Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer kinderen levensbedreigend te dik

woensdag 16 april 2014 | Bron: AD.nl

Meer kinderen levensbedreigend te dik

Het aantal kinderen met morbide obesitas, een levensbedreigende vorm van overgewicht, is de laatste 30 jaar toegenomen. In Nederland zijn er 18.500 kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar met morbide obesitas. Dit komt naar voren uit onderzoek van TNO in samenwerking met VUmc en het LUMC.

Afkomst en opleidingsniveau ouders van invloed

Het blijkt dat morbide obesitas twee tot vier keer vaker voorkomt bij Turkse en Marokkaanse kinderen en bij kinderen waarvan de ouders relatief laag zijn opgeleid. Hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hira Sing schrikt van de uitkomsten. "Ik vind dit verontrustend. We moeten niet alleen kijken naar hoe vaak obesitas voorkomt maar ook hoe ernstig dit overgewicht is. Als straks het aantal kinderen met overgewicht gaat afnemen wil dat niet zeggen dat ook deze ernstige vorm van overgewicht terugloopt. Ook weten we niet of de afname binnen alle etnische groepen hetzelfde is".

Ernstige gezondheidsrisico’s

De gezondheidsgevolgen van morbide obesitas zijn ernstig. Van de kinderen met deze extreme vorm van obesitas heeft 56% op dat moment al een verhoogde bloeddruk en 67% heeft een of meerdere cardiovasculaire risicofactoren. Ook hebben deze kinderen meer kans om op middelbare leeftijd te overlijden.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -