Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Niesbui verspreidt meer bacteriën dan gedacht'

woensdag 16 april 2014 | Bron: Goedgevoel.be

'Niesbui verspreidt meer bacteriën dan gedacht'

Amerikaans onderzoek laat zien dat een niesbui toch meer schadelijke bacteriën kan verspreiden dan aanvankelijk gedacht werd. Hierdoor is er meer kans op besmettingsgevaar. 

De onderzoekers fotografeerden mensen met nies- en hoestbuien. Dit werd gecombineerd met labsimulaties en wiskundige modellen. Hieruit konden ze afleiden dat kleine druppeltjes die tijdens het niezen uitgestoten werden sneller reizen dan grote druppels. Bij elke niesbui wordt er als het ware 'een schadelijke' gaswolk geproduceerd die bacteriën sneller kan verspreiden dan aanvankelijk gedacht werd.

Meer kans op besmetting

Hierdoor kunnen ziekten sneller worden doorgegeven. Het risico op besmetting neemt volgens de onderzoekers af wanneer er tijdens het niezen een zakdoek voor de mond en neus gehouden wordt. Ook regelmatig je handen wassen en meteen weggooien van bevuilde zakdoeken zou hieraan moeten bijdragen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -