Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Minder zout in dieet beperkt nierschade bij diabetes

maandag 12 mei 2014 | Bron: Leesbaar Onderzoek

Door minder zout te eten kunnen diabetespatiënten hun nierschade beperken. Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met diabetes type 2 die zoutarm aten aanzienlijk minder albumine in hun urine hadden. Een hoge hoeveelheid van dit eiwit staat in verband met veel nierschade.

Diabetische nefropathie

Zout en peperDoor diabetes kunnen verschillende organen worden aangedaan, waaronder de nieren. Bij deze nierschade, ook wel diabetische nefropathie genoemd, ontstaat er teveel bindweefsel in de nier. De nierfunctie gaat daardoor achteruit, en afvalstoffen kunnen niet meer goed uit het bloed gefilterd worden. De nierschade is op te sporen aan de hand van de hoeveelheid albumine in de urine. Een hoge hoeveelheid van dit eiwit duidt op meer schade.

 Diuretica en ACE-remmers

Wetenschappers van het UMCG, ziekenhuisgroep Twente en Medisch Centrum Leeuwaarden onderzochten 45 patiënten met diabetes type 2 en diabetische nefropathie. Ze vergeleken de effectiviteit van standaardbehandelingen als diuretica en ACE-remmers in combinatie met zoutbeperking.

 Patiënten die zes weken lang ACE-remmers, diuretica, en een zoutarm dieet kregen, hadden na de behandeling 61% minder albumine in hun urine. Dit terwijl alleen diuretica of alleen zoutarm eten in combinatie met ACE-remmers een afname van 42% teweegbracht. Ook hadden patiënten met een zoutarm dieet naderhand een lagere bloeddruk. Daarbij was het effect wederom het grootst bij een combinatie van de behandelingen. De onderzoekers toonden hiermee aan dat effecten van medicijnen kunnen worden versterkt met een zoutarm dieet.

 Door minder zout te eten houden patiënten minder water vast. Dit zorgt er weer voor dat de hoeveelheid albumine afneemt. Volgens de onderzoekers is zoutbeperking dan ook erg belangrijk bij mensen met diabetes type 2 en diabetische nefropatie.

.
- Advertentie -
- Advertentie -