Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ongeveer helft wereldbevolking drager van nieuw darmvirus

vrijdag 25 juli 2014 | Bron: MedicalFacts

Een groep wetenschappers heeft een nieuwe virale verstekeling in de menselijke darmen ontdekt. Het gaat om een zogeheten bacteriofaag, een virus dat bacteriën infecteert en gebruikt om zich te vermenigvuldigen. Het darmvirus maakt een mens niet meteen ziek, maar welke consequenties het wel heeft moet vervolgonderzoek uitwijzen. 

Scan van darmDe wetenschappers stuitten per toeval op het virus tijdens de analyse van de ontlasting van 12 zieke mensen. “We vonden bij iedereen dezelfde virale DNA-fragmenten. Fragmenten die we niet kenden. Vervolgens zagen we onder ander in het Human Microbiome Project (HMP), een grote databank van het National Institute of Health, dat die fragmenten ook in andere gezonde proefpersonen heel vaak opdoken”, zegt Bas. E. Dutilh, die als bio-informaticus betrokken was bij het onderzoek.

Geheimen

Bacteriofaag crAssphage, zoals het virus is gedoopt, ken nog veel geheimen. Het virus is moeilijk te isoleren en ook de infectieroute is nog onbekend. Dutilh: “We vinden het virus niet of nauwelijks in jonge kinderen. Kennelijk wordt het niet bij de geboorte overgebracht van moeder op kind, maar pas later in het leven.” Daarnaast is het opvallend dat het virus bij zo ontzettend veel mensen voorkomt, omdat tot dusverre altijd werd gedacht dat iedereen zeer specifieke eigen darmvirussen hadden.

Verder onderzoek is nodig om uit te vinden wat het darmvirus precies doet. Speelt het een rol bij de ontwikkeling van darmkanker? Op welke bacteriën heeft het virus het gemunt? Dat zal allemaal in een later stadium duidelijk worden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -