprek gaan over psychische problematiek met werknemers voorkomt verzuim. Uit het onderzoek blijkt dat het zaak is om leidinggevenden hierin te trainen.”

Baas geeft te weinig steun

Uit het onderzoek blijkt tevens dat mensen met psychische klachten minder steun van hun leidinggevende, weinig goede feedback en geen erkenning van werkprestaties ervaren. “Een goed mentaal gezondheidsbeleid en aandacht voor psychische diversiteit is dan ook erg belangrijk”, aldus Rabbers. “Cruciaal hierin is het bespreekbaar maken van vooroordelen op de werkvloer. (…) Ook op organisatorisch niveau kunnen werkaanpassingen worden gedaan, zoals flexibele werktijden of taakaanpassingen.” 

.
- Advertentie -
- Advertentie -