Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Maagverkleining steeds populairder (ook onder jongeren)'

woensdag 29 oktober 2014 | Bron: Nos.nl

'Maagverkleining steeds populairder (ook onder jongeren)'

Overgewicht is een groeiend probleem en dat heeft gevolgen voor de zorg. Zo is de afgelopen zes jaar het aantal maagverkleiningen (gastric bypasses) verzesvoudigd. Een maagverkleining is een heftige ingreep met blijvende gevolgen. Toch wint deze behandeling het aan populariteit, ook onder jongeren.

Dat de ingreep steeds vaker voorkomt bij mensen tussen 18 en 25 jaar komt volgens chirurg René Klaassen van het Maasstad Ziekenhuis door een snelle toename van obesitas onder deze doelgroep: "Onder jongeren neemt obesitas het snelst toe. Maar ik raad ze aan pas voor een maagverkleining te kiezen als al het andere niet heeft gewerkt. Het is heel ingrijpend. Ter illustratie: iemand die 160 kilo weegt kan in een jaar tijd zo'n 60 kilo afvallen. Het is een hele transformatie."

Maag zo groot als een kippenei

Wie een gastric bypass ondergaat, eindigt met een maag zo groot als een kippenei. Dat is ongeveer 10% van de originele grootte en dat heeft uiteraard gevolgen: “Je wordt heel snel dronken, kunt nog maar kleine porties eten en je moet al je voedsel heel goed kauwen,” aldus Klaassen. “Na zo'n operatie kan je niet meer drie broodjes eten in de kantine. Je moet je realiseren dat dat nooit meer kan.”

Cijfers

Een maagverkleining wordt alleen uitgevoerd bij mensen die een groot gezondheidsrisico lopen als gevolg van ernstig overgewicht. In 2007 waren dit nog zo’n 1500 gevallen. Het afgelopen jaar liep dit aantal op naar 9000. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -