Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer kans op diabetes type 2 bij werken in ploegendienst

vrijdag 22 augustus 2014 | Bron: Leesbaaronderzoek

Meer kans op diabetes type 2 bij werken in ploegendienst

Mensen die werken in ploegendienst lopen meer kans op het krijgen van diabetes type 2. Het risico blijkt het grootst voor mannen en voor mensen die telkens wisselende diensten hebben.  Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek. 

Eerder onderzoek toonde al aan dat werken in ploegendienst het risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kan verhogen. Nu blijkt dit dus ook te gelden voor diabetes type 2. Het onderzoek analyseerde de gegevens van 12 bestaande studies die in totaal 226.500 deelnemers besloeg. Van deze groep, kampten 14.600 met diabetes.

Verhoogd risico van 9%

Het verhoogde risico op diabetes voor mensen in ploegendienst bleek uit te komen op 9% (in vergelijking met mensen die normale kantooruren werkten). Onder mannen bleek het risico nóg groter, maar liefst 37%. Maar mensen die telkens een ander dagdeel werkten, bleken met een verhoogde kans van 42% de grootste risicogroep. Dit ontstaat waarschijnlijk doordat het gebrek aan slaap of slechte kwaliteit van slaap ongevoeligheid voor insuline in de hand kan werken.

Meer onderzoek nodig

Er is meer onderzoek nodig naar de exacte oorzaken van het verhoogde risico op diabetes. Ook moet nog nader onder de loep genomen worden waarom mannen er gevoeliger voor blijken te zijn. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -