Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Meer bewegen na zwangerschapsdiabetes verkleint kans op diabetes type 2"

woensdag 11 juni 2014 | Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben na hun zwangerschap een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Maar uit een Amerikaanse studie blijkt nu door meer beweging en minder televisie kijken de kans hierop met ongeveer de helft verlaagd kan worden.

Voor de studie werden 13 jaar lang meer dan 4000  Amerikaanse vrouwen met zwangerschapsdiabetes hadden gevolgd. De onderzoekers verdeelden de deelneemsters aan het onderzoek in 4 gelijke groepen met een oplopend niveau van fysieke activiteit. Vervolgens vergeleken zij de groepen op het risico op diabetes mellitus type 2.

 Lichaamsbeweging

Hieruit kwam naar voren dat bijna 1 op de 5 vrouwen die nauwelijks aan lichaamsbeweging doet, binnen 13 jaar suikerziekte had. Bij de meeste actieve vrouwen – 5 dagen per week 30 minuten bewegen – halveerde het risico hierop. Verder bleek een link met televisie kijken. Bij meer dan 20 per week was het risico op diabetes 1,8 keer zo hoog als bij minder dan 6 uur tv-kijken. Opmerkelijk is dat andere vormen van ‘zitten’ dan voor de buis – op het werk, in de auto, thuis – niet gelinkt zijn aan een hoger diabetesrisico.

Volgens de onderzoeker zijn er nog meer studies nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.

.
- Advertentie -
- Advertentie -