Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ook luizenuitbraak op middelbare school

woensdag 04 maart 2015 | Bron: Metronieuws

Ook luizenuitbraak op middelbare school

Niet alleen op de basisschool tref je luizen aan, ook op middelbare scholen zijn ze met regelmaat te vinden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

"Lang werd gedacht dat luizen alleen bij basisschoolkinderen voorkomen, maar dit heeft vooral te maken met lichamelijk contact. Jongere kinderen spelen nog veel samen met de hoofden bij elkaar. Naarmate zij ouder worden neemt dat contact af. Maar tegenwoordig hebben middelbare scholieren ook veel lichamelijk contact. Meisjes knuffelen elkaar als groet en er worden bijvoorbeeld veel selfies gemaakt. Maar denk ook aan samen gamen of op het scherm van de telefoon kijken", aldus Desirée Beaujean, hoofd van de afdeling Richtlijnontwikkeling infectieziekten van het RIVM.

Landelijke luizendag

Vandaag is er landelijke aandacht voor hoofdluizen en dan vooral het 'luizenpluizenop basisscholen. Zo gaan verschillende ouders, gewapend met een luizenkam, op jacht naar eventuele luizen. Op middelbare scholen wordt er nauwelijks aandacht aan deze dag besteed.

Meer cijfers nodig

Om beter inzicht te krijgen in het officiële aantal hoofdluis besmettingen op middelbare scholen, roept het RIVM middelbare scholieren op om het aan hen te melden wanneer ze ermee in aanraking zijn gekomen. Dat kan via het onlangs gestarte platform 'LuisThuis?'

.
- Advertentie -
- Advertentie -