Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Optimisme verlaagt risico op hartfalen

dinsdag 15 april 2014 | Bron: Medical News Today

Is het glas halfvol of halfleeg? 50-plussers die vol optimisme zijn, hebben minder risico op hartfalen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Michigan. 

Gezonde levensstijl

Deze studie maakt onderdeel uit van een groot onderzoek over gezondheid en pensioen. De onderzoekers verzamelden achtergrondinformatie, de medische geschiedenis en psychologische data van bijna zevenduizend volwassenen. Alle volwassenen werden 4 jaar gevolgd. De onderzoekers hielden hierbij rekening met verschillende factoren die invloed konden hebben op het ontstaan van hartfalen, zoals chronische ziektes, leefstijl en biologische en demografische factoren.

En wat bleek: optimisten hadden 73% minder kans op hartfalen dan pessimisten. Volgens de onderzoekers zijn optimistische personen eerder geneigd om een gezonde levensstijl aan te nemen. Ze eten gezonder, sporten meer en kunnen beter omgaan met stress. Dit verklaart volgens hen dan ook grotendeels de bevindingen: een ongezonde levensstijl hangt namelijk sterk samen met het ontwikkelen van hartfalen.

Heilzaam

Eerdere studies lieten al zien dat een positieve blik op de zaken heilzaam is voor de gezondheid.  Zo wordt onder meer gesuggereerd dat een positieve houding de levensduur van hartpatiënten kan verlengen. Momenteel kampen 130.000 volwassenen met hartfalen, vooral ouderen. In 2025 zal dit aantal flink gestegen zijn tot 195.000.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -