Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Overlijdensrisico vrouw even groot na heupfractuur als bij borstkanker

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: International Osteoporosis Foundation

Afgelopen maand is er veel aandacht geweest voor borstkanker. Cijfers van het Internationale Osteoporose Fonds (IOF) laten zien dat er naast borstkanker nog een andere aandoening is die veel vrouwelijke slachtoffers maakt: een heupfractuur. Zo blijkt uit de gegevens dat het risico van een vrouw van 50 jaar om te overlijden aan borstkanker even hoog is als het risico om te overlijden als het gevolg van een heupfractuur. Ongeveer 20-24 % van de patiënten met een heupfractuur overlijdt namelijk binnen een jaar aan de complicaties. Het aantal heupfracturen zal de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen. Wereldwijd komen er jaarlijks 1.6 miljoen nieuwe heupfracturen bij. Het IOF verwacht dat dit aantal in 2050 zal oplopen tot ergens tussen de 4.5 en 6.3 miljoen.

Heupfractuur en osteoporose
Heupfracturen worden vaak in verband gebracht met osteoporose. Dit is een aandoening van het skelet waarbij de botten steeds brozer worden en er een verhoogd risico is op fracturen. Osteoporose wordt gekenmerkt door het sluipende proces. Je merkt er in eerste instantie namelijk niets van, meestal wordt het pas ontdekt na een eerste botbreuk. Omdat osteoporose vooral voorkomt bij ouderen, zijn de gevolgen ingrijpender dan je in eerste instantie zou verwachten. Botbreuken genezen namelijk op latere leeftijd minder snel dan bij jonge mensen. De pijnklachten houden langer aan en de bewegingsvrijheid kan merkbaar worden belemmerd. Vooral de gevolgen van heupfracturen zijn ingrijpend: zij gaan gepaard met een verhoogd overlijdensrisico of risico op blijvende beperkingen.

 

 

 

.
- Advertentie -
- Advertentie -