Zoeken

Ook gevaar voor kanker door oplosmiddelen

| Bron: Gezondsite

De Vereniging OPS (Organo Psycho Syndroom) krijgt de laatste tijd steeds vaker meldingen binnen van kanker onder werknemers die met oplosmiddelen werken. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het vermoeden dat blootstelling aan oplosmiddelen niet alleen tot OPS leidt, maar ook tot kanker en aandoeningen aan bijvoorbeeld de nieren en de lever kan leiden. OPS, in de volksmond ook bekend als de 'schildersziekte', ontstaat door de blootstelling aan oplosmiddelen en tast het centrale zenuwstelsel aan. Hierdoor kan hersenbeschadiging ontstaat. Uit recent onderzoek van de Chemiewinkel Amsterdam blijkt dat er naast een hersenbeschadiging ook een verhoogd risico op kanker is. Vooral mannen lopen een verhoogd risico op een hersentumor en prostaatkanker. Bij vrouwen, die minder vaak blootstaan aan oplosmiddelen, is er een verhoogd risico op borstkanker. J. van Midlum-Huisman, woordvoerster van de Vereniging OPS, vindt dat het gebruik van oplosmiddelen ingeperkt moet worden. 'We strijden al heel lang tegen het gebruik van oplosmiddelen. Het is vooral een politiek spel tegen de werkgevers. Gelukkig heeft de Kamer besloten dat er 'vervangingsplicht' is. Dat houdt in dat bedrijven gevaarlijke oplosmiddelen moeten vervangen door andere middelen.' Zo is vastgesteld dat professionele schilders geen oplosrijke middelen meer mogen gebruiken. 'Hoe minder troep als terpentine en benzeen er gebruikt wordt , hoe minder OPS-gevallen en dus een kleinere kans op kanker', aldus Van Midlum-Huisman. Het komt er op neer dat de Vereniging OPS meer aandacht wilt voor de gevaren oplosmiddelen. ÃâDe werknemers moeten hier beter tegen beschermd worden. Een betere preventie en meer aandacht van Arbo-diensten voor deze risico's zouden hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. We zijn ook van plan om te overleggen met de Hartstichting en het Koningin Wilhelmina Fonds over een eventuele samenwerking tegen de gezondheidsgevaren van oplosmiddelen.'

Delen
Pijn in ledematen Wist je dat?

Zenuwpijn of neuropathische pijn het gevolg is van een beschadiging van zenuwen of een slecht functionerend zenuwstelsel? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een ziekte die de zenuwen of het zenuwstelsel aantast, door verwonding of een operatie, maar ook door bepaalde stoffen. Zo kunnen sommige vormen van chemotherapie zenuwen beschadigen. Op Gezondheidsplein hebben we een special met alles over pijn, of klik hier voor meer informatie over neuropathische pijn.

- advertorial -

Wist je dat?

Bij uitgezaaide borstkanker ga je een lang behandelingstraject inRuim 20% van de mensen met borstkanker met uitzaaiingen te maken krijgt? De meeste uitzaaiingen worden later ontdekt, vaak pas jaren nadat de borstkanker behandeld is. Het is vooralsnog niet duidelijk hoe het kan dat de ene persoon uitzaaiingen krijgt en de andere niet. Wel zijn er steeds meer technologische mogelijkheden die de kans op uitgezaaide borstkanker kunnen voorspellen. Meer hierover en over de emotionele impact die met de diagnose gepaard gaat, lees je in het dossier Uitgezaaide borstkanker.

Meld je aan voor de nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief
Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video