Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer kans op onvruchtbaarheid door stress

dinsdag 25 maart 2014 | Bron: Telegraaf

Vrouwen die kampen met stress hebben veel minder kans om zwanger te worden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Ohio State University onder ruim 400 gezonde koppels die zwanger probeerden te raken. 

Stress leidt vaak tot onvruchtbaarheidDe onderzoekers namen bij de vrouwen speeksel af. Hiermee konden ze de hoeveelheid stresshormonen (cortisol) meten. Uit deze resultaten bleek dat vrouwen met een hoog cortisolgehalte er het langst over deden om zwanger te raken.

Vicieuze cirkel

Wanneer dit langer dan één jaar duurt, terwijl de stellen regelmatig onbeschermde seks hebben, dan is er sprake van klinische onvruchtbaarheid. Vrouwen met veel stress hebben hier twee keer zoveel kans op. Vaak zorgt het niet zwanger kunnen raken, weer voor meer stress, waardoor koppels die zwanger proberen te raken in een vicieuze cirkel komen. Volgens onderzoekers verklaart dit ook dat vrouwen soms ineens wel zwanger worden als ze stoppen met de krampachtige pogingen.

Het is de eerste keer dat de link tussen stress en onvruchtbaarheid is aangetoond. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -