Zoeken

Ook gevaar voor kanker door oplosmiddelen

| Bron: Gezondsite

De Vereniging OPS (Organo Psycho Syndroom) krijgt de laatste tijd steeds vaker meldingen binnen van kanker onder werknemers die met oplosmiddelen werken. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het vermoeden dat blootstelling aan oplosmiddelen niet alleen tot OPS leidt, maar ook tot kanker en aandoeningen aan bijvoorbeeld de nieren en de lever kan leiden. OPS, in de volksmond ook bekend als de 'schildersziekte', ontstaat door de blootstelling aan oplosmiddelen en tast het centrale zenuwstelsel aan. Hierdoor kan hersenbeschadiging ontstaat. Uit recent onderzoek van de Chemiewinkel Amsterdam blijkt dat er naast een hersenbeschadiging ook een verhoogd risico op kanker is. Vooral mannen lopen een verhoogd risico op een hersentumor en prostaatkanker. Bij vrouwen, die minder vaak blootstaan aan oplosmiddelen, is er een verhoogd risico op borstkanker. J. van Midlum-Huisman, woordvoerster van de Vereniging OPS, vindt dat het gebruik van oplosmiddelen ingeperkt moet worden. 'We strijden al heel lang tegen het gebruik van oplosmiddelen. Het is vooral een politiek spel tegen de werkgevers. Gelukkig heeft de Kamer besloten dat er 'vervangingsplicht' is. Dat houdt in dat bedrijven gevaarlijke oplosmiddelen moeten vervangen door andere middelen.' Zo is vastgesteld dat professionele schilders geen oplosrijke middelen meer mogen gebruiken. 'Hoe minder troep als terpentine en benzeen er gebruikt wordt , hoe minder OPS-gevallen en dus een kleinere kans op kanker', aldus Van Midlum-Huisman. Het komt er op neer dat de Vereniging OPS meer aandacht wilt voor de gevaren oplosmiddelen. ÃâDe werknemers moeten hier beter tegen beschermd worden. Een betere preventie en meer aandacht van Arbo-diensten voor deze risico's zouden hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. We zijn ook van plan om te overleggen met de Hartstichting en het Koningin Wilhelmina Fonds over een eventuele samenwerking tegen de gezondheidsgevaren van oplosmiddelen.'

Delen
Wist je dat?

Bij uitgezaaide borstkanker ga je een lang behandelingstraject inRuim 20% van de mensen met borstkanker met uitzaaiingen te maken krijgt? De meeste uitzaaiingen worden later ontdekt, vaak pas jaren nadat de borstkanker behandeld is. Het is vooralsnog niet duidelijk hoe het kan dat de ene persoon uitzaaiingen krijgt en de andere niet. Wel zijn er steeds meer technologische mogelijkheden die de kans op uitgezaaide borstkanker kunnen voorspellen. Meer hierover en over de emotionele impact die met de diagnose gepaard gaat, lees je in het dossier Uitgezaaide borstkanker.

Vraag- en antwoordrubriek 'Emoties bij borstkanker'

Helen Norp beantwoordt vragen over emoties bij borstkankerBorstkanker maakt een hoop emoties los. Niet alleen bij jezelf, ook binnen je gezin. Weet je niet wat je met deze emoties aanmoet? Of heb je vragen over je psychische gesteldheid tijdens of ná deze nare periode?

Stel je vragen dan in onze vraag- en antwoordrubriek 'Emoties bij borstkanker'. Psychosynthese therapeute en ervaringsdeskundige Helen Norp beantwoordt gratis je vragen. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is menstruele migraine? Een neuroloog legt uit!

Bekijk de video