Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Nederlanders slecht op de hoogte van zorgverzekering'

vrijdag 19 december 2014 | Bron: NPCF

'Nederlanders slecht op de hoogte van zorgverzekering'

Nederlanders blijken niet goed op de hoogte van hun zorgverzekering. Nog geen 4% van alle mensen die een quiz over de zorgverzekering maakten op de website van Patiëntenfederatie NPCF had alle vragen goed. 

De quiz bestond uit vragen over de zorg(verzekering) en de dekking van de polis. De meeste deelnemers bleken op de hoogte van feit dat zorgverzekeraars iedereen moeten accepteren voor de basisverzekering.

Kennis over vergoedingen ontbreekt

Veelal aan kennis over wat de basisverzekering wel en niet dekt en wat de verschillen zijn tussen restitutiepolissen en naturapolissen lijkt het te schorten. Ook over hoe het basispakket is samengesteld bestaan er misvattingen. Zo denkt 20% dat zorgverzekeraars zelf kunnen bepalen wat er in het basispakket zit. Daarnaast is bijna de helft van mening dat je terecht kunt bij alle dokters in een ziekenhuis als dat ziekenhuis een contract heeft met je zorgverzekeraar. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. 

Doolhof van aanbod

De NPCF merkt dat mensen zich geen raad weten in het doolhof van zorgpolissen. Zij starten daarom een speciale campagnesite genaamd 'WordWakker' die consumenten helpt om bewust te worden van de zorgverzekering. Verzekerden kunnen tot eind januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Opzeggen van de huidige verzekering kan tot eind december.

.
- Advertentie -
- Advertentie -