Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nieuwe richtlijnen versimpelen orgaandonatie na euthanasie

maandag 24 november 2014 | Bron: Nationalezorggids.nl

Nieuwe richtlijnen versimpelen orgaandonatie na euthanasie

Een landelijke richtlijn moet het binnenkort makkelijker maken om organen te doneren na euthanasie. Het protocol dat werd opgesteld door het Rotterdamse Erasmus MC en het academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC) ligt nu voor akkoord bij de Nederlandse Transplantatie Stichting. 

Een van de regels benadrukt het belang van gescheiden procedures voor orgaandonatie en euthanasie. Hiermee moet het risico voorkomen worden dat mensen voor euthanasie kiezen om orgaandonor te worden. Controle op de euthanasieprocedure moet volgens de richtlijnen verlopen via een arts van het ziekenhuis. Dat mag dus niet iemand zijn die betrokken is bij de orgaandonatie.

Hoop op meer organen

In het nieuwe protocol staat beschreven hoe de procedure voor orgaandonatie en euthanasie gaat verlopen. Na goedkeuring wordt deze procedure bindend voor ziekenhuizen en artsen in het hele land. Oprichters van de nieuwe richtlijnen hopen dat duidelijke regels bijdragen aan een groter aantal beschikbare organen.

Niet voor iedereen

In de praktijk gaan de nieuwe richtlijnen waarschijnlijk vooral gelden voor mensen met bijvoorbeeld een spier- of zenuwziekte zoals ALS of MS. Organen van mensen met bijvoorbeeld kanker zijn meestal niet geschikt voor orgaandonatie.

.
- Advertentie -
- Advertentie -