Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

‘Melk goed voor elk?’

vrijdag 01 april 2022 | Bron: Hetlaatstenieuws.be

‘Melk goed voor elk?’

Melk is goed voor elk, daar zijn we mee grootgebracht. Maar een grootschalige studie in Zweden brengt die oer-Hollandse uitspraak nu aan het wankelen. Melk zou het risico op botbreuken en sterfte door hart- en vaatziekten verhogen en dan vooral bij vrouwen. 

Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd onder ruim 100.000 volwassenen, blijkt dat mensen die dagelijks drie of meer glazen melk drinken een verhoogd risico hebben op sterfte door hart- en vaatziekten. Goed voor de botten is het ook al niet. Wie iedere dag meer dan 60 centiliter melk drinkt krijgt juist vaker te maken met botbreuken, het gaat dan vooral om heupbreuken.

Vrouwen opgelet

Het ‘risico’ dat komt kijken bij melk drinken lijkt vooral te gelden voor vrouwen. De kans dat grote melkliefhebbers sterven aan een hart- of vaataandoening is bijna 50% groter dan voor vrouwen die deze zuivelvariant links laten liggen. Daarnaast hebben ze 60% meer kans op heupbreuken.

Het onderzoek

De Zweedse onderzoekers stelden tussen 1987 en 1997 aan meer dan 100.000 Zweden vragen over 96 verschillende voedingsmiddelen. Onder andere over melk- en zuivelproducten. Tot 2010 werden het aantal botbreuken en het aantal sterfgevallen onder alle deelnemers gemonitord. Dat leidde tot deze resultaten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -