Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Liever online advies bij intieme gezondheidsproblemen

dinsdag 28 juli 2020 | Bron: AD

Liever online advies bij intieme gezondheidsproblemen

Wanneer jonge vrouwen kampen met intieme gezondheidsproblemen waarvoor ze zich schamen, dan raadplegen ze liever online gezondheidsinformatie dan dat ze hun huisarts bezoeken. Dat blijkt uit Engels onderzoek.

Aan het onderzoek deden 1000 Britse vrouwen mee. Het bleek dat vooral jonge vrouwen meer schaam ervaren. Vrouwen tussen de 18 en 24 jaar voelen drie keer zo vaak schaamte om bepaalde dingen te bespreken als vrouwen van 55 jaar en ouder. Dit geldt vooral sterk als de huisarts een blanke man is.



Sneller online zoektocht dan huisartsenbezoek

Binnen 12 uur na het begin van de klachten, speuren de vrouwen het internet af naar informatie over hun aandoening. Slechts 7% maakt zo snel een afspraak bij de huisarts, dit gebeurt gemiddeld gezien pas na 22 dagen. Ook praten ze niet graag over hun aandoening.

Meer voorlichting nodig

De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat er zoveel schaamte om deze onderwerpen hangt. Deze schaamte is volgens hen ook de reden dat veel vrouwen niet bekend zijn met de meest voorkomende vaginale aandoeningen als bacteriële vaginose of een vaginale schimmelinfectie. Zij pleiten dan ook voor een goede voorlichting.

.
- Advertentie -
- Advertentie -