Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Oudere vader meer kans op kind met autisme"

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Nationale Zorggids

Net als bij oudere moeders bestaat er ook een verband tussen de leeftijd van vaders en gezondheidsproblemen bij het kind. Onderzoekers toonden aan dat ouder mannen meer kans hebben een kind met autisme of andere stoornissen.

De onderzoekers bestudeerden ruim 75 ouders en hun kinderen. Hieruit kwam naar voren dat 97% van de genmutaties afkomstig was van de vader. Volgens onderzoeker Kari Stefansson worden deze mutaties vooral veroorzaakt door een verminderde spermakwaliteit. Vrouwen hebben een vast aantal eitje, maar mannen maken voortdurende nieuw zaadcellen aan. Ze proberen de oude spermacellen zo goed mogelijk te kopiëren. Naarmate de man ouder wordt, lukt dit  alleen minder goed. De spermasamenstelling verandert; er kunnen zaadcellen met een fout in het DNA tussen zitten.

Hersenontwikkeling

Als er een fout zit in het gen dat invloed heeft op de hersenontwikkeling van het kind, kan er autisme of schizofrenie ontstaan. Vruchtbaarheidsexpert Allan Pacey adviseert toekomstige vaders dan ook zo jong mogelijk kinderen te krijgen. “Wacht niet tot je in de 40 of 50 bent.”

.
- Advertentie -
- Advertentie -