Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nieuw glucosemeetsysteem voor diabetespatiënten beschikbaar in Nederland

woensdag 05 november 2014 | Bron: EASD

Vanaf vandaag is de het nieuwe glucosemeetsyssteem FreeStyle Libre voor diabetespatiënten beschikbaar. Door dit systeem zijn de dagelijkse routinematige vingerprikken overbodig. Daarbij biedt het de diabetespatiënt meer inzicht in zijn glucosewaarden – ook die van in de nacht – doordat op de achterzijde van de bovenarm een sensor wordt geplaatst die elk moment van de dag kan worden uitgelezen en een historische trend weergeeft. 

Historische trend

Vrouw die FreeStyle Libre gebruikt De glucosemeter is te bestellen op www.freestylelibre.nl. De patiënt krijgt het systeem thuisgestuurd, bestaande uit een ronde sensor van ongeveer de grootte van een 2-euromunt en een reader. De patiënt kan de sensor zelf op de bovenarm plaatsen en deze moet hij elke twee weken vervangen. Met de bijgeleverde reader, kleiner dan een iPhone 4S, kan de patiënt de sensor scannen, dit kan door de kleding heen. Elke scan laat de laatste glucosewaarden, een historische trend (laatste 8 uur) en de richting waar de glucosewaarden naartoe neigen (omlaag of omhoog) zien. De FreeStyle Libre is geschikt voor diabetes type 1- en type 2-patiënten.

Pijn en ongemakken voorbij?

"De FreeStyle Libre vervult een grote behoefte van mensen die met suikerziekte kampen", zegt Robert Ford, senior vice-president, Diabetes Care, Abbott. "Onze klanten vertelden ons over de pijn, de ongemakken en de schaamte die soms gepaard gaan met vingerprikken. Dit waren voor hen de belangrijkste redenen om hun diabetes niet zo te managen, zoals ze zouden moeten doen. Door gehoor te geven aan deze problemen is uiteindelijk de FreeStyle Libre ontstaan." 

Stephen Dixon, een Britse televisiepresentor en diabetespatiënt vanaf zijn zeventiende, is zeer enthousiast over het meetsysteem. "Na tien minuten was ik vergeten dat ik een sensor op mijn bovenarm had. In mijn hectische bestaan vergat ik nog weleens om mijn glucosewaarden te meten, maar nu is het zo weinig moeite. Bliep en ik weet hoe ik ervoor sta. En ook fijn: ik voel eindelijk mijn vingers weer." Ook Hein, een 21-jarige student commerciële economie, vindt het apparaat ideaal. Hij kan er zelfs zijn favoriete sport triathlon – een multisport bestaande uit zwemmen, hardlopen en wielrennen -  goed mee blijven beoefenen. "De sensor kan goed tegen water. Afgelopen zondag deed ik een mini-triathlon en tussen de onderdelen door meette ik snel even mijn glucosewaarden."

Geen hypo-alarm

Ondanks de positieve signalen, moet ook een kanttekening bij het product worden geplaatst. In tegenstelling tot ander populair glucosemeetsysteem, de Continue Glucose Monitoring (CGM), waarschuwt de FreeStyle Libre niet bij een hypo of hyper. Desalniettemin werd het nieuwe meetsysteem in verschillende vergelijkend warenonderzoeken wel beter beoordeeld. Bij equivalente meetapparaten was nog regelmatig een vingerprik nodig om te kijken of de waarde die sensor aangaf overeenkwam met de bloedglucosewaarde uit de vingerprik (kalibreren). Bij de FreeStyle Libre was dit zelden nodig. Ook de weergave van informatie en gebruiksvriendelijkheid werden positiever beoordeeld.

Eigen kosten

Vooralsnog zijn de kosten voor het apparaat voor eigen rekening van de patiënt. De reader kost eenmalig 59,95 euro, de sensor ook, maar die moet wel tweewekelijks vervangen worden. Dus de sensorkosten per jaar komen neer op ruim 1500,- euro per jaar. Abbott is momenteel met de zorgverzekeraars in gesprek om de FreeStyle Liber vergoed te krijgen.

Diabetes

In totaal zijn er in Nederland zo'n miljoen mensen met diabetes. De meesten daarvan hebben diabetes type 2. Sinds 2000 is het aantal diabetespatiënten met ruim de helft gestegen. Als deze trend zich doorzet, zullen in 2030 ruim 1,2 miljoen Nederlands met diabetes gediagnosticeerd zijn. Door de gevolgen van de ziekte is de levensverwachting van mensen bij wie diabetes rond 45-jarige leeftijd wordt vastgesteld tien jaar korter dan voor gezonde leeftijdsgenoten. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -