Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Ouders weten te weinig over juist medicijngebruik voor hun kind'

woensdag 19 november 2014 | Bron: drogistensite.nl

'Ouders weten te weinig over juist medicijngebruik voor hun kind'

Ouders opgelet: weet je welke pijnstillers jouw kleine mag hebben? En geef je medicijnen als je kind last heeft van diarree? Lastige vragen, die niet alle ouders weten te beantwoorden. Uit onderzoek van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) komt naar voren dat ouders maar weinig weten als het aankomt op zelfzorggeneesmiddelen bij kinderen.

Duizend ouders deden mee aan het onderzoek dat als doel had boven water te halen waar de informatiebehoefte ligt. Uit de resultaten blijkt bijvoorbeeld dat 65% van hen niet weet hoeveel paracetamol een kind mag hebben en 45%  zou helemaal een verkeerde pijnstiller kopen. Nu duidelijk is dat veel ouders niet weten welk product geschikt is voor hun kind, hoeveel het kind ervan mag hebben en hoe lang ze het mogen gebruiken, kunnen drogisterijen daar rekening mee houden in hun advies.

Voorlichtingscampagne

Om bekendheid over het gebruik van zelfzorgmiddelen te vergroten organiseren tweeduizend drogisterijen vanaf 19 november een voorlichtingscampagne over dit thema. Marten Hummel, directeur CBD: “Zelfzorggeneesmiddelen zijn veilig en effectief maar het is wel van belang dat ze op de juiste manier worden gebruikt. Verkeerd gebruik kan zorgen voor vervelende bijwerkingen. Gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze, uitleg geven over het gebruik en waar nodig doorverwijzen naar de huisarts.”

Medicijn checklist voor ouders

In de campagneperiode van 19 tot 30 november nemen ouders in drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, een checklist mee om te bewaren in het medicijnkastje. Downloaden kan ook op erkendspecialistinzelfzorg.nl. Daar staat ook een kennistest waar ouders zelf na kunnen gaan wat ze weten over verantwoord medicijngebruik.

.
- Advertentie -
- Advertentie -