Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Paracetamol helpt niet bij lage rugpijn

donderdag 24 juli 2014 | Bron: Nationale Zorggids

Bij rugpijn wordt al snel naar de strip met paracetamol gegrepen. Maar Australisch onderzoek toont nu aan het slikken van paracetamol de acute rugklachten helemaal niet verminderd. Evenmin zorgt het voor een sneller herstel of een betere nachtrust. Een placebo werkt net zo goed.

Een hoopje met paracetamolTot deze conclusie kwamen de onderzoekers na een test onder 1600 patiënten. De 1600 patiënten werden in drie gelijke groepen verdeeld. De ene groep slikte driemaal daags een paracetamol, de andere groep gebruikte deze pijnstiller ook, maar bepaalde zelfs hoe vaak en op welk moment. De laatste groep kreeg een placebo.

En wat bleek: patiënten die paracetamol slikten waren na gemiddeld 17 dagen weer pijnvrij, terwijl mensen die een placebo kregen er na gemiddeld 16 dagen weer bovenop waren.

Verrassend

De onderzoekers spreken van een verrassende uitkomst, omdat paracetamol wel effectief is gebleken bij hoofdpijn en kiespijn. Zij raden huisartsen aan om de komende tijd wel gewoon paracetamol te blijven voorschrijven bij rugpijn. Het is namelijk de eerste keer dat de effectiviteit van paracetamol bij rugpijn is onderzocht. Er zijn nog meer onderzoeken nodig om de conclusie officieel te bevestigen.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -